標題: [生活] 眼紅
無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4249
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
203.198.147.7
唔知男人同男人之間友誼會唔會有呢個情況

女人同女人之間, 最大嘅比拚戰場, 係愛情.

尤其適婚年齡女子, 見其他女性朋友FB日日曬幸福, 又有D人嫁得風光, 而自己又感情唔如意, 有部份人會忍不住憎人富貴嫌人HAPPY. 慢慢就疏遠"幸福朋友", 親近同樣一口怨氣嘅同伴

有D甚至差不多妒忌到出口. 如果有拖拍的朋友同另一半有咩問題, 佢地會好熱心咁幫你口, 然後明地暗地想你地散. 萬一散唔去, 仲好地地, 可能佢地仲HARD FEELING

另一常見係, 唔會想同太受異性歡迎嘅人太FD. 因為總會被比下去, 人地大把貨係手, 自己就積極搵機會識人都食白果. 就唔小心會遷怒於"受歡迎朋友"

未上岸者眼紅上咗岸者.

我地圈子又有無呢個情況呢?

山貓
註冊會員

帖子 123
註冊 2013-2-21
用戶註冊天數 4054
用戶失蹤天數 3847
狀態 離線
124.244.94.182
有!曾經有個les朋友,佢同佢lover唔係好好情況,但當佢知道有人鍾意我,佢就唔知點解話果個人只係呃我、玩我?重點佢未見過果個人...後黎一日唔知佢發乜神經無端端向我發大脾氣同埋罵我,之後大家就冇再聯絡....

我覺得愛情既野唔係計數,冇方程式可言,又可以係1+1=5,所以根本唔洗妒忌人地,
冇既都唔洗自卑,更加唔洗同其他人比較,個個女人都唔同、都咁獨特,口味既野又
可以好多樣化,比黎比去之後又點?又會有乜結論或特別意思?

所以就算見到D外表同條件好平凡,又或者一D都唔討好既都有女友根本唔出奇,
佢地當然有D特質或個性之類吸引到其女友,先至可以一起(一隻手掌拍唔響)
愛情既野我覺得都係緣份兩個字啦

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4249
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
203.198.147.7
我單身嘅時候從來無妒忌朋友. 明知人地要拍拖, 點會去成日打攪人地呢. 亦唔會想人分手想人單身

有D人單身時就周圍拉住朋友唔放, 自己有得拍就無影

有直朋友總係眼紅身邊感情如意嘅朋友. 留意到佢一旦人地越來越"幸福" (肉眼見到的幸福), 佢就會好唔GUR亦都越來越唔想同人地FD. 係我意識到呢樣野, 就醒起當我感情失敗嘅一段日子時, 佢同我係最FD .........係我同"真命"有咩唔和諧同佢講,佢就唔多唔少撥行個火, 見到和好如初, 就講說話我聽. 現在肉眼見到我如意, 佢又真係無咁熱心搵我

至於LES朋友. 試過有B朋友人人都睇得出佢有心撩我女友, 被我直接WARN咗. 當佢自己有女友時就疑心自己女友對我有野

亦知道有唔少單身B或G, 喜歡做知己, 然後係人地感情不如意時, 做LISTENER埋身,仲會講埋D你想喊就借我肩膀啦XDDDD之類的有味說話. 呢D算唔算妒忌定什麼?

咁反過來講, 有D結咗婚嘅女人又好喜歡勁叫D女仔搵人嫁, 如果你單身佢地就覺得你好可憐咁, 係出於咩心態?

山貓
註冊會員

帖子 123
用戶註冊天數 4054
用戶失蹤天數 3847
狀態 離線
>>>至於LES朋友. 試過有B朋友人人都睇得出佢有心撩我女友, 被我直接WARN咗. 當佢自己有女友時就疑心自己女友對我有野

G(girlish)少又難求,冇果D當中總有少部份唔知有心定冇意咁"hau"住人地果件?  

>>>亦知道有唔少單身B或G, 喜歡做知己, 然後係人地感情不如意時, 做LISTENER埋身,仲會講埋D你想喊就借我肩膀啦XDDDD之類的有味說話. 呢D算唔算妒忌定什麼?

嚴格黎講唔算妒忌,但暗地裡就唔知有冇另類"原因"或"企圖",當然都唔可以完全抺殺只係出
於關心呢樣野(要睇呢個人係唔係正人君子啦)

>>>咁反過來講, 有D結咗婚嘅女人又好喜歡勁叫D女仔搵人嫁, 如果你單身佢地就覺得你好可憐咁, 係出於咩心態?

同情心過旺定母性太強?

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4249
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
219.77.210.161
G(girlish)少又難求,冇果D當中總有少部份唔知有心定冇意咁"hau"住人地果件?  

--->呢D係demand supply失衡導致有呢個問題? XDDD 又會唔會同人格操守有關? 定係緣來沒法檔

有研究話睇得FB多, 會令人心情唔好, 因為見到人地FB好似好開心好幸福(表面上, 包括愛情事業朋友), 自己就覺得自己唔夠開心, 想唔開

另一令人眼紅點, 係事業. 朋友間少不免會個心比較大家嘅事業發展, 舊同事間就想知人地撈得掂唔掂, 知道之後就影響情緒.

山貓
註冊會員

帖子 123
用戶註冊天數 4054
用戶失蹤天數 3847
狀態 離線
>>>有研究話睇得FB多, 會令人心情唔好, 因為見到人地FB好似好開心好幸福(表面上, 包括愛情事業朋友), 自己就覺得自己唔夠開心, 想唔開

其他人就唔知,但我自己就完全冇呢個問題,有時見到朋友們寫下開心的近況,
貼上家庭快樂照及party照等等我都會覺得開心

>>>另一令人眼紅點, 係事業. 朋友間少不免會個心比較大家嘅事業發展, 舊同事間就想知人地撈得掂唔掂, 知道之後就影響情緒.

其實壓力主要係黎自自己?工作上好唔好都係咁做人架啦,知道人地撈得好掂我
唔會覺得有壓力或唔開心(我只在意自己工作上的事),不景每個人人生同際遇都唔同,
其他人的成功與失敗可以作為參考借鏡,但情緒上唔應該受影響,好唔底丫嘛~

此網站將關閉,請到 www.limehk.com