標題: [愛情] 現代人戀愛觀
無頭像
rainbow_219
註冊會員

帖子 61
註冊 2013-2-23
用戶註冊天數 4052
用戶失蹤天數 3835
狀態 離線
119.247.12.93
唔知由幾時開始,愛情變得兒戲。很多人先上床,後拍拖。
究竟係我太保守?我覺得名份好重要。

註冊會員

帖子 172
註冊 2012-10-14
用戶註冊天數 4183
用戶失蹤天數 3909
狀態 離線
120.88.228.246
我都是思想守舊的人

不愛吃豬扒
註冊會員

帖子 264
註冊 2012-9-15
用戶註冊天數 4213
用戶失蹤天數 3918
來自 膠膠一名
狀態 離線
124.217.139.24
可能有些人是不喜歡責任,
有些人是為了滿足身體上的需要。

又或者現代的人,佢地想睇下上床配唔配到合先考慮一唔一齊
但我都接受唔到先性後愛。

無頭像
Pink
註冊會員

帖子 45
註冊 2012-10-16
用戶註冊天數 4181
用戶失蹤天數 3894
狀態 離線
14.198.106.103
咁我絕對係古代人

J__
註冊會員

帖子 664
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3811
來自 水星
狀態 離線
58.152.124.211
咁就要睇你想要D咩.

有D人可以性同愛分開. 咁佢地既性. 只係身體上既滿足.
有D人. 佢要有愛先有性. 但唔1定要大家有咩關係先有呢種性關係.
係1種情感+身體既滿足. 但唔包括要有情侶關係係當中.

我覺得. 最兒戲唔係上唔上床.
而係而家既心對愛情既態度.

而且人大左. 會發覺點開始. 唔係1個種點. 點行到落去先係1個重點.

無頭像
Simsuk
註冊會員

帖子 50
註冊 2013-3-6
用戶註冊天數 4040
用戶失蹤天數 3970
狀態 離線
60.49.36.112
所以都話...真愛難求

遇到的話真係要好好珍惜

其實真係想知係埋les 對性都係咁普遍?

love + sex = perfect

sex - love = sex

love - sex = love ???  hahah

J__
註冊會員

帖子 664
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3811
來自 水星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Simsuk 於 2013-4-2 11:17 發表
所以都話...真愛難求

遇到的話真係要好好珍惜

其實真係想知係埋les 對性都係咁普遍?

love + sex = perfect

sex - love = sex

love - sex = love ???  hahah

我諗. 唔關LES唔LES事. 係人既問題者.

無頭像
Simsuk
註冊會員

帖子 50
註冊 2013-3-6
用戶註冊天數 4040
用戶失蹤天數 3970
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-4-2 11:22 發表

我諗. 唔關LES唔LES事. 係人既問題者.

AGREE !!!
but i thought les will concerned love more instead of sex .... in fact not

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
203.198.147.7
先上床後拍拖, 都睇番佢地之後係咪正正經咁一齊, 係咪認真的感情

反而好多時係, 識果幾日就拍拖然後拿拿林上床. 係就係名正言順架, 你地覺得呢D係唔係叫唔開放先

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Simsuk 於 2013-4-2 11:35 發表

AGREE !!!
but i thought les will concerned love more instead of sex .... in fact not

唔好以為女人真係個個都愛先於性, 唔少人好重視性架.

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-4-2 10:46 發表
咁就要睇你想要D咩.

有D人可以性同愛分開. 咁佢地既性. 只係身體上既滿足.
有D人. 佢要有愛先有性. 但唔1定要大家有咩關係先有呢種性關係.
係1種情感+身體既滿足. 但唔包括要有情侶關係係當中.

我覺得. ...

我覺得. 最兒戲唔係上唔上床.
而係而家既心對愛情既態度.

--->認同

無頭像
Simsuk
註冊會員

帖子 50
註冊 2013-3-6
用戶註冊天數 4040
用戶失蹤天數 3970
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-4-2 11:45 發表

唔好以為女人真係個個都愛先於性, 唔少人好重視性架.

你都係?? lol
so important??

無頭像
secretkidult
註冊會員

帖子 76
註冊 2012-10-5
用戶註冊天數 4192
用戶失蹤天數 3850
狀態 離線
202.4.201.58
上床先又唔代表d咩既,只不過代表一開始時只係追求性,咁根本唔係“戀愛態度”(因為唔係戀愛),係追求d咩既問題。相處落覺得難捨難離,咁咪開始有名有份咁一齊囉。
想追求d咩,最緊要自己清楚,唔好俾人牽住鼻子走,
咁其實亦唔需要去批判人地既生活態度既,我覺得依家呢個年頭,明刀明搶果d,比起果d性沉溺但又叫人唔好自瀆既偽君子,我覺得反而是更道德。
但一開始明明只係追求sex, 一腳踏幾船卻扮專一呃人果d人,就真係唔要得喇。

J__
註冊會員

帖子 664
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3811
來自 水星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 secretkidult 於 2013-4-2 12:08 發表
上床先又唔代表d咩既,只不過代表一開始時只係追求性,咁根本唔係“戀愛態度”(因為唔係戀愛),係追求d咩既問題。相處落覺得難捨難離,咁咪開始有名有份咁一齊囉。
想追求d咩,最緊要自己清楚,唔好俾人牽住 ...

我又唔同意明刀明搶既人有幾好.
我絕對明白. 如果個個人更堅定. 夠愛. 人地點搶都唔會搶到.
但搶野呢個行為. 好小朋友. 愛唔1定要擁有. 擁有唔1定要搶. 我個人覺得.

仲有. 如果對方都對你有意思. 使咩搶?
如果對方因為你搶先同你1齊. 咁會長久咩?

可能我自己鍾意D細水長流. 我唔太鍾意呢D所謂既"激情".
我都曾經見識過1D所謂充滿激情既人去搶人. 真係. 送埋畀你.

無頭像
Simsuk
註冊會員

帖子 50
註冊 2013-3-6
用戶註冊天數 4040
用戶失蹤天數 3970
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-4-2 12:37 發表

我又唔同意明刀明搶既人有幾好.
我絕對明白. 如果個個人更堅定. 夠愛. 人地點搶都唔會搶到.
但搶野呢個行為. 好小朋友. 愛唔1定要擁有. 擁有唔1定要搶. 我個人覺得.

仲有. 如果對方都對你有意思. 使 ...

J !!  cant agree much ah !!
give me fivE !
there is no five over the icon .. give u six then , lol
especially this word
如果個個人更堅定. 夠愛. 人地點搶都唔會搶到.
搶到即係代表你有幾like or 愛果個人...

J__
註冊會員

帖子 664
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3811
來自 水星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Simsuk 於 2013-4-2 12:42 發表

J !!  cant agree much ah !!
give me fivE !
there is no five over the icon .. give u six then , lol
especially this word
如果個個人更堅定. 夠愛. 人地點搶都唔會搶到. ...

咁我都畀返個6你啦. :funk:
而家既兒戲. 係因為大家都覺得EASY COME EASY GO.
在我而言. 如果唔認真. 不如唔好開始. 開始得. 就唔好同我講分開.

無頭像
Simsuk
註冊會員

帖子 50
註冊 2013-3-6
用戶註冊天數 4040
用戶失蹤天數 3970
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-4-2 12:47 發表

咁我都畀返個6你啦.
而家既兒戲. 係因為大家都覺得EASY COME EASY GO.
在我而言. 如果唔認真. 不如唔好開始. 開始得. 就唔好同我講分開.

yeah!
而家你同人講一生一世...一係當你發ngap 風... 一係叫你返屋企早d 唞啦..
hahaha

無頭像
secretkidult
註冊會員

帖子 76
註冊 2012-10-5
用戶註冊天數 4192
用戶失蹤天數 3850
狀態 離線
202.4.201.58
其實我打錯字,我係想講明刀明槍……唔係明刀明搶……
i mean明刀明槍要sex only, 唔係look for a serious relationship果d人比起呃人一腳踏幾船同偽君子好。樓主講緊有性先有愛, 呢樣野同第三者又無關……
有性無愛可以係雙方都single, 只係無意一齊建立serious relationship.
我覺得呢樣野如果雙方agree,唔存在欺騙又唔係有咩大問題。一開始係sex partner, 後尾決定要一齊,唔關戀愛態度事,因為一開始所追求的不是戀愛。

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Simsuk 於 2013-4-2 11:58 發表

你都係?? lol
so important??

XDDDD 我唔係好重視, 但都唔係無需要 XDDDD

咁你呢? 你覺得唔重要, 即係可以唔駛攪? XDDDD

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 secretkidult 於 2013-4-2 13:21 發表
其實我打錯字,我係想講明刀明槍……唔係明刀明搶……
i mean明刀明槍要sex only, 唔係look for a serious relationship果d人比起呃人一腳踏幾船同偽君子好。樓主講緊有性先有愛, 呢樣野同第三者又無關……
有 ...

可能有D人好針著於性先於愛就係錯. 我反而覺得, 更多人口講愛, 咪又係搵人陪/解悶/大時大節唔想一個人過/甩了拖好唔習慣要快D搵新人取代舊人. 係上網吹水幾小時就有FEEL, 識人一個月都無就一齊, 然後又名正言順攞正牌攪野. 如果一個人一年換4次畫, 即一年之內已經有4個SP. 對我來講, 其實呢D都唔見得好清潔, 亦都好兒戲.

名份重要, 不過現今世代, 名份可以來得好快. 所以名份係quality-wise都已經唔係老一代嘅尺度

性係咪好重要? 真係因人而異. 題外話, 如果兩個人的開始係做第三者, 之後有得名正言順拍拖, 大家又會點睇呢段關係?

此網站將關閉,請到 www.limehk.com