標題: [愛情] 成日講專一專一,何謂專一?
jcki
註冊會員

帖子 28
註冊 2012-8-22
用戶註冊天數 4236
用戶失蹤天數 3979
狀態 離線
119.237.58.21
當你未真正投入一段感情,其實點去界定自己係咪專一?又點認為一個人係專一?
如果部分人覺得你係玩家,又有部分人認為你係專一,咁你會點去界定自己?
又如果你認為自己好專一,開始一段關係之後先發覺原來唔得,相處唔嚟,只有喜歡而不能愛,咁你係咪又因為你要係專一而繼續落去?
找到對的人,玩家都會被收服,我是這樣認為的。

無頭像
mentos
註冊會員

帖子 18
註冊 2013-1-12
用戶註冊天數 4093
用戶失蹤天數 3861
狀態 離線
219.77.238.179
"又如果你認為自己好專一,開始一段關係之後先發覺原來唔得,相處唔嚟,只有喜歡而不能愛,咁你係咪又因為你要係專一而繼續落去?"
我覺得專一既人會努力去OVERCOME D似乎唔得同相処唔黎既CONCERNS。
努力到LAST MINUTE,但如何決定”己盡力“又因人而異了。

無頭像
ABC_9708
註冊會員

帖子 25
註冊 2012-8-19
用戶註冊天數 4239
用戶失蹤天數 3866
狀態 離線
123.203.220.241
別人怎樣去看/界定並不重要, 最重要是自己的看法+心態!

專一, 我會定義為會否一腳踏兩船.
如果是因為喜歡而不是愛, 最後分手也好, 分手的原因是"不適合", 而不是"不專一".

做回自己最好, 別為專一而專一.

無頭像
TrueRomance
註冊會員

帖子 25
註冊 2013-3-21
用戶註冊天數 4025
用戶失蹤天數 4014
來自 Hong Kong
狀態 離線
182.239.64.43
我覺得專一嘅人可以好肯定話自己係專一,但未來會發生咩事令自己有動搖,到時就係對自己嘅考驗,你有幾愛佢,會因為其他引誘而無辦法做到專一,咁到時你就會知自己係咪可以專一,同知自己對對方嘅愛係點
你最尾個句,我係幾認同的

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
203.198.147.7
有時好奇怪有人會開口自稱專一. 我以為專一係人地/EX嘅觀感, 而唔係一種自誇. 正如樓上講, 專一係要有考驗當前先驗證到. 真係見識過自稱專一好仔但原來完全受唔起誘惑. 亦見識過話自己專一但次次散咗就即刻周圍識"朋友"然後火速有拖拍, 一單身就牙痛咁聲. 仲有D專一人兄經常性做人第三者. 我以為專一嘅定義係包括埋唔去搭上唔專一的人, 可能我要求高?

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
203.198.147.7

QUOTE:
原帖由 mentos 於 2013-3-26 23:01 發表
"又如果你認為自己好專一,開始一段關係之後先發覺原來唔得,相處唔嚟,只有喜歡而不能愛,咁你係咪又因為你要係專一而繼續落去?"
我覺得專一既人會努力去OVERCOME D似乎唔得同相処唔黎 ...

我覺得專一既人會努力去OVERCOME D似乎唔得同相処唔黎既CONCERNS。-->唔, 呢句個人認為幾中POINT. 唔少人係發現關係有問題時, 一方面努力, 另一方面又識下NF傾下心事, 但有幾多人內心深處夾雜住"幾手準備"就要佢問心問天了.

100%專一好難做 XDDDD 有幾多人真係可以完全係失落失望時, 無一絲幻想, 又或者真係完全對外人丁丁好感都無? .....我女友講咗樣野, 唔知大家認唔認同....佢最憎情人身邊的相反TYPE的"BEST FD"(即G身邊的B知己, B身邊的G知己)....因為好多時呢D所謂BEST FD, 都有點點MORE THAN FD, 能成為密友大概總帶住愛?  我自己唔明架, 因為我對朋友唔會想多咗

無頭像
helauu
註冊會員

帖子 9
註冊 2013-3-13
用戶註冊天數 4033
用戶失蹤天數 3969
狀態 離線
218.252.167.51
其實呢樣野真係好難介定 當你以為自己係一段感情入面專一 可能其實只係專情 可能係鐘意 可能係愛 可能唔想改變 可能懶得重新習慣第二個人 而當你同個個人慢慢相處唔到 就自然分手

jcki
註冊會員

帖子 28
註冊 2012-8-22
用戶註冊天數 4236
用戶失蹤天數 3979
狀態 離線
120.88.228.240

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-3-27 11:30 發表
有時好奇怪有人會開口自稱專一. 我以為專一係人地/EX嘅えA埋唔去搭上唔專一的人, 可能我要求高?

This is exactly what I thought!

山貓
註冊會員

帖子 123
註冊 2013-2-21
用戶註冊天數 4053
用戶失蹤天數 3847
狀態 離線
124.244.94.182

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-3-27 11:30 發表
有時好奇怪有人會開口自稱專一. 我以為專一係人地/EX嘅えA埋唔去搭上唔專一的人, 可能我要求高?

我就好認同你所說的各項

25ZM
註冊會員

帖子 253
註冊 2012-7-12
用戶註冊天數 4277
用戶失蹤天數 3854
狀態 離線
126.250.4.78
專咩一
呢樣雙方面既事,做好自己唔代表對會唔專一。
對方專一又唔代表大家夾得埋。
人與人之間既關係咁複雜,又點可以一概而論?

此網站將關閉,請到 www.limehk.com