投票標題: [愛情] 如何是合格的另一半? 可以讓另一半有安全感?  (單選) [參與投票的會員]
選項 1 : 有上進心
1 (1.54%)
選項 2 : 有事業,有錢
1 (1.54%)
選項 3 : 對將來有計劃
4 (6.15%)
選項 4 : 細心,對另一半的事上心
23 (35.38%)
選項 5 : 懂得製造話題,哄對方
0 (0.00%)
選項 6 : 在任何情況下,都支持保護對方
32 (49.23%)
選項 7 : 其他
4 (6.15%)

標題: [愛情] 如何是合格的另一半? 可以讓另一半有安全感?
無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4273
用戶失蹤天數 3983
來自 hk
狀態 離線
219.79.161.237

QUOTE:
原帖由 tigger_audi 於 2013-3-6 21:44 發表
我其實從頭到尾都冇說過我愛她...  剛䦕始, 我覺得她條件太好, 所以不敢認真, 就算我一開始已經係很愛她, 並不止是一般的喜歡... 我也不敢完全投入...  只敢用不在乎的態度對她, 直至我覺得她真的在乎我, ...

愛這字是可以隨便掛在嘴邊嗎?我覺時機成熟就自然會說,你都是一個喜歡為自己留有後路的人,凡事都不去盡。

tigger_audi
註冊會員

帖子 33
註冊 2013-2-22
用戶註冊天數 4053
用戶失蹤天數 3932
來自 Canada
狀態 離線
174.89.159.199

QUOTE:
原帖由 little 於 2013-3-6 23:09 發表

大家都是聰明、愛面子的人,又不肯先付出許多,你猜我度,最後的誤解也是免不了。你是TB嗎?你若真的愛上了她就要盡力爭取(反正TB 都是被認定要多犧牲一點)。唯有用精誠所致,金石為開,希望人心肉做,你始終沒 ...

係B啊,犧牲也不是問題,因為願意為她而改變。 但其實我係唔知應該點做

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4275
用戶失蹤天數 3849
狀態 離線
205.206.81.65
點解 B 就要係犧牲嗰個?
兩個人一齊係要相輔相承,而唔係單方面
如果係單方面,一時三刻當然冇問題
但係日子耐咗,問題就會出現
最終可能係分手收場

無頭像
紫雪*
版主

帖子 31
註冊 2012-7-24
用戶註冊天數 4265
用戶失蹤天數 3902
狀態 離線
112.118.14.41
我覺得專一,對將來有計劃,就讓人有安全感了。

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4273
用戶失蹤天數 3983
來自 hk
狀態 離線
219.79.230.27

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2013-3-8 14:40 發表
點解 B 就要係犧牲嗰個?
兩個人一齊係要相輔相承,而唔係單方面
如果係單方面,一時三刻當然冇問題
但係日子耐咗,問題就會出現
最終可能係分手收場

理想歸理想,現實是不平等的,
我指B要首先把姿態和身段放下,才有彎轉,既然對方是正又是心儀,她是B,不是pure ,無得上訴,只有她認為值不值得,B 讓步,大家面子都成全了,再回復正常溝通和磨合。總好過兩人的心承受著不確定的煎熬。總要有人肯行出第一步。

tigger_audi
註冊會員

帖子 33
用戶註冊天數 4053
用戶失蹤天數 3932
來自 Canada
狀態 離線
99.237.200.63
請問各位G,有一個問題.... 我把身段放底,承認了自己錯了,但對方問我今次錯在咩嘢地方,我答因為遲了珍惜你,讓你沒有安全感,而且令你唔開心。 佢同我講這個問題已經唔係第一次出現,話我根本唔知自己有錯,只係想哄返佢而道歉。  這個問題,毎次道歉佢都會問,我試過用兩個月時間去想先哄返佢,而且每次都要守了行為。

darkchocolate
註冊會員

帖子 23
註冊 2013-1-6
用戶註冊天數 4099
用戶失蹤天數 3860
狀態 離線
27.252.205.103

QUOTE:
原帖由 little 於 2013-3-8 22:05 發表

理想歸理想,現實是不平等的,
我指B要首先把姿態和身段放下,才有彎轉,既然對方是正又是心儀,她是B,不是pure ,無得上訴,只有她認為值不值得,B 讓步,大家面子都成全了,再回復正常溝通和磨合。總好過 ...

Not necessary, in a relationship, both B or G or whatsoever should give in the same effort to make it work, why "B要首先把姿態和身段放下"?
I am not a B (and i don't label myself anyway), i just think it's a two way communication in a relationship, no one should be doing such such. Also, why would you worry about "face"? it is not about our pride, we should always try to be considerate and try to get along with one another, not only the B trying to accommodate or vice verse.
If a relationship is built unevenly, it will not give a good foundation and pretty much doom to fail.

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4273
用戶失蹤天數 3983
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tigger_audi 於 2013-3-8 23:43 發表
請問各位G,有一個問題.... 我把身段放底,承認了自己錯了,但對方問我今次錯在咩嘢地方,我答因為遲了珍惜你,讓你沒有安全感,而且令你唔開心。 佢同我講這個問題已經唔係第一次出現,話我根本唔知自己 ...

嘩,真的很煩,恕我單純的思想幫不了你,你們是level 相當的人,她事業有成,讀書聰明的人,心思和要求自然高,(我前的上司都是那樣,有小事死咬不放,又不輕易哄和妥協,叫其他合作同事人仰馬翻,她每次發作,大家都身心疲憊。)但感情事不分對錯,你又那麼在乎她,既然到了樽頸位,盡快解決吧,你不如叫她給予提示,若你都是不能猜中,就一定要大家坐埋講清楚。

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4273
用戶失蹤天數 3983
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 darkchocolate 於 2013-3-9 05:13 發表

Not necessary, in a relationship, both B or G or whatsoever should give in the same effort to make it work, why "B要首先把姿態和身段放下"?
I am not a B (and i don't label myself any ...

我是指大家意見出現分歧時相處技巧和藝術,有時是沒有絕對公平,只希望關係不要因為芝麻小事而惡化和受損,大局為重,尤其是你當初選了性格不是容易相處的伴侶。她是什麼人,你不清楚嗎?

無頭像
Simsuk
註冊會員

帖子 50
註冊 2013-3-6
用戶註冊天數 4040
用戶失蹤天數 3971
狀態 離線
115.132.1.40

QUOTE:
原帖由 tigger_audi 於 2013-3-8 23:43 發表
請問各位G,有一個問題.... 我把身段放底,承認了自己錯了,但對方問我今次錯在咩嘢地方,我答因為遲了珍惜你,讓你沒有安全感,而且令你唔開心。 佢同我講這個問題已經唔係第一次出現,話我根本唔知自己 ...

ahhh... the situation almost the same as mine !!!
its torturing sometimes .
until now she does not want to give an answer to me or just give a hint or u know
sit back and have a good talk , it really helps , instead of hide .

tigger_audi
註冊會員

帖子 33
用戶註冊天數 4053
用戶失蹤天數 3932
來自 Canada
狀態 離線
我願意接受她的野蠻,由認識至今,她已經係野蠻。但我就是被佢所吸引住。 我並不是話喜歡野蠻的她,但我正正被她的任性而吸引。 我只係冇想過她的野蠻會讓我這麼苦惱。 我自問我是真的想繼續同佢走下去,但問題係我沒有能力去回答這些非正常人能回答的問題。

我的朋友叫我放棄吧,根本就係沒事找事煩,解決完今次,下次一樣有同一問題出現。

tigger_audi
註冊會員

帖子 33
用戶註冊天數 4053
用戶失蹤天數 3932
來自 Canada
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Simsuk 於 2013-3-9 15:23 發表

ahhh... the situation almost the same as mine !!!
its torturing sometimes .
until now she does not want to give an answer to me or just give a hint or u know
sit back and have a good talk , ...

I tried to talk.  She just never satisfy with my answer.  May be I didn't proof her how much I love and cherish to have her.  But within 8 years of love, I never betray, and even get closer to any other girls, not even letting others approach to me.  I tried not to give anyone any signal that I am open for relationship.  Even some of my closer friend tries to hug me, I will just step back and tries to avoid.  I proof my loyalty and she is my only one.  I listen to her, do what she wants me to do.  I even ask her permission before I hang out with friends, and told her who I am going out with.  She doesn't like me to drink, so I quit.  I don't know what else I can do.

What kind of word or answer she wants?  

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4275
用戶失蹤天數 3849
狀態 離線
205.206.81.65

QUOTE:
原帖由 darkchocolate 於 2013-3-9 05:13 發表

I am not a B (and i don't label myself anyway), i just think it's a two way communication in a relationship, no one should be doing such such. Also, why would you worry about "face"? it is not about our pride, we should always try to be considerate and try to get along with one another, not only the B trying to accommodate or vice verse.
If a relationship is built unevenly, it will not give a good foundation and pretty much doom to fail.

Agree wholeheartedly, especially the bold part.  That's what I was trying to convey.

無頭像
Simsuk
註冊會員

帖子 50
註冊 2013-3-6
用戶註冊天數 4040
用戶失蹤天數 3971
狀態 離線
115.132.1.40

QUOTE:
原帖由 tigger_audi 於 2013-3-9 15:48 發表

I tried to talk.  She just never satisfy with my answer.  May be I didn't proof her how much I love and cherish to have her.  But within 8 years of love, I never betray, and even get closer to  ...

wow u've got a 8 years experience .. salute !
8 years its not easy u know... maybe both of u should calm down or rest for a while ?
answer is for my case not yours .
as for my experience for relationship , non other can help you besides yourself
as most of the ppl will give their advices depends on their own experience or the main concern is to protect you , either ask you to give up or quit , cause they don't want you to unhappy or suffer ..
but there are no one who know yourself better besides you !
non of the ppl on earth know exactly happen to both of u , besides you two .
so the answer will be either both of you settle together , or you think hard for yourself
if its yours its always yours , if it's not it won't be yours .

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4273
用戶失蹤天數 3983
來自 hk
狀態 離線
220.246.205.51
祈望樓主快些和好如初,快些報喜,不竟你們八年的感情是喜多過怒。

無頭像
choydandan
註冊會員

帖子 96
註冊 2012-8-15
用戶註冊天數 4243
用戶失蹤天數 3860
來自 HK
狀態 離線
203.210.13.5
其實次次都係樓主妳估呢樣估果樣,
次次佢都話妳唔知佢嬲乜,
咁最後佢有無話返俾妳聽其實佢係為咩唔高興呢?

我partner好好,我以前嬲會唔講嬲咩,
覺得佢應該要自己figure out
覺得自己講出黎無意思
但係佢每次都要問個究竟
整整下變左咩野都會講
有咩唔滿意都會同對方講
所以真係同佢溝通多啲吧!
我partner都比左好多耐性同心機先氹到我開口講咩野事架~~
加油吧!

tigger_audi
註冊會員

帖子 33
用戶註冊天數 4053
用戶失蹤天數 3932
來自 Canada
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 choydandan 於 2013-3-10 16:45 發表
其實次次都係樓主妳估呢樣估果樣,
次次佢都話妳唔知佢嬲乜,
咁最後佢有無話返俾妳聽其實佢係為咩唔高興呢?

我partner好好,我以前嬲會唔講嬲咩,
覺得佢應該要自己figure out
覺得自己講出黎無意思
但 ...

我很有誠意去了解,去和解。 我亦很努力去想自己做錯咩嘢。佢從來唔會告訴我錯什麼,但我亦估唔到佢想咩嘢。 我會努力,除非佢要放手。

無頭像
choydandan
註冊會員

帖子 96
註冊 2012-8-15
用戶註冊天數 4243
用戶失蹤天數 3860
來自 HK
狀態 離線
203.210.13.5

QUOTE:
原帖由 tigger_audi 於 2013-3-11 10:20 發表

我很有誠意去了解,去和解。 我亦很努力去想自己做錯咩嘢。佢從來唔會告訴我錯什麼,但我亦估唔到佢想咩嘢。 我會努力,除非佢要放手。

這就是問題所在喔,佢從來都唔會講返佢嬲咩?
根本所有問題都無解決過
你要佢確切咁明白你唔係佢肚入面條蟲,佢唔講其實係佢無俾機會你去了解佢
再氹下佢講啦,大家成年人,大家係想一齊既話都要明白溝通係雙方既事
一個人瞎估係好難走落去的
加油喔!

tigger_audi
註冊會員

帖子 33
用戶註冊天數 4053
用戶失蹤天數 3932
來自 Canada
狀態 離線
我的朋友兄弟們,一直都建議我放手,因為佢哋話我付出太多。就算我的愛不求公平,但亦不可能我永遠讓佢。  近日我的好友放風出去,話我有感情危機,其他朋友馬上介紹其女朋友給我。 真心講句,我並沒有意思放棄,而且就算分手,我亦唔想再開始新戀情。 開始一段戀情要勇氣,經營一段戀情要精神時間,忘記一段戀情要經過痛苦才能復元。

Skyler10
註冊會員

帖子 53
註冊 2013-3-12
用戶註冊天數 4035
用戶失蹤天數 4026
狀態 離線
176.24.210.243
專一,有上進心
(PURE)

此網站將關閉,請到 www.limehk.com