標題: [其他] 可以幫一下忙嗎? 填寫香港同志群組的意見訪問 (for功課)
zelubu
註冊會員

帖子 25
註冊 2012-7-25
用戶註冊天數 4286
用戶失蹤天數 3920
狀態 離線
219.73.40.152
for畢業功課既,如果大家得閒可以打幾隻字,thank you so much!

問題1
身為同志,生活在香港有什麼感受?

問題2
你認為香港歧視同志的程度有多少?

問題3
你認為他們歧視的原因是什麼?

問題4
你對性傾向歧視立法諮詢議案被否決有何感想?

問題5
你有什麼說話想傳達給不了解同性戀的人?

無頭像
3539ws
註冊會員

帖子 178
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4288
用戶失蹤天數 3860
狀態 離線
223.18.185.178
問題1
(唔係好知你問乜........)

問題2
輕微至中等

問題3
1) 宗教
2) 對同性戀的認識不足eg 認為同性戀=aids
3) 比身邊對同性戀反感既人影響

問題4
香港人唔係想像中咁開明

問題5
同性戀唔係病, 而且同aids 無直接關係

zelubu
註冊會員

帖子 25
用戶註冊天數 4286
用戶失蹤天數 3920
狀態 離線
219.73.40.152
多謝你既幫忙!!

第一題想問身為同志,香港呢個社會你覺得點? 覺得gay friendly嗎? 或者d人對同志友唔友善等等既感受

無頭像
3539ws
註冊會員

帖子 178
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4288
用戶失蹤天數 3860
狀態 離線
223.18.185.178

QUOTE:
原帖由 3539ws 於 2013-3-11 21:20 發表
問題1
(唔係好知你問乜........)

問題2
輕微至中等

問題3
你認為他們狀O什麼?
1) 宗教
2) 對同性戀的認識不足eg 認為同性戀 ...

問題1
不知道香港是否gay friendly, 因為要睇下與到d咩野人......
感受就是不能做真正既自己

無頭像
kinnic
註冊會員

帖子 36
註冊 2013-2-21
用戶註冊天數 4075
用戶失蹤天數 3995
狀態 離線
183.179.60.151
問題1
luckily, 我既朋友,家人&同事都對我友善同接受.
但overall 係香港社會一定有人唔接受, 遇到呢d人我會盡量河水不犯井水, 免生磨擦

問題2
輕微至中等

問題3
1) 宗教
3) 比身邊對同性戀反感既人影響
4) 與傳統認知不符 xD

問題4
香港...有排..等下先

問題5
大家一樣會有喜歡的人, 只是你喜歡的是異性, 我喜歡的是同性
同樣生活, 同樣快樂, 有咩大分別

J__
註冊會員

帖子 664
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3833
來自 水星
狀態 離線
58.152.9.19
問題1
覺得香港係1個看似開放. 但其實好保守既社會. 比以前. 接受能力係高左. 但仍然有部係人係極度反感.

問題2
普遍香港人會抱住事不關己. 己不勞心. 但可能見到1D同志戀人. 會眼望望. 奇怪目光. 再嚴重D會出口罵人.

問題3
如果年紀比較大既. 會係因為佢地傳統思想係1男1女結合. 只要打破左呢種傳統. 佢地就接受唔到. 好反感. 有部份就係因為宗教. 而因為宗教. 同埋. 誤解. 例如話同志特別多愛滋之類.

問題4
無太大感想. 係我角度. 立法只係因為有人唔守規則. 唔自重先產生的東西. 如果由細給予正確教育. 知識. 其實係唔需要立法.

問題5
愛. 是1個人. 不是1種性別.

zelubu
註冊會員

帖子 25
用戶註冊天數 4286
用戶失蹤天數 3920
狀態 離線
14.136.120.219
THANK YOU SO MUCH!!!

無頭像
louis-
註冊會員

帖子 33
註冊 2012-8-3
用戶註冊天數 4277
用戶失蹤天數 3901
狀態 離線
86.30.179.63
問題1
頗矛盾的。因為香港接受/不接受的態度很兩極, 一方面可以很自在的以同性戀者身份生活, 另一方面卻要徹底躲在衣櫃裡甚至要裝作為很典型的異性戀者。

問題2
香港人, 即使是新一代的香港人, 那種親疏有別的傳統觀念也是很根深蒂固的。所以有很多人也是不歧視陌生的同志, 但若果是同學, 朋友 ,甚至是家人是同志, 卻又會顯得十分反感和出現歧視的情況。

問題3
聽得最多的原因也是因為和平日看到的, 主流的不一樣, 可能是因為人有排斥"異類"的傾向?

問題4
我會覺得是香港的政治環境出現了根本性的問題。一些不關心香港社會死活也沒有選票壓力的人當上官員/議員, 你期望他們為社會群體做什麼?他們最希望什麼也不要改變。

問題5
我不是權威, 人微言輕, 所以建議他們多看關於性傾向的書藉, 順便擴闊眼光。

zelubu
註冊會員

帖子 25
用戶註冊天數 4286
用戶失蹤天數 3920
狀態 離線
14.136.120.219
謝謝!

此網站將關閉,請到 www.limehk.com