標題: [其他] 孟子說:「人皆可以為堯舜」
scarlalala
註冊會員

帖子 139
註冊 2012-8-3
用戶註冊天數 4281
用戶失蹤天數 3895
狀態 離線
42.2.245.177
孟子O係《孟子•告子下》第廿二認為人皆可以為堯舜....
如果我同意或者唔同意LEI句說話..分別可以有什麼論點.........??
基本上除左可以說人做事有時係會發自內心........
跟住我就諗唔倒有什麼論點了....
請賜教!!

uptou
註冊會員

帖子 27
註冊 2012-12-29
用戶註冊天數 4133
用戶失蹤天數 3891
狀態 離線
119.236.60.150
其實即係你認唔認同人性本善
有冇仁義禮智四善端

scarlalala
註冊會員

帖子 139
註冊 2012-8-3
用戶註冊天數 4281
用戶失蹤天數 3895
狀態 離線
o廿我唔同意可以舉法家學說ma????

UNO
註冊會員

帖子 297
註冊 2012-7-12
用戶註冊天數 4303
用戶失蹤天數 3728
狀態 離線
14.199.22.208
後話一說,
我媽媽想我好似堯帝咁善良,
所以改我名叫善堯

littlefung17
註冊會員

帖子 29
註冊 2012-8-19
用戶註冊天數 4265
用戶失蹤天數 3882
狀態 離線
168.70.55.70
其實同意同唔同意都唔係太多野可以講,所以可能可以搵多d support,

例如同意:
一開始應該講「人皆可以為堯舜」的根據是:
-孔子首先提出仁的觀念,仁是人之本,即人的內心真實反映,對於外在事物皆有一份關切之情,亦即「惻隱之心」,對於外在人事的同理心。

人何以會自覺做好事,在於每個人都有一份由惻隱之心所驅使的道德自覺,於是會不忍他人受到傷害,故即使見到不認識的人受傷,都一樣會感到心痛。

孟子繼承了孔子的思想,〈孟子.公孫丑上〉「今人乍見孺子將入於井,皆有怵惕惻隱之心。」便是上述心態的表現。

-「堯舜」ge定義
孟子進而將「仁」置於政治層面上,以堯舜兩位聖人為例,然我認為孟子詫處並非指「人皆可以成為聖人」,而是對於仁心的推展作出討論。

堯舜二人皆為統治者,〈孟子.盡心上〉有言:「親親而仁民,仁民而愛物」,解釋仁由內心推展至外在的過程,亦進一步將仁置於政治表現上。
因為人皆有仁,所以自然地會對親人關切,然後再向外對其他人(民)都有關切之情,再進而對動物死物都有關切之情。

將之推展到政治層面,統治者就可以將其本身的仁心由內及外發展,使天下人民萬物都受惠於其仁心而得到舒適生活。

結論:
-故雖然每個人都有仁心,但每人由仁心推展出黎的範圍都會因為地位權力不同而有所不同。如一介草民,其仁心可能只受惠於其家人朋友,但若為一國之君,受惠者便是其國土之民。
孟子言「人皆可謂堯舜」,便是言每人皆有仁心,都能如堯舜般將仁心推展至世界萬物,而非每個人都可以成為聖人。

-----------------

不同意的話可言:
-雖然每個人皆有仁心,但每個人的生活環境際遇皆有別,而過程當中仁心會被消磨至什麼程度皆有不同,因此並非有仁心便一定可成為堯舜,將仁心愛惠於他人。
孟子所言將人理想化,親親仁民愛物只是理論上可行,但實際上可否實行便是另一回事。

-------------
以上為本人愚見,希望有幫助啦"

註冊會員

帖子 29
用戶註冊天數 4265
用戶失蹤天數 3882
狀態 離線
如果用法家學說,應該講埋法家思想點引伸左荀子性惡的理論。

無頭像
註冊會員

帖子 34
用戶註冊天數 4265
用戶失蹤天數 3872
狀態 離線
61.15.24.129

QUOTE:
原帖由 scarlalala 於 2013-3-31 00:07 發表
o廿我唔同意可以舉法家學說ma????

可以用法家啊,法家既性惡係針對左儒家將人理想化所追求既內聖外王,提醒我地,人實際上有好多陰暗面,而儒家既人同聖人都係經過理想化既,係有別於我地依家普通人。
大部分人,都有基本同情心,但未必做到聖人果種將仁義發揮到極致然後兼善天下既境地,我認為堯舜係一個遠大既道德理想同目標,鼓勵人朝住呢個方向做,但做唔做到係另一回事
係實踐上面,成聖既步驟好似太簡單,重視心性發揮,但我唔覺得按住孟子告子上咁講,推己及人就可以跨越多現實層面既野,重視仁義道德既教育,令人免恥且格,好形而上
法家睇到理想同現實既差距,唔需要人人成聖,只要齊之以刑,社會唔會崩壞,咁同法治社會唔係都似咩
如果係動機黎睇,成堯舜係成就人格既高尚,法家未必滿足到;但如果人人成堯舜係因為社稷既安穩,咁孟子果套就真係太理想啦
另一個方向諗,堯舜既聖王係咪超人,如果佢地唔係超人,咁應該係人可達既境界,但反之,佢地都係神話既人物,咁佢地既聖就係有超越性,咁就唔係人人都可以成聖
孟子話人皆可以為堯舜既人其實都只係講君子,如果屠狗輩,乞衣或者女子,係孟子眼中能成聖嗎?呢句野係字義上已經可以再斟酌

註冊會員

帖子 29
用戶註冊天數 4265
用戶失蹤天數 3882
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 1635 於 2013-3-31 01:13 發表

孟子話人皆可以為堯舜既人其實都只係講君子,如果屠狗輩,乞衣或者女子,係孟子眼中能成聖嗎?呢句野係字義上已經可以再斟酌

我同意你講法家ge 觀點,但孟子都無講過只有君子先可以成為堯舜?

K.Y.
註冊會員

帖子 1449
註冊 2012-8-28
用戶註冊天數 4256
用戶失蹤天數 3759
來自 MARS
狀態 離線
207.216.157.66
孟子講嘅人皆可以為堯舜似乎唔止限於君子....
佢係咪只是想指出皆有惻隱之心,惻隱之心或四善端
係咪就係行仁政嘅基本條件啊??

咁如果一個人達到成仁的境界,係咪就能成王?
這我又不太同意...
佢舉堯舜的例子只是想說明性本善之嘛...我估-.-

scarlalala
註冊會員

帖子 139
註冊 2012-8-3
用戶註冊天數 4281
用戶失蹤天數 3895
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 UNO 於 2013-3-31 00:17 發表
後話一說,
我媽媽想我好似堯帝咁善良,
所以改我名叫善堯

我媽媽想我又聰明又美麗.......
所以改左我個名做.......
AEY!爭D=爆左出來...XDDDD

scarlalala
註冊會員

帖子 139
註冊 2012-8-3
用戶註冊天數 4281
用戶失蹤天數 3895
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 K.Y. 於 2013-3-31 09:45 發表
孟子講嘅人皆可以為堯舜似乎唔止限於君子....
佢係咪只是想指出皆有惻隱之心,惻隱之心或四善端
係咪就係行仁政嘅基本條件啊??

咁如果一個人達到成仁的境界,係咪就能成王?
這我又不太同意.. ...

佢話人人都可以成為堯舜...做一個好人
今次論題純粹討論係咪所有人都可以做堯舜...
冇特別要討論施行仁政

scarlalala
註冊會員

帖子 139
註冊 2012-8-3
用戶註冊天數 4281
用戶失蹤天數 3895
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 littlefung17 於 2013-3-31 00:28 發表
其實同意同唔同意都唔係太多野可以講,所以可能可以搵多d support,

例如同意:
一開始應該講「人皆可以為堯舜」的根據是:
-孔子首先提出仁的觀念,仁是人之本,即人的內心真實反映,對於外在事物皆有一 ...

很利害哦你....
你讀開哲學ma???
但....其實法家o個套係from筍子......???
因為我打算o係唔同意o個part收窄只講法家....

註冊會員

帖子 29
用戶註冊天數 4265
用戶失蹤天數 3882
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 scarlalala 於 2013-3-31 22:25 發表

很利害哦你....
你讀開哲學ma???
但....其實法家o個套係from筍子......???
因為我打算o係唔同意o個part收窄只講法家....

因為法家拎左荀子部份思想,特別係荀子性惡論,認為人性本惡,唔可以用禮教去感化,而一定要用刑法去阻嚇禁制人行惡”
如果你剩係講法家都應該了解清楚法家成個思想係咩先,如果唔係好容易斷取取義有漏洞”

此網站將關閉,請到 www.limehk.com