標題: [生活] 小事一則 4-港男好冇品
Casper
註冊會員

帖子 251
註冊 2012-10-7
用戶註冊天數 4190
用戶失蹤天數 3959
狀態 離線
42.2.149.104

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2013-3-2 14:09 發表
如樓主覺得我在發言前問清楚先好下定論,那你有沒有在批評他人前,問對方為什麼有你認為無品欺善怕惡的行為?

正義感是好,但會不會太放大自己的正義?太認為自己有理

你和其他人覺得小孩跑來跑去可愛,不 ...

當你話"以樓主標準"忍受不了小孩跑來跑去尖叫且流露厭惡之色就是無品,
已經假設左我係既標準係:忍受不了小孩跑來跑去尖叫且流露厭惡之色=冇品,
但係我從來冇得出既個結論, 但係你已經套O左落去"樓主標準"!
我冇放大過自己既正義感, 如果係既, 我可以一早從佢眼啤啤小朋友開始已經發作,
不過如果我覺得自己有道理, 我會出聲,
請不要加插你既幻想, 我冇覺得佢不近人情,無品唔等於不近人情,
我明白有人接受到小朋友走來走去, 有人接受唔到,
所以我一直都冇開過口話佢啤D小朋友,~~

你講得O岩, 呢個唔係非黑即白既問題,

只不過就如我上面同你講既一樣,
無品係因為個下對一個幾歲人仔既"摺摺"聲。

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4190
用戶失蹤天數 3959
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 zltc123 於 2013-3-2 14:07 發表

所以我先覺得"直"可以是故意
可以是反射嘛
佢可以是故意"直"D小朋友 又可以是冇心 只是覺得煩所以"直"冇考慮佢地聽唔聽得明
我知道有人遇上煩既事都係會自己"直" ...

咁我可以講, 佢係故事"摺"既,
因為佢之前已經睥D小朋友睥O左好耐(雖然我唔知佢點可以尊心打機),
佢小朋友係我地面前叫O左一聲,
佢就立即"摺"聲,
我望過去, 佢係好厭棄咁望住D小朋友既~

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4190
用戶失蹤天數 3959
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 zltc123 於 2013-3-2 14:14 發表

我意思係西方教育中式教育唔同 係文化問題
我話地方細係另外一樣野 同教育無關
因為係public area既space係大家一齊share
所以地方細小朋友跑來跑去的確可以造成其他人既困擾
係呢方面 因為大家share 所以 ...

我同意如果走得太過份, 會騷擾到人,係要停止既~
只係我單野既小朋友真係唔係好嘈, 如果小朋友笑兩聲都叫好嘈,
另一條港人3父女傾計仲嘈,不過小朋友被"摺"個下叫聲, 係大聲O左少少~

其實中國人好講面子,
所以教育小朋友好多時未必真係為O左佢地著想而出發,
好多時在於大人有冇面, 會唔會失禮, 會唔會比人話冇家教為前提,
當然, 唔表示放任而為係好,
只係可能真係要有D改變。

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4190
用戶失蹤天數 3959
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 iamckhei 於 2013-3-2 14:07 發表
咁我係妳角度,我係極之無品haha
因為我唔單會咁樣我仲會屌佢地
我最憎d細佬仔周圍走又尖叫。
anyway.i hate kids.(我屋企細個教我出應該坐定定,無話玩得唔可以玩)

喲~如果你憎小朋友就冇O野講LA~
我有朋友憎小朋友都憎到出面。

無頭像
runaway
註冊會員

帖子 116
註冊 2012-7-11
用戶註冊天數 4278
用戶失蹤天數 3784
狀態 離線
202.140.72.41
好坦白講,我都算對小朋友有愛心,也很喜歡小朋友,但一講到”印巴小朋友”我係驚左佢地的。我好記得以前讀書時代,我間中學附近有某巴藉小學,而我有時搭車返學放學都會不多不少同佢地一程車,佢地係巴士上不是狂打架,就是不停跑來跑去,上下層咁跑,仲要尖叫,幾次跑到撞到我或者打到我,我都會怒視佢地,然後叫佢地”be careful"!
我在醫院/公立診所工作多年,又做過兒科,遇不小呢種小朋友又跑又叫的case,其實醫院啲人係好吾like佢地咁的行為,啲嬸嬸係會出聲scold佢地同佢parent的。我也去過油麻地診所替假,果度不大,我相信佢地咁的行為都頗disturbing。
我認同小朋友跑來跑去好正確,但請看看場所,如果係公園無任歡迎,但這是診所,有病才去的地方,我想如果我病緊,仲有啲人係我視線範圍走走下,我都會抆。仲有妳說個男調位,可能我都會,因為有啲印巴人的味道係臭到令人頭痛。
其實小孩子都最好吾好跑來跑去,咁樣對佢自身安全都有保障。

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4190
用戶失蹤天數 3959
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 runaway 於 2013-3-2 14:52 發表
好坦白講,我都算對小朋友有愛心,也很喜歡小朋友,但一講到”印巴小朋友”我係驚左佢地的。我好記得以前讀書時代,我間中學附近有某巴藉小學,而我有時搭車返學放學都會不多不少同佢地一程車,佢地係巴士上不是 ...

如果你已經對印巴小朋友有唔好既印象, 咁就冇辦法了~

不過如果你去過油麻地診所,果度雖然不大,
但係佢地既行為真係唔可以用"disturbing"去形容,
我亦都唔係一個鍾意小朋友鍾意到無與倫比既地步,
有時係街到見到d小朋友真係街跑得好勁, 我仲有想"kick"低佢既慾望tim~~

但係其實佢地只係o係診所既右手邊既 1 號房出面, 跑下, 玩下,

身邊既病人有d都仲對佢笑, 逗佢地,
冇撞到人, 自己趺低就有~
當然, 人人接受能力都唔同既~
我只係針對港男個下刻意"摺"個小朋友, 覺得佢有點過份唧~

無頭像
runaway
註冊會員

帖子 116
註冊 2012-7-11
用戶註冊天數 4278
用戶失蹤天數 3784
狀態 離線
202.140.72.91
其實妳看個男仔咁不堪,就等於個男仔看小朋友一樣,佢的”摺摺聲”其實就等於妳開聲話佢,不過佢用了內向的表達方式,而妳用了voice out的表達方式。可能”摺摺聲是佢平時一不滿的表達方法。一樣米養百樣人,每個人都有對某樣野有picky 之心,為什麼要放大呢?可能人地真係好頂吾順呢啲行為呢,就正如妳頂不順”冇品男”一樣,只不過如此。或許做人嘗試求同存異吧!

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4276
用戶失蹤天數 3662
狀態 離線
202.140.72.36
重看樓主第一篇文,無清楚講明無品是他摺摺聲。我只見到你一開始已負面形容個男人是正宗四眼機宅男。你回其他post都暗示他可能歧視有色人種,這是你個人猜測。又強調除此男外其他人都對小孩行為不以為然,明係異化此男,簡單講就是想說服大家此男真係衰格。希望我沒誤會,你對宅男都好有成見,是否我錯覺?

無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
註冊 2012-7-14
用戶註冊天數 4275
用戶失蹤天數 3837
狀態 離線
113.80.19.184
點解有d人,不論幾歲or幾十歲都咁討人厭/指住黎鬧....就係學埋d"摺摺"咁聲黎做人處世.....

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4190
用戶失蹤天數 3959
狀態 離線
202.140.72.99

QUOTE:
原帖由 runaway 於 2013-3-2 15:10 發表
其實妳看個男仔咁不堪,就等於個男仔看小朋友一樣,佢的”摺摺聲”其實就等於妳開聲話佢,不過佢用了內向的表達方式,而妳用了voice out的表達方式。可能”摺摺聲是佢平時一不滿的表達方法。一樣米養百樣人,每 ...

其實,呢個就好似之前有人話呢個唔係非黑即白既問題,有人覺得接受得到,有人覺得接受唔到;有人可能覺得"摺摺"聲冇問題,有人好似我覺得係一個好唔尊重,好冇禮貌既行為,只係我係一個咁既situation上,我會選擇voice out,同我個人會覺得佢冇品,我冇覺得放大件事,因為我唔覺得唔出聲就係錯~

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4190
用戶失蹤天數 3959
狀態 離線
202.140.72.100

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2013-3-2 15:22 發表
重看樓主第一篇文,無清楚講明無品是他摺摺聲。我只見到你一開始已負面形容個男人是正宗四眼機宅男。你回其他post都暗示他可能歧視有色人種,這是你個人猜測。又強調除此男外其他人都對小孩行為不以為然,明係異 ...

其實我係第一篇已經講左我一直都冇出聲既,係到左佢摺個小朋友,我先話佢,我知你誤會,所以我之後都有同返你講,我覺得佢冇品,係因為佢摺摺聲。
我形容佢係正宗四眼打機宅男,其實真係想形容一下架咋,咁佢真係咁樣,我先咁形容。

如果我真係想令大家對佢有負面既想法,我諗我會係第一篇已經加以抹黑,但係我純粹見有人可能未必知當時已情況,我知講多啲,其實我都唔知佢有冇特別歧視有色人種架,所以我都會加上"可能"2字~

同埋,如果你覺得四眼,打機,宅男,係negative,咁可能你要問自己點解你會覺得佢係negative,我從來唔覺得係negative的,我甚至都打機,都係四眼,所以我從來冇諗過要用呢啲文字去加強令人討厭佢架~呢個希望你明白~

憧憧
註冊會員

帖子 233
註冊 2012-7-19
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3865
來自 hk
狀態 離線
203.145.79.15
睇左好耐~都係回應該下
果度應該算係診所吧._.
個人認為都唔好比小朋友走來走去
(唔係咩娛樂場所吧,即係在公園就算~
加上診所係比較多病患的地方,小朋友都是抵抗力較弱的一群(即係咁樣走來走去好易帶埋D菌上身。如果唔係小朋友有病OR檢查之類,基本上我唔建議帶埋個小朋友去。
唔係唔玩得,只是睇下場合。

個"港男"去得診所,即係有病在身
夜診:大約是收工後才能去看醫生,可能佢已好累好辛苦,會好易燥底
即係有個人病到死死,仲有個人係前面走來走去~尖叫之類
我想唔係好多人都頂的順,唔出聲可能已無力氣去做了

唔知咁樣想會唔會好點...

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4190
用戶失蹤天數 3959
狀態 離線
202.140.78.224

QUOTE:
原帖由 憧憧 於 2013-3-2 19:40 發表
睇左好耐~都係回應該下
果度應該算係診所吧._.
個人認為都唔好比小朋友走來走去
(唔係咩娛樂場所吧,即係在公園就算~
加上診所係比較多病患的地方,小朋友都是抵抗力較弱的一群(即係咁樣走來走去好易帶埋D ...

其實可以咁諗既,
只不過個一刻我唔會諒解到佢既"摺摺"聲,
因為真係好唔尊重既聲音,
如果佢係出聲叫"keep quiet"(雖然好似好奇怪= =)
或者我都未必出聲既~~

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
219.77.210.161
睇見標題係港男好無品, 以為樓主同港男有仇咋

好彩條仔唔出聲, 唔係就可能變咗診所開片, 雙雙成為youtube男女主角 XDDD

到時就睇下網民企係邊個果邊

如果條仔係高登仔或者其他討論區常客, 無啦啦被條女小佢, 返屋企開POST話放工急急睇症, 打住機等, D細路周圍走父母又唔話佢地, 係眼角泣泣揚揚, 打機打到慶起忽然細路嘩一聲大叫, 一個失神輸咗, 個心屌了一聲, 個口就只能"JIP"咗一聲, 就被條女窒咗句, 心想關佢X事, 不過好男不同女鬥, 算數. XDDDDD

話時話條仔坐埋一邊, 眼超超一直無出聲, 直到聽見大叫先開金口? 佢JIP到大聲到個細路都聽到?

憧憧
註冊會員

帖子 233
註冊 2012-7-19
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3865
來自 hk
狀態 離線
203.145.79.15

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-3-2 22:36 發表

好彩條仔唔出聲, 唔係就可能變咗診所開片, 雙雙成為youtube男女主角 XDDD

如果條仔係高登仔或者其他討論區常客,  ...

我真係笑左

無頭像
secretkidult
註冊會員

帖子 76
註冊 2012-10-5
用戶註冊天數 4192
用戶失蹤天數 3850
狀態 離線
120.88.228.232
haha……34樓高登仔既心聲真係寫得好似,笑左。
我自問都唔鍾意細路仔在公眾場所喧嘩,有時覺得有d父母唔識教仔,任由小朋友喧嘩打鬥騷擾到其他人,我有時會忍唔住出聲。小朋友係張白紙,但規矩始終要教要學,出聲都係想佢地收斂一點。 “攝”真係幾令人討厭,不過係最簡單直接表達不滿既方法,有時忍左好耐,加上詞窮,“攝”一聲就算。
唔知當時情況係點,所以無意評論。不過有d時候,遇上d好令人煩躁過分活躍既小朋友,真係好多謝d出聲叫佢地唔好放肆既人,多謝佢地鋤強(放肆的細路)扶弱(被騷擾而默不作聲者)。

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
要"多謝"小朋友喜極而SCREAM, 引爆2個人忍不住出聲慾望, 因為1個人真情流露令多2個人都真情流露, 果然係童言無忌一鳴驚人

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4190
用戶失蹤天數 3959
狀態 離線
58.153.238.164

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-3-2 22:36 發表

如果條仔係高登仔或者其他討論區常客,  ...

其實我比我話完之後, 冇出聲, 口嗡嗡,
我都估佢一定話我多事o架la~

佢又真係一邊打機, 一邊眼超超d小朋友,(唔知專唔專心到打機啦~)
係小朋友叫o左一聲,
佢就摺摺聲, 摺到好大聲,
方死人聽唔到,
不過小朋友應該唔識聽, 真係好細, 3-4歲~

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4190
用戶失蹤天數 3959
狀態 離線
58.153.238.164

QUOTE:
原帖由 secretkidult 於 2013-3-3 00:28 發表
haha……34樓高登仔既心聲真係寫得好似,笑左。
我自問都唔鍾意細路仔在公眾場所喧嘩,有時覺得有d父母唔識教仔,任由小朋友喧嘩打鬥騷擾到其他人,我有時會忍唔住出聲。小朋友係張白紙,但規矩始終要教要學, ...

其實如果小朋友過分活躍, 騷擾到人, 我都覺得係應該要stop 既,
只係可能我真係覺得"摺"呢下聲音真係好唔尊重,
我先會話佢~

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
點首歌你聽下降下火