標題: [生活] 女人都要入岩行
zltc123
註冊會員

帖子 302
註冊 2012-12-5
用戶註冊天數 4131
用戶失蹤天數 3838
狀態 離線
212.219.239.68
其實 早前discuss見到個post
D人話係膠post 我睇都覺得係玩野

講樓主in人 請form 5 但只有大學生in
咁職位係文員 佢話個大學生好似街市買野講價咁
比7xxx 人工佢 個學生拍臺走人

之後樓主就被好多人鬧佢請大學生都比7xxx 叫佢食x

其實職位一樣唔會因爲你學歷高而比多D你囉
會唔會你有博士 走去做麥當勞比2萬人工你先
做文員 冇經驗 白紙一張咩都要學
比錢你教你野賺到啦
你有學歷+有料都唔洗見文員啦俾多你當鼓勵
俾得少都唔係唔應該囉

無頭像
sky_little
註冊會員

帖子 12
註冊 2012-7-20
用戶註冊天數 4269
用戶失蹤天數 4000
狀態 離線
203.147.111.10

QUOTE:
原帖由 zltc123 於 2013-3-11 17:52 發表

我覺得工作爲生活 搵到錢生活到就冇所謂然後生活同工作係分開既不過係香港難做到囉 工時長 有人甚至週末都要返工不過無所謂對我來說 定時有假期就ok 我都係一個工作狂 太多假我會發狂

生活同工作係分開既不過係香港難做到囉 <- 你指香港好難做到work life balance?
睇你做邊一行啦, 大部份office工都係五天工作
比起其他國家, 香港看似好恐怖, 工時長又要效率高,
但同香港人做野直截了當, 快靚正, 唔會同你吹水雕花,
你有能力就有機會上位, 得到老闆重視或自己創業也可以
在外國語言是主要問題,
先不要理他們好不好人, 你無法跟他們如朋友般溝通的話總會有差別,
再就文化差異不只是思想上, 價值觀也不同,
要說下去可以寫論文了...

zltc123
註冊會員

帖子 302
用戶註冊天數 4131
用戶失蹤天數 3838
狀態 離線
77.99.132.147

QUOTE:
原帖由 sky_little 於 2013-3-11 18:35 發表

生活同工作係分開既不過係香港難做到囉 <- 你指香港好難做到work life balance?
睇你做邊一行啦, 大部份office工都係五天工作
比起其他國家, 香港看似好恐怖, 工時長又要效率高,
但同香港人做野直截了當 ...

問題係好多人都唔係咁諗嘛
好多人覺得工時長
冇機會上位
做得好冇人工加
事實係唔係咁呢
有咩都靜係識賴人 唔識檢討下自己
我唔排除真係有D衰雇主
但係唔係真係話 你唔做就大把人做 咁簡單
請個人返黎D野唔洗上手 請個新人返黎唔洗教?
你做得好 自然有人工加
就算有D唔識做唔加你 你搵上門都會加啦
唔通唔俾錢留住你 請過個再浪費時間等佢上手或教過咩
我真係見過好多單話
要結婚或要買樓來做理由
走去搵個老細加人工
但係成績又交唔到
而加D人好多人都咁諗野:買樓結婚生仔唔係老細貼就政府貼
有咩就先賴人地

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4272
用戶失蹤天數 3982
來自 hk
狀態 離線
220.246.205.51

QUOTE:
原帖由 zltc123 於 2013-3-11 18:59 發表

問題係好多人都唔係咁諗嘛
好多人覺得工時長
冇機會上位
做得好冇人工加
事實係唔係咁呢
有咩都靜係識賴人 唔識檢討下自己
我唔排除真係有D衰雇主
但係唔係真係話 你唔做就大把人做 咁簡單
請個人返黎 ...

我情況不是上述的原因,我份份工都是做突,只是做人太直,不常對上司托大腳和擦鞋,對同事就不喜歡堆圍圍喂, ,不跟從他們「可敬」的工作態度工作,我有遇過好的上司,時間不對他就被調到天涯海角,否則我早就上岸了。在有興趣工作範疇上找到滿足感呢!

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4272
用戶失蹤天數 3982
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 陳細皮 於 2013-3-11 06:16 發表
Btw 有D外國人係nice 但係真係假得可怕。
歐洲人其實非常冇禮貌。

我認為「假」不是最大問題,「禮多必偽」,我們跟別人相處都會免不了假,是用來保護自己免受傷害,有時假變成為一種習慣,更是一種教養,日本就是最佳例子,但我不會對那種假反感,認為這是文明跟同理心的彰顯,使日本人面對危難表現出很強的韌性,不容易引發像過去美國某城市無法無天的暴亂。「假」的好處大於壞處。

但美國人那種假是不斷透過動聽的演說把別國分化,從中挑撥別國的紛爭又假意前來扮作和事佬,左右逄源,把別國利益陰乾挖盡,受害國還以為美國是個可靠的伙伴,真是「給人賣了,還替美國數鈔票」。

你認為歐洲那國人最不受歡迎? 是法國嗎?

無頭像
jth
註冊會員

帖子 21
註冊 2012-11-13
用戶註冊天數 4153
用戶失蹤天數 3926
狀態 離線
219.78.33.177
睇返晒D post,

如果話大陸人講野直係一種文化, 咁外國人表面功夫多都可以係佢地文化丫,
一種就係心直/習慣, 一種就係假? 咁對兩者嘅意見會唔會有D唔太consistent?

始終覺得同人相處唔係一句"習慣係咁"就可以隨便做人地唔鍾意嘅事,
當然唔計一D原則, 或然唔關文化事嘅野, 比喻公義道德衛生等等, 可以堅持,

叫得"相處"即係已經唔係一個人嘅事,
做左人地唔鍾意嘅事, 就用"習慣係咁"黎做擋箭牌, 真係啱?

點都覺得, 除左要堅持嘅事, 入鄉隨俗都係應該做嘅事

no offence

無頭像
jth
註冊會員

帖子 21
用戶註冊天數 4153
用戶失蹤天數 3926
狀態 離線
219.78.33.177
仲有就係,
而家ot唔一定要補水, 就算間公司5天工作, 都仲未係work-life balance嘅保證,
而大量統計都講過呢十年人工中位數係完全跟唔上各物價中位數嘅上升, 人工相對低左係事實, 唔係純粹d人唔檢討自己做野能力咁簡單

同樣no offence

zltc123
註冊會員

帖子 302
用戶註冊天數 4131
用戶失蹤天數 3838
狀態 離線
可能我表達能力唔好啦
其實我意思係 假同文化唔係對立
我只係用外國文化(係咪都thankyou please sorry)同內地文化對比

冇錯習慣唔等於文化
但文化包含習慣(當然唔係講緊個人習慣壞習慣 即你所用 習慣 一詞既意思)
每個culture都有共同習慣, 行為,語言 等等 = 文化
亦都冇話 一個culture要就另一culture

我從來"一句"習慣係咁"就可以隨便做人地唔鍾意嘅事"既意思
而呢個講法只係個人習慣才會valid 咁大家就可以話唔應該咁
而我所講既習慣係文化
好似上面咁講 唔係一個culture就另一個culture
同意你講既相處唔係一個人既事 所以才要理解體諒遷就包容

我覺得大家都係平等 但有D人就認為自己係高等人 認為某D人係低等人 冇文化 又或自我感覺良好 太高自己 踩低人 階級觀念?
講真某D人唔中意某D人既行為 而果種行為正正係自己既地方自己人十幾二十年前都係度做緊 而某地方根本就係太大 個個地區發展進度根本都唔一樣 唔通要求人地同步?

至於公共衛生既問題 我都好討厭 但根本就唔應該標籤曬所有某地方人就係咁 更何況某地方咁大 要看清楚來我地地方既人做D咁既事都係D咩人 來自某地方既邊一類人? 多數都係窮人(黎搶福利)暴發戶(黎炒樓掃貨) 冇咩教育

所以我重點只係話 平等同唔好標籤 相處係要互相理解遷就包容

OT唔補錢係咪雇主問題 相信個個case都唔同 難道返工錢冇傾清楚講清楚?
如果有都要做 咁唔係雇主問題了
再講 好多專業OT得多過普通人 都係冇得補 呢個世界搵食就係咁
要balance既咪轉工轉行搵D自己岩既工 犧牲一下錢途囉

有人律師唔做走去private教學生 又唔穩定 工時唔定 點解?
佢覺得律師工作沉悶又多工作 工時長 計返雖然搞salary根本就唔值 又學唔到野
教學生 就岩佢  可以自己一邊學習 又冇咁悶 一邊讀埋個PHD想做大學教授

至於統計 其實好多統計能告訴你的事情都唔係好多 甚至每個人解釋統計數字都唔同 亦都有人會利用統計數字

再講 我也沒說過 唔檢討自己做野能力同十年來人工低左係有關
但我可以好肯定我將來要結婚生子買樓同我老細冇關@@

無頭像
sky_little
註冊會員

帖子 12
註冊 2012-7-20
用戶註冊天數 4269
用戶失蹤天數 4000
狀態 離線
203.185.1.167

QUOTE:
原帖由 little 於 2013-3-11 22:40 發表

我情況不是上述的原因,我份份工都是做突,只是做人太直,不常對上司托大腳和擦鞋,對同事就不喜歡埋堆圍圍喂, ,不跟從他們「可敬」的工作態度工作,我有遇過好的上司,時間不對他就被調到天涯海角,否 ...

咁懷才不遇的你現在工作如何呢 ? 做自己有興趣的事開心嗎?
應付不同性格的上司也是一種學問, 但大致上總離不開工作表現和態度,
把事情做妥當, 邀功便留給上司, 總之佢好你都會好
到了自己成為上司, 便發現人事管理才是困難,
沒有人一出世便懂得做好老闆好上司,
所以就不要太介意誰是好是壞吧, 壞的上司也可能有一天會開竅

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
203.198.147.7

QUOTE:
原帖由 little 於 2013-3-11 23:10 發表

我認為「假」不是最大問題,「禮多必偽」,我們跟別人相處都會免不了假,是用來保護自己免受傷害,有時假變成為一種習慣,更是一種教養,日本就是最佳例子,但我不會對那種假反感,認為這是文明跟同理心的彰顯 ...

我覺得欣賞別國人民的好, 正常, 但也不能過份盲目. 每個國家每個民族都有自身問題.

好似講到"文明和同理心彰顯", 我地打開報紙, 都見到福島女人點被人歧視無人想要, 都見唔少電影電視劇講人與人之間的欺凌 (尤其是校園的), 亦見到勇於揭露侵華真相的日本人點被自己人指點恐嚇.  而日本是很在乎輸贏的民族. (再講遠D, 為咩日本和德國2個曾經變為瘋狂的國度, 都係民族性較秩序井然?) 果份同理心會唔會唔係真係一視同仁?  

題外話, 我比較佩服日本人對人性陰暗面的刻劃的入目三分的功力, 同時又成日彰顯人性光輝. 睇過菊與刀已經忘記大部份內容, 但日本人的矛盾性和詩意可能大抵就是菊與刀的影像化

我地睇到人地的好時, 也可以學以致用. 可惜香港人總係一有$就飛去日本食買玩, 返到來讚不絕口, 但返到來又繼續做番佢嘅典型香港人, 唔會話從此生活中學下日本人的好/有禮貌. 可能到時又賴係環境培養唔番去旅行時的MOOD+反正呢到人人都咁上下?

再講遠D香港人咁鍾意台灣, 但又係唔會從此學下台灣人嘅好.

最學得叻就是開店SELL係日本來佬貨/食物/日本材料, 但就是唔學精神層面的事

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
203.198.147.7

QUOTE:
原帖由 zltc123 於 2013-3-12 01:25 發表
可能我表達能力唔好啦
其實我意思係 假同文化唔係對立
我只係用外國文化(係咪都thankyou please sorry)同內地文化對比

冇錯習慣唔等於文化
但文化包含習慣(當然唔係講緊個人習慣壞習慣 即你所用 習慣 一詞 ...

近年我覺得最難頂係唔少人一有咩衰野就反問 "現在香港人係咪真係香港人先?"

講緊當被人話香港人都做一D唔公德行為啦, 就自然有呢D回應. 簡單講咪即係香港人好有品架, 無品果D一定係新移民

我都好唔鍾意D雙非單非生仔攞著數, 態度又衰, 醫護人員好辛苦, 港媽又一肚火. 但問題係一開始是政府曾經有意打造香港醫療事業架, 唔係為咩以前大開中門比人來生仔, 間間私院都開天殺價. 其實公立醫院最唔WELCOME的是無$$$$又來搵計生仔的大陸人. 至於引申而來的學童跨境返學, 等等, 都涉及政府無做好流動人口計算.

成日話香港係多元社會, 我覺得呢個TERM好肉麻. 正在壯大中的南亞/東南亞社群, 政府唔多想理, 動作好慢. 白人就從來都唔須要因為生存而學廣東話. 佢地有D人走去學佢喜歡吧. 日韓社群有自己地頭, 會所, 餐廳, 港人飲食雜誌又大講特講, 我好懷疑佢地是否唔想港人踩曬入去 XDDD

然後就是所謂土生港人(但又包括當年因為共產黨而係上面走落來的一代, 即唔少50後 60後的父母) 和大陸新移民 (單非佔多數, 投資移民, 來港學生), 同埋自由行

好啦有條友問我, 如果香港都經歷十年文革, 農村文化抬頭, 人人一腳牛屎, 香港人會唔會都變曬形? 我唔敢想像唔敢答, 君不見回歸之後, 大把人變應聲虫, 唔少人只想安定緊跟大陸而走, 包括唔少"受英式教育的精英AO", 我就唔想答條友問題 XDDDDD

無頭像
jth
註冊會員

帖子 21
用戶註冊天數 4153
用戶失蹤天數 3926
狀態 離線
219.78.37.80
政府曾經有意打造香港醫療事業去到而家大量雙非嘅後果由香港人承受, 合唔合理就要睇埋政府係咪我地授權, 或者睇我地有冇權授權
如果唔理呢點就要每個香港人都受晒d惡果, 其實好無辜

如果香港經歷過大陸一樣嘅事, 我信會一樣,
但而家最大嘅問題會唔會係, 當我地覺得佢地有d野唔好嘅時候出聲, 然後佢地會一句"要不是大陸照顧香港就死了"duck埋黎, 完全唔聽人勸, 咁先係最大問題?
唔係要人地一下子就改晒, 但有冇盡過力相信我地會識睇,
唔係要話邊個文化高d, 只係要話接唔接受, 同埋"接受或唔接受"嘅原因合唔合理,
都係嗰句, 除左一定要堅持嘅事(eg. 公義/道德/宗教), 仲有樣野係入鄉隨俗,
即係話, 當地嘅"俗"只要唔違反一定要堅持嘅事(eg. 公義/道德/宗教), 就算唔可以即時改, 都應該至少嘗試過
我諗, 最令人不滿嘅, 係嗰種連試都唔試嘅態度吧?

補充, 係可以唔接受當地嘅"俗", 但閣下唔接受然後為當地人帶黎嘅影響, 當地人都可以唔接受

無頭像
jth
註冊會員

帖子 21
用戶註冊天數 4153
用戶失蹤天數 3926
狀態 離線
要balance生活同工作, 除左錢, 仲有身邊嘅人嘅說話呀,
要知道香港人好鍾意話唔跟主流, 或者唔係搵錢至上就係唔上進,

當然可以話有決心就唔駛理, 但唔等於要balance下都要咁大決心嘅情況唔值得質疑同要求改變有問題呀...

zltc123
註冊會員

帖子 302
用戶註冊天數 4131
用戶失蹤天數 3838
狀態 離線
公平點
"要不是大陸照顧香港就死了" 最大問題?還是放大鏡放大?
除左呢句 我相信內地人仲講左好多野添
但係香港人又講過D咩? 根本就小朋友吵架一樣

人人都有夢想 但現實又另一回事
當大部份人都係咁既價值觀既時候 唔跟咪有問題囉
但唔係有問題唔係講緊人地話唔跟既人有問題
而係唔跟既人自己有問題有困難
咁唔想跟既人有兩個辦法既 繼續埋怨
又或者去做個英雄改變社會改變個價值觀囉
以往minority influence例子唔係冇
加油

zltc123
註冊會員

帖子 302
用戶註冊天數 4131
用戶失蹤天數 3838
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-3-12 10:58 發表

近年我覺得最難頂係唔少人一有咩衰野就反問 "現在香港人係咪真係香港人先?"

講緊當被人話香港人都做一D唔公德行為啦, 就自然有呢D回應. 簡單講咪即係香港人好有品架, 無品果D一定係新移民

...

咁岩今日見到人地fb share:

明眼人——
甚麼樣的香港人

"我的女兒往年取得日本遊歷和工作簽證後,往京都某間五星級酒店工作,由於她能說普通話及英語,所以安排在酒店大堂做接待員。這酒店接待的旅客來自世界各地,有不少更來自香港。她告訴我的一些經歷,導致我多番思考,究竟香港人為何會變成如此這般呢?

當女兒將完成她在酒店的工作時,她向很多位同事做了調查,了解那些國家的旅客最「乞人憎」,結果香港人竟排在頭三位內!她追問究竟香港人在哪方面出現問題,那些日本同事異口同聲表示,香港人最喜歡投訴,小小不滿都會高調地找不同對象投訴,經常要找最高負責人對話,又要求酒店員工提供又平、又好食的飯店資料,要求甚多;在公共地方以八十分貝的聲浪交談,再加上有些香港名人是這酒店常客,他們的行為更令員工們十分反感,包括毫無禮貌,以「老奉」的態度吩咐他們做事。

我的女兒表示也有同感,她不明白為甚麼香港人是投訴狂!在我二十年的議員生涯中,同樣發覺無論我在酒會、高級餐廳、茶餐廳,甚至乎在外地旅遊點遇到港人,我都會收到港人不同內容的投訴,有些投訴是關乎個人的,有些則對整個社會作出投訴,總之是多多苦水,到底投訴的基因是否已充斥在香港人的體內?已成一種風氣?

凡事投訴的行徑反映出心態上相當有問題,首先是缺乏冷靜及較深入的思考,有小小不滿意的便投訴,其次是缺乏包容的胸襟,缺乏自我反省的能力。再嚴重的會逐步變成每事挑剔。這時候令我想起政府的宣傳片中,有段對白:「停一停,諗一諗」,這原是呼籲市民收養寵物時要深思熟慮才好,我覺得這呼籲對我們港人同樣適用,當面對不滿的情況時,請「停一停,諗一諗」,究竟這問題你了解有幾多?有幾深?投訴是否唯一的解決辦法?

如果我們多些反求諸己,多些自我反省,不是每次都將別人的短處來加以放大,我絕對相信香港人會變得可愛些。不會使到那間京都酒店的員工再把香港人放在「乞人憎」的榜首!"

李華明

(文章來源:頭條日報〈明眼人〉- 8.3.2013)

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4272
用戶失蹤天數 3982
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sky_little 於 2013-3-12 02:51 發表

咁懷才不遇的你現在工作如何呢 ? 做自己有興趣的事開心嗎?
應付不同性格的上司也是一種學問, 但大致上總離不開工作表現和態度,
把事情做妥當, 邀功便留給上司, 總之佢好你都會好
到了自己成為上司, 便發 ...

hi 沒有懷才不遇,我沒有什麼材,只有一顆心,最大原因都是不識做人。個性好難改,最多圓了些。 工作不順利,有舊賤小人在暗地搞事,製造事端,精神壓力大,我對做管理沒有什麼興趣/不適合,現在都是博一個休息我機會可惜都是達不到。多謝關心啦!

無頭像
jth
註冊會員

帖子 21
用戶註冊天數 4153
用戶失蹤天數 3926
狀態 離線
哈哈, 咁我信香港人都有好多種, 唔係淨係得你睇到嘅負面,
不如呢樣都公平點?
都係嗰句啦, 冇人要外地人一入境就咩都同當地人一樣, 但至少請嘗試過融入

抱怨同有冇行動冇衝突呀, 不滿時sun下唔等於咩都冇做吧
當然你可以話你見嘅人都係淨sun又咩都唔做,
但又用返你講嘅, 公平d, 人有好多種呀

zltc123
註冊會員

帖子 302
用戶註冊天數 4131
用戶失蹤天數 3838
狀態 離線
92.40.252.241
哈哈d乜@@ 是真有幽默的還是惡意的笑?
看來再說下去要變筆戰了 都已講到冇野講用埋我句說話"公平點" 同 "唔好標籤"
在離開之前澄清一點吧
你最後講得很對  
我很公平 我的post從沒對香港人以偏槪全

另一點我沒有睇到香港人好負面 只道出某些香港人的問題或他們指責別人同時犯同樣的問題 這是就討論的話題提出例子 並不等於我看得香港人負面
比如說 如果說英語水平 我可以說很多香港學生的英語都很好

quote到的話可以嘗試 但請勿用斷章取義 相信大家都會看得到

最後 我係一個父母都是香港人+香港出生的100%香港人
唔好當左我係敵人先得架 只係講d野有部份hk人唔岩聽姐

此post不再回復啦 希望呢個新forum冇舊forum會員mxxhx 啦

無頭像
jth
註冊會員

帖子 21
用戶註冊天數 4153
用戶失蹤天數 3926
狀態 離線
202.125.217.91
純粹係覺得有D標準唔太一視同人吧了
我係睇晒綜合埋先回, 冇指定係邊個, 只有指定邊點
其實我冇每個pt都要jur住呀, 無意筆戰