標題: [愛情] 曖昧行為?
無頭像
Pink
註冊會員

帖子 45
註冊 2012-10-16
用戶註冊天數 4181
用戶失蹤天數 3894
狀態 離線
14.198.106.103

QUOTE:
原帖由 kiki 於 2013-3-31 02:10 發表

總覺得...同性戀既曖昧比起異性戀既曖昧模糊,
因為Q下手攬腰搭膊頭依D好朋友都會做,
所以好多時出現友達以上戀人未滿

無錯~~ 不過某種眼神同拖手方式係可以區分得到到底係朋友定有 feeling...

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4272
用戶失蹤天數 3982
來自 hk
狀態 離線
220.246.205.150

QUOTE:
原帖由 kiki 於 2013-3-31 02:10 發表

總覺得...同性戀既曖昧比起異性戀既曖昧模糊,
因為
Q下手攬腰搭膊頭依D好朋友都會做,
所以好多時出現友達以上戀人未滿

哈! 真是一生人都沒有幾多次,小時侯,沒有這樣教育,長大了,不習慣就是不習慣,又不是讀女校,女校的學生好像特別容易跟人CLOSE ,所以如果我讓你對我常這樣做,都當你是好友或愛人啦!

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4272
用戶失蹤天數 3982
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Pink 於 2013-4-1 18:16 發表

無錯~~ 不過某種眼神同拖手方式係可以區分得到到底係朋友定有 feeling...

贊成,最可信的就是眼神,相望時,大家都很拘謹和不自在,我也不由自主把頭低下來,不過都是得個望字,不敢潛越,有時湊她走遠了,再偷望著她離去的背影
曖昧行為是迫不得已,是糖衣毒藥,曇花一現,到頭來什麼也得不到。其實一點也不浪漫,只留下悵然和失落,是對心儀有著無奈及無力感,明明是真的喜歡,但就更加顯示自己的軟弱無能,膽小,是一種懲罰及煎熬, 切勿美化曖昧,是極不負責的心態。

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4272
用戶失蹤天數 3982
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-3-28 15:32 發表
其實曖昧既定義係咩? 未肯定關係前做既野? 如果講到明無關係而做既. 又算唔算曖昧呢?

have many different versions and explanations for this word : 這個解釋比較好d
http://siandian.com/aimei/1068.html  

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
219.77.211.94

QUOTE:
原帖由 little 於 2013-4-1 21:57 發表

贊成,最可信的就是眼神,相望時,大家都很拘謹和不自在,我也不由自主把頭低下來,不過都是得個望字,不敢潛越,有時湊她走遠了,再偷望著她離去的背影
曖昧行為是迫不得已,是糖衣毒藥,曇花一現, ...

最攞命係有D人已然有另一半仲繼續同外人玩曖昧, 自製浪漫精神興奮, 又或者有另一半時唔好好經營關係, 死都要追憶曖昧甘味.

J__
註冊會員

帖子 664
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3811
來自 水星
狀態 離線
58.152.124.211

QUOTE:
原帖由 小玫瑰 於 2013-3-28 17:58 發表
好sweet喎

咁曖昧都帶SWEET. 如果苦就唔使曖昧.

QUOTE:
原帖由 kiki 於 2013-3-28 18:35 發表
我同你一樣, 都係被攬被搭果個呀..
但我通常好少回禮, 要睇環境, 又會諗究竟係咪俾緊signal我呢

哈哈哈. 回禮.   我覺得岩FEEL可以有回應咁囉. 無就縮開.

QUOTE:
原帖由 憧憧 於 2013-3-30 23:34 發表
望~平時唔係咁同我0口0"..

我地係直接SKIP跳左去有路. 大家覺得我地有路.

QUOTE:

絕對同意. 有時對方望住你既眼神. 你會知道係朋友定有FEEL.
我見過有朋友望住我既眼神係迷左. 我地事後傾過. 個刻佢係有FEEL地迷左.
所以1定分得到. 除非對方好好戲/自己幻想太多.

無頭像
kiki
註冊會員

帖子 98
註冊 2012-9-29
用戶註冊天數 4198
用戶失蹤天數 3867
狀態 離線
119.247.115.105

QUOTE:

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-4-2 11:06 發表

絕對同意. 有時對方望住你既眼神. 你會知道係朋友定有FEEL.
我見過有朋友望住我既眼神係迷左. 我地事後傾過. 個刻佢係有FEEL地迷左.
所以1定分得到. 除非對方好好戲/自己幻想太多.

哈哈, 通常迷左既神眼, 都會有少少閃爍既效果
但拖手方式可以點分呢?

QUOTE:
原帖由 little 於 2013-4-1 21:32 發表

哈! 真是一生人都沒有幾多次,小時侯,沒有這樣教育,長大了,不習慣就是不習慣,又不是讀女校,女校的學生好像特別容易跟人CLOSE ,所以如果我讓你對我常這樣做,都當你是好友或愛人啦!

都唔係讀女校既人特別容易同人close ga,
睇個人性格的

無頭像
kiki
註冊會員

帖子 98
用戶註冊天數 4198
用戶失蹤天數 3867
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 little 於 2013-4-1 21:57 發表

曖昧行為是迫不得已,是糖衣毒藥,曇花一現, ...

係, 非常拘謹和不自在,
係怕羞? 定怕對方望穿自己呢?

J__
註冊會員

帖子 664
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3811
來自 水星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kiki 於 2013-4-2 16:02 發表

但拖手方式可以點分呢?

都唔係讀女校既人特別容易同人close ga,
睇個人性格的

因為我比較著重眼神. 我睇眼神容易睇出個種感覺.

至於拖手. 我就唔太識分. 因為我唔係咁易畀人掂. 拖得都係大家有意思.
但曾經有人同我講過. B拖人既意思. 唔同普通女仔FD拖手. 係有意思.

無頭像
kiki
註冊會員

帖子 98
用戶註冊天數 4198
用戶失蹤天數 3867
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-4-2 16:07 發表

至於拖手. 我就唔太識分. 因為我唔係咁易畀人掂. 拖得都係大家有意思.
但曾經有人同我講過. B拖人既意思. 唔同普通女仔FD拖手. 係有意思.

講得好玄妙XD
係咪十指緊扣既拖?

hongkongguys826
註冊會員

帖子 35
註冊 2013-1-29
用戶註冊天數 4076
用戶失蹤天數 508
狀態 離線
219.79.15.234
其實我追左呢個Post好耐(笑)
好想寫低我嘅睇法但係又驚咁多位姐姐笑我
我只係一個中學生,仲係一個男女校學生
其實男女校女學生都可以玩得好Close,好似樹熊攬住棵樹咁攬住行,餵野食(用餐具是常識吧),十指緊扣……甚至乎學校旅行我上年訓佢膊頭,結果司機技術好到呢,一Chok搞到我個頭轆左向前訓左響佢胸部,佢好有義氣啦,果一程車幾乎橫跨成個香港,佢冇叫醒我,由我訓到落車,咁大家可能話我有心抽水,但係我訓到死豬咁好難有心抽水架喎……跟住今年學校旅行我又係訓佢膊頭,司機技術又係好到一Chok搞到我個頭轆向後,訓左響佢背脊,結果佢專登彎低身就住我,等我唔洗慘被整醒,卒之佢條腰痛足成日……
跟住有一次放學果陣落大雨,又行雷閃電,佢好驚,我本身係搭巴士,但係為左陪佢,我專登搭地鐵,一路行去地鐵站,我一隻手揸住把摭,一隻手攬住佢叫佢唔好驚......
佢真係好有義氣,對我好好,但係唔一定係對我有意思啫係咪先?
咁我係鍾意女人,都唔見得一定對佢有意思啫係咪先?
所以我覺得好多時所謂嘅暖昧只係自己諗多左啫,可能其實好似我同我朋友咁只好朋友呢,當然啦我依家Single,玩得咁Close梗係冇問題啦,如果將來同人拍拖就另計啦,始終要尊重女友,俾足面佢費事佢呷乾醋.
脷伸:未出櫃

無頭像
sailo
註冊會員

帖子 15
註冊 2013-4-2
用戶註冊天數 4013
用戶失蹤天數 3876
狀態 離線
119.236.234.82

QUOTE:
原帖由 little 於 2013-4-1 21:32 發表

我自己中學都係女校既, 都算係幾多close既行為
不過好似pink咁講, 好多時都係feel到係朋友既close定係有feel既close既

無頭像
sailo
註冊會員

帖子 15
註冊 2013-4-2
用戶註冊天數 4013
用戶失蹤天數 3876
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-4-2 16:07 發表

有時眼神的確可以傳情
我自己本身係b, 有時對啲有意思既人都會借啲以拖一兩秒
好似過馬路咁 同埋會旁一旁對方上落電梯咁
不過如果無意思既幾fd既都大多數剩係會Q手

無頭像
sailo
註冊會員

帖子 15
註冊 2013-4-2
用戶註冊天數 4013
用戶失蹤天數 3876
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kiki 於 2013-4-2 18:06 發表

講得好玄妙XD
係咪十指緊扣既拖?

十指緊扣應該係曖昧或一齊緊先會咁做

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4272
用戶失蹤天數 3982
來自 hk
狀態 離線
219.79.160.171

QUOTE:
原帖由 kiki 於 2013-4-2 16:05 發表

係, 非常拘謹和不自在,
係怕羞? 定怕對方望穿自己呢?

唉!性格相對內向嘛!   個人又傻又蠢(同事常罵)
自己其實都沒有什麼秘密,又沒有什麼突出可以深究,跟相處的人很易把我看得明白呢!
所以自己相對無情,沒有準備及把握時,不會隨便開始,我自己都感到自己很自私,自我中心,但真的很怕受情傷呢! 處理不好,會玉石俱焚。

J__
註冊會員

帖子 664
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3811
來自 水星
狀態 離線
樓上有位姊妹話好朋友會好CLOSE. 絕對合理.
但有時. 有D感覺. 係FEEL到唔同.
有D. 大家或者以好朋友相稱. 但當中有OVER朋友既感情.

呢樣野. 我都曾經同1個朋友傾過.
佢話. 有時係明知大家都唔係只有FD既FEEL.
好CLOSE好CLOSE既FD. 當中1定有愛. 但係邊種咁解.
"能成為密友大概總帶著愛"
其實1個眼神. 1個身體接觸. 係大家都會知個種係FD定多過FD.
但唔想行前多1步. 就唔會說穿. 似有還無. 就係曖昧.

2個好女仔既我唔敢講. 但如果1個B. 佢自己為例.
佢唔會亂同人身體接觸. (B同B除外. 兄弟嘛)
即係. 1個男仔都唔會隨便掂其他女仔FD. 再熟都係咁講. 咁囉.

無頭像
kiki
註冊會員

帖子 98
用戶註冊天數 4198
用戶失蹤天數 3867
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-4-3 11:08 發表
有D. 大家或者以好朋友相稱. 但當中有OVER朋友既感情.

佢話. 有時係明知大家都唔係只有FD既F ...

"能成為密友大概總帶著愛"
有時幾日無聯絡,個心已經羅羅攣

我依家就係經歷緊...不過我地係好女仔既外型,
況且唔肯定佢既性向,一路未敢行前多幾步。
Sign.....

hongkongguys826
註冊會員

帖子 35
註冊 2013-1-29
用戶註冊天數 4076
用戶失蹤天數 508
狀態 離線
219.79.15.234

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-4-3 11:08 發表

佢話. 有時係明知大家都唔係只有FD既F ...

見到你咁講,我又想講一件事,人物都係我同果位同學(今次叫佢做A先),
事件都係發生響學校旅行,咁就係BBQ,本來我地係坐同一個爐,
但係我又同另一個同學吹水吹到慶高釆烈,卒之去左第二個爐坐,
燒燒下果陣,A呢就燒左塊豬扒拎過黎請我食,
果一刻,完全冇諗過燒野俾佢食嘅我忽然好慚愧,於是我又拎野過去請佢食,
結果,我地兩個不斷行來行去互相請食野
跟住佢燒左條香腸,響佢準備咬落去果一刻,我一時貪玩咬條香腸另一邊,
我以為佢會「放口」La,點知佢又唔放,卒之面貼面,「你眼望我眼」咁望左幾秒,
我承認我響果一刻係俾佢電到有少少暈 ,跟住我望見周圍,簡直好似成個世界定左格咁,
老師同學個個O晒咁望住我地兩個 ,嚇到我地兩個即刻彈開,佢走去整番薯,我走去搵其他同學影相,
跟住佢又叫我去食番薯,佢逐啖逐啖咁餵我食,好在舊番薯唔大,
如果唔係我可能已經俾佢電到慘過中「十萬伏特」,冇命打呢堆字俾大家睇喇,
我果晚成晚都訓唔着 ,好驚真係鍾意左佢,因為我完全冇興趣響學校搞D咁嘅野,
於是我番學之後專登痴住另一D朋友,費事又唔知搞出乜野事,
又過左幾日,我終於搞清楚只係一時錯覺,鬆左一口氣.
前幾日老師請食百力滋,我同佢食左自己果D仲意猶未盡,走去問其他同學攞,
我拎住支百力滋,佢問:「不如我地好似上次旅行……」
我費事又俾佢電暈,趁佢未講完,拿拿林將支百力滋抝成兩折,一人一半!
有時直人唔覺得咁做有乜問題,但係對我黎講兩個女仔「面貼面」真係好大件事!!!

無頭像
Green-Tea
註冊會員

帖子 145
註冊 2012-12-14
用戶註冊天數 4122
用戶失蹤天數 3888
來自 HK
狀態 離線
121.202.6.194

QUOTE:

但拖手方式可以點分呢?

閃爍的效果?? 好想知點樣睇得出
  <-- 係咪類似呢種?

無頭像
Pink
註冊會員

帖子 45
註冊 2012-10-16
用戶註冊天數 4181
用戶失蹤天數 3894
狀態 離線
14.198.106.103

QUOTE:

曖昧行為是迫不得已,是糖衣毒藥,曇花一現,到頭來什麼也得不到。其實一點也不浪漫,只留下悵然和失落,是對心儀有著無奈及無力感,明明是真的喜歡,但就更加顯示自己的軟弱無能,膽小,是一種懲罰及煎熬, 切勿美化曖昧,是極不負責的心態。

眼係靈魂之窗,呃唔到人,所以我通常唔會問對方愛唔愛我,我憑一個眼神就可以確定(當然我係講未一齊既階段)。我也試過曖昧到頭來甚麼也得不到,不過後來回想返,覺得大家都有 sweet 過,可能真係緣份未夠,令大家無一齊。對方負唔負責任,我以前都好計較,不過說穿了,只係怕受傷害o者,當克服到自己心理恐懼,愛情就變得更正面更有勇氣。不過有 D 人的確唔知咩心理,永遠只係徘徊同人曖昧狀態,又同時有幾個曖昧對象,呢個時候就要小心(除非夠豁達睇得開,否則 = 中伏 ) 。

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-4-2 11:06 發表

絕對同意. 有時對方望住你既眼神. 你會知道係朋友定有FEEL.我見過有朋友望住我既眼神係迷左. 我地事後傾過. 個刻佢係有FEEL地迷左. 所以1定分得到. 除非對方好好戲/自己幻想太多.

Exactly! 我就係見過一個人對我迷惑既眼神,果種感覺係同一般朋友好唔同,總之令人心跳加速 / 渾身不自然,事後傾計大家都承認係有 feel 的。

QUOTE:
但拖手方式可以點分呢?

閃爍既效果 ---> ?? 笑左 lol
拖手方式... 我覺得除左十指緊扣外,係有一種好溫柔,好溫暖,近乎撫摸的感覺 (好似講得有少少嘔心添,Sorry

此網站將關閉,請到 www.limehk.com