標題: 第一擊:同志婚姻
teve
註冊會員

帖子 48
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 3881
來自 HK
狀態 離線
24.114.26.172
如果同性婚姻合法化係香港黎講係天方夜潭,我相信對大份人黎講昵件係一件開心既事,有左係百利而無一害。唔好講到咁遠話要有婚姻後既福利及法律保障,淨係講同性戀者人生基本人權都無,仍然遭受歧視已經係不公平既對待。呢條路決定難行,但係我地堅持信念,為自己既選擇爭一口氣,因為我地只係一個普通人,要維護我地應該享受既權力

無頭像
raeho
管理員

帖子 454
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4301
用戶失蹤天數 3721
狀態 離線
123.203.171.165
多謝你支持, 我地會努力的!

QUOTE:
原帖由 simplelife 於 2013-3-24 22:34 發表
其實婚姻是對伴侶不離不棄的一種承諾, 亦是將兩人緊緊聯繫在一起
說實話,在異國註冊結婚,因不獲香港承認, 沒有法律保障,因此比較是一種意識形態多於實質性

其實我覺得結婚與否並不重要, 問題在於如何去看待 ...

frosty
註冊會員

帖子 89
註冊 2013-3-7
用戶註冊天數 4061
用戶失蹤天數 3952
狀態 離線
202.140.233.198
I'm not too sure, but seems partnership in australia should applicable to all states but not just TAS?

無頭像
raeho
管理員

帖子 454
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4301
用戶失蹤天數 3721
狀態 離線
202.140.108.119
感謝darkchocolate提醒update. nz 同性婚姻合法了

此網站將關閉,請到 www.limehk.com