標題: [生活] 女人都要入岩行
無頭像
Evangeline
註冊會員

帖子 90
註冊 2012-8-4
用戶註冊天數 4272
用戶失蹤天數 4046
狀態 離線
58.176.5.206
Ha...sorry for disappear so long..話說番新校都半年有多,
見身邊仲有朋友會係讀書時仍然摸唔清未來條路想點行
不如大定係到分享下/ 發SIN下

J__
註冊會員

帖子 664
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3830
來自 水星
狀態 離線
58.152.9.19
好多人. 讀書唔係為前途. 係為左逃避唔想做野. 唔想面對社會.

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3154
狀態 離線
203.198.147.7
我成日覺得讀書時已經摸啱路嘅人好勁

我同唔少80後朋友都係邊行邊摸索.

我自己, 由未畢業以為會想做A行, 畢業後機緣巧合做咗B行 (同A行有關係但又不時對立), 之後迷失轉咗相關嘅C行, 然後更迷失, 又機緣巧合做D行即現在果行

可能我唔係專業啦, 讀專業果D一出來已經係你想像到的路了吧?

Forget_me_not
註冊會員

帖子 72
註冊 2012-10-16
用戶註冊天數 4200
用戶失蹤天數 3876
狀態 離線
221.127.15.169
除非讀書時已經係讀一d好專業0既科,只得一條路可以行,
否則大部份人出到黎做野,
都係邊行邊摸邊進修,
而家張大學沙紙只係社會職場入場卷,無乜用!

無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
註冊 2012-7-14
用戶註冊天數 4294
用戶失蹤天數 3855
狀態 離線
113.80.137.44

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-3-7 09:50 發表
好多人. 讀書唔係為前途. 係為左逃避唔想做野. 唔想面對社會.

咁細既城市,有咁多大學...都已經係一個大問題,....

某D大學攪埋D"副學士課程"教人走後門上大學........D父母比得起既/唔愁生活,但又未富裕到比個小朋友出國既...,緊係想佢地咁讀上去攞左個"學位"銜頭先..........其他大學見有錢搵,就有樣學樣........

話分兩頭,凡事都有雙向既...個D咁既大學想略水,又見D父母對"學位"既情意結....,咩課程都攪一大堆...,係咪讀完就可以搵到工作就各下自理........

E加既社會,最難為既一班窮苦學生,錢又沒,屋企又比唔起...個個都有'學位"..佢沒...緊會心理不平衡怕份工保唔住......呢頭放工...個頭又趕餐死去上堂......

政府真係要做D野...唔好淨係睇個樓市問題....年青人既前途都係社會既一部份....

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3154
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 yanyan12345 於 2013-3-7 14:59 發表

某D大學攪埋D"副學士課程"教人走後門上大學........D父母比得起既/唔愁生活,但又未富裕到比個小朋友出國既...,緊係想佢地咁讀上去攞 ...

好多工根本中英OK, 識普通話, 個人有番D SENSE, 已經可以做到. 中5中7已經可以

做老闆緊係死都話中七以上,,,反正大學生價賤, 請一件都係幾千一萬

副學士好多人都睇小, 讀嘅人都係想有機會接升大學.....仲有TOP UP等等, 花曬你D$ 未工作先打80大板

但老闆都係覺得大學DEGREE先係路. 聽見副學士就話知你

最實在係讀HIGH DIP, 反而叫做專門某D技術性科, 出來分分鐘仲快搵工

我就自問讀屎片U GRAD. 有得入皆因香港有8大院校咁多 XDDD 但新聞話有條友叫政府開多D大學

之前已經話將來有個天主教大學, 學費貴到呢....

講起唔想做野先讀書, 的確大有人在....讀完DEGREE又即讀MASTER, 之後又讀呢樣野樣, 再唔係去日本學日文, 又玩又讀, 就係無話要搵份工....反正父母有米花得起

身邊有D舊同學, 轉來轉去工/行, 差唔多20到尾去一去工作假期, 返來幾個月都無野做, FB見佢日日同工作假期識的朋友, 係香港又玩又食.  你可以話係寫意人生隨心所欲, 也可以話HEA爆只顧自己

無頭像
starrynight1208
註冊會員

帖子 15
註冊 2012-12-13
用戶註冊天數 4141
用戶失蹤天數 3939
狀態 離線
202.4.201.37
人生咁長,慢慢摸適合自己既路都唔遲既。
學歷是入場券,有時未搵啱路,讀完一張沙紙再一張,係呢個年頭都好普遍。

普通一個文職,除便執一個都可能係LLB, 有唔少一張post grad dip 再加MA.

條路點行要自己慢慢摸,好多時人地覺得係好野,做落先知原來會五勞七傷,咁搵錢多少反而變其次,最緊要係啱自己。

雖然我都兜左一個大圈,但自問努力沒有白費,之前拎過既cert, experience, 亦一直有幫我找到之後的路。好多野,要自己探索得來,親身試過,就清楚咩最適合自己,唔會人云亦云。

我好相信Steve Jobs 講既Life is about connecting dots, 今日你活在迷惘裹,就是為了明天找到最啱自己的路。加油吧。

J__
註冊會員

帖子 664
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3830
來自 水星
狀態 離線
58.152.9.19
話分2頭. 講就話有大學學位先係入場卷.
但問心. 而家好多老闆都睇得好化.

老闆當然會希望請到D員工係大學生. 感覺有D保證.
但事實係... 佢地知道部份大學生都好不堪.
(唔係指全部. 係部份. 例如: 返幾日又唔返. 無頭無尾. 無交帶.
當然. 唔係指大學生先係咁. 好多後生仔都係咁.
但講返. 有唔少大學生. 1出黎就話要搵萬幾兩萬蚊.
係. 你係有學位. 但你無經驗呢. 最緊要. 人地畀得起呢個錢你. 你要做到野架.
好多諗住呢個世界有張沙紙可以不勞而穫. 相反. 低學歷會踏實D)
因此. 老闆們有時唔會睇得咁重. 話1定要大學生喇.

我自己當年就係聽到身邊D同學:
唔想做野. 唔想面對社會. 讀多2年書先算喇.
終於. 1年又1年. 讀完呢樣讀個樣. 總之就唔要出黎面對社會啦.

BTW. 講返入岩行. 可能我自己1早揀左科. 咁1直有個目標.
但好多人無目標. 又唔知自己想點. 其實. 都幾濕滯..

無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
用戶註冊天數 4294
用戶失蹤天數 3855
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-3-7 16:02 發表

好多工根本中英OK, 識普通話, 個人有番D SENSE, 已經可以做到. 中5中7已經可以

做老闆緊係死都話中七以上,,,反正大學生價賤, 請一件都係幾千一萬

副學士好多人都睇小, 讀嘅人都係想有機會接升 ...

大把錢既家庭.........富貴學生攪埋D消銀紙活動...跟本不值一提...

"維園呀伯"曾講一句: 做咩E加D大學生想買層樓結婚都咁難....你政府點攪?

問題見頂....沒最差....只有更差...

個D"大學生賤價"..就係個D PK大學攪出黎.......害死好多窮苦學生...越做越窮...越讀就越唔夠.......薪水差到同洗碗洗廁所睇齊....

有好多個D所謂副學士課程...讀個時就好有型,...外面好多國家/大學就唔承認....但錢就洗左...

你講得沒錯,以形勢睇,."專門某D技術性"既行業跑出幾會大好多...............只希望"水貨客"唔會成為你講既"專門行業"..........

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3154
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-3-7 16:19 發表
話分2頭. 講就話有大學學位先係入場卷.
但問心. 而家好多老闆都睇得好化.

老闆當然會希望請到D員工係大學生. 感覺有D保證.
但事實係... 佢地知道部份大學生都好不堪.
(唔係指全部. 係部份. 例如: 返幾日 ...

人生嘅野, 唔會個個都知道自己點行嘅, 有D人係要跌跌撞撞先有路走, 有D就原地踏步, 有D就仆完一輪都唔知想點. 每人醒覺的時候都不同, 更多人永遠都唔醒. 咁你咁早就知道點行, 好幸運架其實.

又有聽過有D人一條直路反而慢慢質疑係咪人生理想, 有D心理危機

有D就搵到$忽然放棄高薪厚職, 做一D NGO事業, 覺得咁先係有意義

DEGREE果D唔少都要花$花時間讀MASTER, 但究竟係咪咁多位佢上呢....又係咪一上就人工大增

依家嘅老闆睇唔睇得開, 可能同行業唔同有關吧, 有D行業唔係專業但都要求大學程度, 有D就深明紅褲子緊要過學歷, 有D就一開始唔介意學歷但你想升做管理層就最好讀番上去. 呢間公司唔介意, 出面未必一樣, 有D人就焗住一直留係到, 等終於有番張沙紙先走人(除非公司真係好好福利又有得再升就留下)

部份大學生唔OK, 主要是WORK ETHIC出問題, 就是你講的工作態度問題. 要求多多, 又養唔熟, 又唔成熟又無歸屬感, 自以為是果D. 果D真係最令人頭痕. 要BABY SIS

無論老闆幾開明, 講到是自己子女就未必想佢真係學歷一般, 有$有能力供子女出國留學, 最好是名U啦 XDDDD 咁有時的野又未必如願....又加埋如可能, 亞洲人都有"希望子女接手生意除了佢好唔LIKE我生意"的私心.

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3154
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 yanyan12345 於 2013-3-7 16:32 發表

大把錢既家庭.........富貴學生攪埋D消銀紙活動...跟本不值一提...

"維園呀伯"曾講一句: 做咩E加D大學生想買層樓結婚都咁難....你政府點攪?

問題見頂....沒最差....只有更差...

個D&quo ...

有D中產家庭供子女讀海外野鴨大學或有DD名但華人一大羅嘅學府, 子女係果邊享受人生(咁總有D勤力的), 返到來就ABC上身捲下舌當有口音, 跟手踩本地U畢業生的, 亦聽唔少.

香港來來去去都係金融, IT, 貿易, 地產, 會計, 想搵多D快D, 就要辛苦一大輪考專業資格. 尖子又仆曬去讀醫, 咩GLOBAL BUSINESS, 大狀黨就好似有光環咁; 識男友係工程師就搭糖. 可能全球都有對專業膜拜, 而香港係呢方面可以變為一種宗教

三姑六婆過年或喜慶就最喜歡問D後生做咩行, 唔曬命等幾時 XDDDD

近年有後生開始話攪農業呀, 土本製造業, 我支持架, 係就係成本高未必搵到$, 但人人都一式一樣好似現在咁, 真係好可怕. 無可能人人人生追求是一樣的

講起某D專業, 政府年年施政報告都谷一D行業...先前就好多U開D MASTER讀藝術行政....之後又多了D做LAB產品驗證的CERT....遲下環保業又被谷, 梁太自己都攪緊啦 XDDDD 科研都係, 不過想搵快$的唔會花青春係研究到.....之前中大出了個女教授攞中國的科學獎, 科研應該HIT一HIT....有$佬邵生+成哥都出$支持國際科研 XDDDD

無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
用戶註冊天數 4294
用戶失蹤天數 3855
狀態 離線
我都知英國真係多左好多大學....唔知係咪"英國"個名勁D...好多內地人都走去讀....

個位係議會鬧呀長毛...,講曬英文..."F Chinese"偉論既馬XX....都係澳洲讀書....佢係個邊打工做律師個時, 都被堂官指責過佢言論有問題..........返到香港....既踩人性格沒改...佢睇唔起好多本地生..(但佢自己都係苦學生).....有咁既言論,我聽到O曬咀.....

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4291
用戶失蹤天數 4001
來自 hk
狀態 離線
219.79.230.27

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-3-7 11:00 發表
我成日覺得讀書時已經摸啱路嘅人好勁

我同唔少80後朋友都係邊行邊摸索.

我自己, 由未畢業以為會想做A行, 畢業後機緣巧合做咗B行 (同A行有關係但又不時對立), 之後迷失轉咗相關& ...

其實一早己知道知己的性格適合什麼,喜好及目標,只不過出來工作時勢很壞,那份心儀工我等了兩年但入職時減了三成人工,長工變了臨時位,唔好彩又遇到不好的上司(之前那個好的男上司又被同事、上司玩殘及調走,真是人善被人欺,好人不長命),及後,又被迫被調去一個自己不喜歡的地點及位置,工作至身心俱殘(手腳勞損,心情長期抑鬱)才轉做零售,一直而來的工作都只是望梅止渴,現在仍被舊賤人打壓、陷害,根本從未有休息的空間。我心中怨恨不能釋懷。
一生人能找一份真正喜愛的工作是多麼困難及幸運,能把讀書的知識學而致用,又有時間空間進修和有合理的收入,我一早見到了,攀不到只是時也命也。

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4291
用戶失蹤天數 4001
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 yanyan12345 於 2013-3-7 14:59 發表

某D大學攪埋D"副學士課程"教人走後門上大學........D父母比得起既/唔愁生活,但又未富裕到比個小朋友出國既...,緊係想佢地咁讀上去攞 ...

政府要做的就是打壓地產霸權,使年輕人的創業有希望,另外,要產業多元化,年輕人可有較大、較闊的職業選擇,又好像德國那樣推廣技術職業,給予適當的出路,改變對藍領階層的歧視。反正做個普通白領也賺不了很多錢。

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4291
用戶失蹤天數 4001
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-3-7 16:02 發表

副學士好多人都睇小, 讀嘅人都係想有機會接升 ...

我有舊賤格上司的女兒讀副學士,付了二十多萬元,還要讀當下炙手可熱的醫療,才有起薪萬多元,
接著又用一副不屑我的口吻,說她女兒讀了很多書,認為已與眾不同,會賺很多錢,但我只知是醫療是大熱及有大的擴展空間才有這樣。剛巧她的女兒出來工作時勢好。
另有同事的女兒讀會計副學士,有數學天份,才能升入到浸大,畢業後都是靠人情關係,才能到會計師行實習,但到外面用餐,就連基本英文餐牌也看不懂,連忙要回家看英文台惡補英文。
至於高級文憑,以理工大學的資歷最好,認授性最高,尤其是一些工科及技術性的就比較可靠,我有朋友用了多年時間半工讀才完成高級文憑課程,由cert , high cert, dip,high dip上,她慨嘆現在的學生只要有錢,無論有多蠢,多懶,幾無心讀都可以低空飛過,順利畢業。
我有朋友很識看人眉頭眼額,討母親歡心,所以樓有份住,無份供(是嫁了出去生了b的姐姐幫手供,父母也快要退休,不過父母持家節儉,家有個錢),又為了到澳洲生活及工作體驗而辭了教職,去了近一年,回來不久又去中國旅行,沒有經濟上的負擔,我真的很羨慕!

無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
用戶註冊天數 4294
用戶失蹤天數 3855
狀態 離線
没錯,好多事都係时也命也,识飞都没用

無頭像
jth
註冊會員

帖子 21
註冊 2012-11-13
用戶註冊天數 4172
用戶失蹤天數 3945
狀態 離線
202.125.217.91
其實香港真係唔算多學位, 或者應該直程係少, 18%
其實我係贊成加學位, 因為識多d野點都好過唔識, 學左嘅野終有一日會幫到人幫到自己,
而學位多左, d人自然用學校黎分, 唔駛擔心貶值, 不過已經題外

而家香港係:
行業太少, 讀書只係為搵更多錢嘅諗法
--> 唔做主流野, 或者想追求知識繼續讀, 因為搵得唔多錢就話你唔上進唔踏實;
過份吹捧沙紙/學歷, 過份吹捧或踩低某d行業
--> 睇唔起勞動階層, 淨係睇沙紙, 好正常就會越黎越多人有事冇事都讀下沙紙

所以好矛盾嘅係,
唔係真係想讀嘅(兩種人, 香港冇啱做嘅野, 或者真係懶都好), 因為個個話進修而去讀書,
為知識嘅, 因為上一種人而俾人標籤

仲有就係有d錢嘅就出外國, 返黎又係一個大學生, 所以實際上唔只18%,
當個個都係咁滯, 都會逼到d人係唔係都搵野亂讀, 同時又更加標籤第二種人(為知識嘅)

無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
用戶註冊天數 4294
用戶失蹤天數 3855
狀態 離線
如果根据廣告所言,養大一个小朋友要400萬,,,

以现在香港既形势,个小朋友長大成人左,又揾得返个400萬成本费,已经算叫做对得住父母咁多年既栽陪

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3154
狀態 離線
219.77.210.161

QUOTE:
原帖由 jth 於 2013-3-7 23:05 發表
其實香港真係唔算多學位, 或者應該直程係少, 18%
其實我係贊成布冕悁hd野點都好過唔識, 學左嘅野終有一日會幫到人幫到自己,
而學位多左, d人自然用學校黎分, 唔駛擔心貶值, 不過已經題外

而家香港係 ...

是知道數據係18%, 係咪已經計埋專上學歷如ASSO HIGH DIP果D?
問題係如你講, 工種類別不多, 首先香港大部份人是白領, 而白領個職級好多, CLERK都是白領啦. 果18%-2X%的專上及大學程度者, 正常情況下都去咗做白領, DEMAND & SUPPLY下, 人工拉低就係架啦. 有專欄話為咩係美國藍領唔會睇少自己, 皆因DEMAND SUPPLY拉扯下, 人工唔低架. 再加埋一D意識形態分別, 係美國D人坐SHUTTLE BUS都同司機講THANKYOU,我地就唔會同巴士小巴司機落車講唔該啦。知識型經濟掛口邊,但香港根本未去到咁地步,來來去去都係某D行業最大,不時見D文章分析香港如何落後於其他亞洲國家如新加坡南韓台灣等等,以前曾生講八大工業都係吹水居多,撥$比果個行業把口話重點支持,已經仁至義盡咁。今日又見到有姓朗大陸學者,分析為咩香港經濟變成無曬製造業,明明大把農地都唔用得,都係既得利益者攪出來,而佢地絕對想永遠都繼續係咁。
如果將來更多大學,係就係提升全民學歷程度,但心態不改,父母子女不調節一下沙紙已成了另一條紅褲子,他日真係好似美國等國家咁大學生做藍領但又唔好似人地覺得都沒什麼大不了,到時又更大怨氣。全球都開始有日本的少子化喫老族失落的一代的問題,香港人好喜歡日本野,現在呢樣野都接軌了。
現在小朋友都已經個個怕輸在起跑線上,細細個多材多藝,個個公主王子, 萬一將來打份工雞碎咁多,又唔係咩大不了,又被D大陸精英騎住,怕佢地心理更不平衡,理想落差更大。

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3154
狀態 離線
呢首正 XDDDD

此網站將關閉,請到 www.limehk.com