標題: [生活] 關於 New Age / 夢 / Tarot / 水晶力量... 入黎講下
無頭像
Pink
註冊會員

帖子 45
註冊 2012-10-16
用戶註冊天數 4181
用戶失蹤天數 3894
狀態 離線
210.176.102.99
唔知大家有無聽過,2012 年底之後,人類世界進入新時代,知道既人不如入黎討論下,講下自己有無咩特別經歷,例如:感覺到自己意識轉變,發怪夢/清醒夢,靈魂出竅... 我自己 10 年前開始玩水晶同 Tarot,最近覺得自己有意識轉變既情況。
新時代的定義
新時代運動是一個近數十年興起的思想文化運動,新時代運動涵蓋的範圍非常廣泛,包括了:哲學,科學,心理學,繪畫藝術,超能力,通靈,水晶研究,外星人,古文明等課題。  新時代運動在60年代於歐美地區逐漸蓬勃發展,藉由重新審視科學,宗教,東方神秘主義,靈修,加上上級指導靈及許多有道之士將許多宇宙智慧帶到現世後,逐漸形成一種嶄新的生命觀及宇宙觀。新時代運動現今已在全球各層面的文化,電影,著作,藝術等媒介以極快的速度向全球展開。  新時代即是占星學所說的水瓶座時代,這個命名方式和地球的歲差運動有關。歲差運動是一個星球除了公轉和自轉之外的一種週期性運動。地球除了自轉和公轉之外,其軸心還有另一種轉動。我們可以想像一個陀螺轉動時,除了會自轉和在地上移動之外,其軸心還會自行畫圓圈地轉動。地球的軸心也一樣,要轉完一個大圈大約需時兩到三萬年,而所謂的XX座時代,是指地球的軸心轉到了那個(星座的)位置(範圍內),便成為那個星座的時代了。既是現在地球的軸心指向雙魚座,便成為了現在的雙魚座時代。由於一次歲差運動的週期是兩萬多年,所以每個星座時代便經歷了兩千多年。現在正是由雙魚座時代進入水瓶座時代的交接點。也就是說,地球的軸心已經轉向接近水瓶座的範圍了。(註:分界點就在2012年12月22日)

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4249
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
203.198.147.7
最近覺得自己有意識轉變-->即係咩呢

無頭像
Pink
註冊會員

帖子 45
用戶註冊天數 4181
用戶失蹤天數 3894
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-3-12 15:00 發表
最近覺得自己有意識轉變-->即係咩呢

感覺到其他人既能量場(正能量 / 負能量),o係夢中知道自己發緊夢 / 控制夢境,見到十年後既自己(有 d 似時空轉移)...

frosty
註冊會員

帖子 89
註冊 2013-3-7
用戶註冊天數 4040
用戶失蹤天數 3931
狀態 離線
202.140.233.198
wa... what a big topic!

無頭像
Pink
註冊會員

帖子 45
用戶註冊天數 4181
用戶失蹤天數 3894
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 frosty 於 2013-3-12 15:04 發表
wa... what a big topic!

yes... welcome to discuss

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4249
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
112.120.69.184
咁嚴格來講, 搭羅係咪唔可能實牙實齒講3個月-半年的事? 因為人事物轉變咁快, 心態想法都係此時此刻

無頭像
Pink
註冊會員

帖子 45
用戶註冊天數 4181
用戶失蹤天數 3894
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-3-12 15:15 發表
咁嚴格來講, 搭羅係咪唔可能實牙實齒講3個月-半年的事? 因為人事物轉變咁快, 心態想法都係此時此刻

你都可以咁講,不過因為人既意念產生能量(正向意念產生正能量,反之亦然),能量影響現狀,意念 / 能量越大,影響時期就越耐,所以現狀的確係可以維持一段時間,所以普遍講 around 三個月係有可能,半年我通常都唔信,或者三個月後再睇第二次 (Tarot). Tarot 其實係反映自己潛意識 / 意念。

無頭像
Simsuk
註冊會員

帖子 50
註冊 2013-3-6
用戶註冊天數 4040
用戶失蹤天數 3971
狀態 離線
115.132.2.45

QUOTE:
原帖由 Pink 於 2013-3-12 15:31 發表

你都可以咁講,不過因為人既意念產生能量(正向意念產生正能量,反之亦然),能量影響現狀,意念 / 能量越大,影響時期就越耐,所以現狀的確係可以維持一段時間,所以普遍講 around 三個月係有可能,半年我通 ...

i think one month ...
it really depends on the person who see . for me i changes mind very easily .
and i had tried many different one  . got one she used a very old card and its really accurated !
she asked me to pick the cards many times ... not like the typical one .
she answered my question very well . not like others ....
so it really depends

無頭像
rip32
註冊會員

帖子 65
註冊 2012-8-28
用戶註冊天數 4231
用戶失蹤天數 3845
狀態 離線
203.218.221.199
有試過半次out of body, 這次經驗令我意識有轉變, 可以更加觀照到自己!

無頭像
sanji
註冊會員

帖子 39
註冊 2012-7-28
用戶註冊天數 4262
用戶失蹤天數 3854
狀態 離線
183.179.119.148
我有睇newage書呀

無頭像
cool
註冊會員

帖子 63
註冊 2012-7-21
用戶註冊天數 4268
用戶失蹤天數 3798
來自 HK
狀態 離線
116.49.35.240
好呀有人討論以上話題~~

版主 你本身有否宗教信仰??

因為我都想找人討論古文明.宗教.~~

amon
註冊會員

帖子 465
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4277
用戶失蹤天數 3805
來自 source
狀態 離線
99.118.188.214

QUOTE:
原帖由 Simsuk 於 2013-3-12 17:10 發表

it really depends on the person who see . for me i changes mind very easily .
and i had tried many different one  . got one she used a very old card and its really accu ...

如果o果tarot師父可以read到akashic record, 就會準到爆炸!

amon
註冊會員

帖子 465
用戶註冊天數 4277
用戶失蹤天數 3805
來自 source
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cool 於 2013-3-12 18:43 發表

找我找我
我地o果邊做緊d非"正統"archeology

無頭像
Simsuk
註冊會員

帖子 50
註冊 2013-3-6
用戶註冊天數 4040
用戶失蹤天數 3971
狀態 離線
115.132.2.45

QUOTE:
原帖由 amon 於 2013-3-12 21:29 發表

如果o果tarot師父可以read到akashic record, 就會準到爆炸!

not sure what techinique she is using ..
but its different from those others ..
and its really accurated !!!
it really tells what happen ... and she will give u a dateline also for your problem or your question !

amon
註冊會員

帖子 465
用戶註冊天數 4277
用戶失蹤天數 3805
來自 source
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Simsuk 於 2013-3-12 21:42 發表

not sure what techinique she is using ..
but its different from those others ..
and its really accurated !!!
it really tells what happen ... and she will give u a dateline also for your pro ...

yaya, 可以講出事件中involve既人既感受, 點解佢地會咁諗/選擇, 課題係咩, 有d咩(前世)原因...
其實fortune-telling準唔過一段短時間係好事, 因為我地係我地人生既主人同玩家, 如果咩都set死左就唔好玩了~ 我覺得一個好既算命師父或者fortune-teller唔係話比我地知我地幾時死, 邊時邊日會發生咩事, 然後我地就係到looking forwards d好事, 又係到驚d壞事; 而係我地有咩potential, 有咩道路比較適合, 我地既人生有咩課題...

無頭像
cool
註冊會員

帖子 63
註冊 2012-7-21
用戶註冊天數 4268
用戶失蹤天數 3798
來自 HK
狀態 離線
116.49.35.240

QUOTE:
原帖由 amon 於 2013-3-12 09:32 PM 發表

找我找我
我地o果邊做緊d非"正統"archeology

你想我同你傾邊種先?

無頭像
Pink
註冊會員

帖子 45
用戶註冊天數 4181
用戶失蹤天數 3894
狀態 離線
14.198.106.103

QUOTE:
原帖由 Simsuk 於 2013-3-12 17:10 發表

and i had tried many different one  . got one she used a very old card and its really accu ...

What card is it?

QUOTE:
原帖由 rip32 於 2013-3-12 18:19 發表
有試過半次out of body, 這次經驗令我意識有轉變, 可以更加觀照到自己!

可唔可以講點樣係 "半次"?

QUOTE:
原帖由 sanji 於 2013-3-12 18:30 發表
我有睇newage書呀

你睇開咩書呀?有無推介?

QUOTE:
原帖由 cool 於 2013-3-12 18:43 發表

我信有耶穌同佛存在過,印度教同天主教都信,我認為只係唔同時期同地區文化衍生出來既不同語言解釋既定律而已... 我上次上網做 research,見到一篇野話耶穌同佛係第九次元既靈魂,佢地可以不具肉身存在,同時亦可以同時間o係人間有 n 個片段體,即係耶穌同佛都係來自同一個主體靈魂.
古文明我有興趣呀,遲 d 想睇歷史博物館個美索不達米亞古文明展.

QUOTE:
原帖由 amon 於 2013-3-12 21:29 發表

其實除左 SRT 仲有咩方法可以睇到 akashic record??

amon
註冊會員

帖子 465
用戶註冊天數 4277
用戶失蹤天數 3805
來自 source
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cool 於 2013-3-12 22:43 發表

你想我同你傾邊種先?

其實古文明離唔開宗教, 因為信仰/靈性係佢地生活一個好重要既一環,
不過我估你既宗教係指依家o果d基督教, 回教, 佛教o果d?
if yes, 我估我會偏向傾古文明.

無頭像
rip32
註冊會員

帖子 65
註冊 2012-8-28
用戶註冊天數 4231
用戶失蹤天數 3845
狀態 離線
203.218.221.199
人地果d out of body可以去好遠, 我稱果d為完整的一次啦~
咁我果次就係我出一出左黎, 類似係一個自己見到另一個自己咁, 好短時間好快, 我稱之為半次囉~ 哈哈~

無頭像
sanji
註冊會員

帖子 39
註冊 2012-7-28
用戶註冊天數 4262
用戶失蹤天數 3854
狀態 離線
183.179.119.148

QUOTE:
原帖由 Pink 於 2013-3-12 22:50 發表

What card is it?

可唔可以講點樣係 "半次"?

你睇開咩書呀?有無推介?

我信有耶穌同佛存在過,印度教同天主教都信,我認為只係唔同時期同地區文化衍生出來既不同語言解釋既定律而已.. ...

我自己就買左與神對話,,零極限,,吸引力法則,,奧修等新時代系列ge書
賽斯同唐望都有留意下

此網站將關閉,請到 www.limehk.com