標題: [女友_Undefined] 文字比言語更美麗
無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3696
狀態 離線
218.102.91.78

QUOTE:
原帖由 siudip 於 2012-7-31 18:23 發表
hahha 差d 忘記左我既起步都係黑柳徹子,小學時舅父買左一本愛心教育比我,我應該睇左幾次以上。

我都係比較鍾意前期果d 即係假面,金閣寺,禁色,愛的飢渴,仲有一本不道德教育講座,其他午後,天人五衰果 ...

美輪明宏, 我就真係唔識喇. 佢個樣...... ....阿三島嘅口味真係好特別. 我以為佢最BUY禁色的男主角果種仔 ....我比較欣賞御法度入面嘅松田龍平

如果你朋友覺得你同太宰治相似, 咁就真係睇下你咩星座 . 我係估中咗佢係雙子 LOL (對呢個星座我係好有意見. 各雙子不喜勿插) 不過你PROFILE個生日如果係真, 就唔係雙子喇

咁你開唔開心你同你"偶像"咁似 LOL

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3696
狀態 離線
218.102.91.78
btw 有無睇過遠藤周作

WhiskyOnRock
管理員

帖子 683
註冊 2012-7-11
用戶註冊天數 4313
用戶失蹤天數 3822
狀態 離線
14.198.106.103

QUOTE:
原帖由 abcdefghill 於 2012-7-31 02:21 發表

該不會 我就是妳的那個朋友吧?!
說笑了,不會不會...
其實我身邊的朋友都很討厭看書
每次看我都說 怎麼又拿著磚頭四處跑

不過妳讓我蠻好奇妳朋友是個怎樣的人

p.s. 妳推介的書本我會借來看 ...

我內心其實有點渴望你就是我那位朋友
或許等我再了解你多一點,就能夠知道你是不是她了~
其實她是個怎樣的人我只知道一點點,
因為跟她相識的日子很短,
她也喜歡看書,也是慢熱的人,
跟你所說的職業是一樣~
還有整體給我的感覺,跟你所形容的都很像~
除了看書,或者可以談談別的,
例如你家裡有沒有兄弟姐妹?
又例如,你說你沒有音樂或者藝術方面的細胞,
那你會聽音樂嗎?
喜歡電影嗎?
我覺得電影也是在說故事,
喜歡故事的人應該也會喜歡電影吧~
最近有幾部想看的電影,還沒有時間去看,哈哈~

WhiskyOnRock
管理員

帖子 683
註冊 2012-7-11
用戶註冊天數 4313
用戶失蹤天數 3822
狀態 離線
14.198.106.103

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2012-7-31 11:05 發表
說來奇怪, 雖然我經常寫野講野睇書, 但其實我有時候並"不相信"文字和言語. 它們自有它們的無力之處. 而且見太多文字和言語比他們本身人格美麗十萬倍的人(可能這正是他們令自己升呢的一道法門), " ...

記得幾年前跟你互換過 blog,
哈哈,後來我很少寫了,生活很忙。
想不到紅樓夢你可以看三次!
果然是讀書人

siudip
註冊會員

帖子 48
註冊 2012-7-31
用戶註冊天數 4292
用戶失蹤天數 4116
狀態 離線
119.237.65.46

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2012-7-31 23:34 發表

美輪明宏, 我就真係唔識喇. 佢個樣...... ....阿三島嘅口味真係好特別. 我以為佢最BUY禁色的男主角果種仔 ....我比較欣賞御法度入面嘅松田龍平

如果你朋友覺得你同太宰治相似, 咁 ...

其實我對雙子座都好有意見 wakaka!
而且果個生日係真既。
我估同星座無關,可能因為我太好逸惡勞遊手好閒沉迷酒色啫,如果我有閒情+才情寫本自傳式小說流”芳”百世,就應該開心都黎唔切了。
遠藤周作無睇過呢,反而有睇羅生門,同埋谷崎潤一郎有一本叫卍既係講2個闊太既禁忌的愛:)

除左呢d 之外就係近代d 既作者勒,其實我都唔識從文學修養角度欣賞,主要都係内容同題材,當然仲有文字。

不如離開戰前日本一陣,歐美既大作我幾乎一本都無試過睇晒,可能譯本太厚内容太...
近年只鍾意過莎岡唔知你識唔識?

siudip
註冊會員

帖子 48
用戶註冊天數 4292
用戶失蹤天數 4116
狀態 離線
119.237.65.46

QUOTE:
原帖由 mug 於 2012-7-29 21:19 發表
搭嘴,非常喜歡白先勇
除了孽子之外,寂寞的十七歲、玉卿嫂、遊園驚夢都很不錯
他的文字可以用綺麗來形容,很像中國戲曲
而且不只技巧高,內容亦言之有物
(因為我覺得新文學有不少都只是玩文字遊戲、重視技 ...

白先勇係當年讀中學時讀書報告書單內唯一一部看得津津有味既書。
講起戲曲,白先勇近年因為對昆曲(蘇州既傳統戲曲)既熱戀,所以積極推廣仲重寫青春版牡丹亭(即係遊園驚夢既原版故事)

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3696
狀態 離線
203.198.147.7

QUOTE:
原帖由 siudip 於 2012-8-1 02:07 發表

其實我對雙子座都好有意見 wakaka!
而且果個生日係真既。
我估同星座無關,可能因為我太好逸惡勞遊手好閒沉迷酒色啫,如果我有閒情+才情寫本自傳式小說流”芳”百世,就應該開心都黎唔切了。
遠藤周 ...

查實莎岡都係雙子喎 我睇過"日安憂鬱" 因為佢個名好正, 不過我就對個故事果對父女無咩好感. 只係第一段個寫作手法好吸引咋 反而"我的美好回憶"令我感覺好D. 莎岡又鍾意開快車又鍾意賭, 我兩味都唔識唔好, 而佢嘅感情生活仲好多姿多彩, 我就無咩共嗚喇

谷崎潤一郎, 唔識. 芥川龍之介, 羅生門好出名呀, 忘記有無100%睇曬. 我只記得睇過佢一篇叫"齒輪"嘅散文. 好似後來有人話佢寫果時已經精神有異, 有幻覺先見到齒輪轉 我無咩睇佢D書, 不過係知有個芥川龍之介文學獎咋
太宰治食軟飯架嘛係咪, 好似佢成個人都好悲覺得人生無意義, 總之係弱不禁風. 可能呢種文人又偏偏引到女. 唔通你 .......

歐美....我睇唔多, 而且都係中學時期睇咋. "老人與海", 嘩, 成本野都係個老伯內心戲, 點樣同老魚搏鬥, 仲要自覺同條魚知己知彼惺惺相惜, 點頂! 果時唯一睇英文原著只有Catcher in the rye. 後來有個唔熟的朋友話我似個條仔喎, 麻煩友憤世嫉俗懶有野吧. 卡夫卡只睇過"審判", 令人心寒, 近日想, 強國係咪唔多唔少日日都有呢個類似"審判"嘅情況, 只係被人捉的人至少會知道自己"衰咩".

英國文學我就真係唔識喇. 頂盡只睇過咆哮山莊(中英都有睇), 王爾德我留意佢生平咋, 只睇過快樂王子

要講惡頂, 俄國D大文豪嘅現實主義寫作真係.....出於虛榮心(!!!)中六時迫自己吞咗杜思妥也夫斯基的"罪與罰" 和"卡拉馬助夫的兄弟們". 前者仲好D, 後者真係想死

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3696
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 WhiskyOnRock 於 2012-8-1 01:11 發表

記得幾年前跟你互換過 blog,
哈哈,後來我很少寫了,生活很忙。
想不到紅樓夢你可以看三次!
果然是讀書人

如果話文學係精神苦悶嘅產物,
咁可能讀書都係出於精神苦悶.
再加埋精神飢餓.
或者說穿了我當時只係一個無朋友又無其他嗜好又唔郁嘅孤獨精
記得自己中二三時, 係漫畫學會會員(人人都係點都要參加課外活動架嘛!) 基本上無個會員靚女, 會長仲好似邪流丸個心灰小姐咁樣(好似REPEAT了至少2次都畢唔到業) 其他人就緊係畫埋D日本少女FEEL, 我就得到一個"故事內容很好, 畫功平平"嘅評價啦. ....呢個嗜好由4歲KEEP到19歲. 之後忽然從此一隻龜都畫唔出. 可能我終於明白, 自己真係無咩天份吧

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3696
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 siudip 於 2012-8-1 02:18 發表

白先勇係當年讀中學時讀書報告書單內唯一一部看得津津有味既書。
講起戲曲,白先勇近年因為對昆曲(蘇州既傳統戲曲)既熱戀,所以積極推廣仲重寫青春版牡丹亭(即係遊園驚夢既原版故事)

好懷疑係咪文藝基男都有昆曲情結, 近年楊凡都好留心呢味野
牡丹亭又的確令人好多想像, 好瑰麗. 不過, 如果以文學分析角度, 就會話湯顯祖其實以杜麗娘自況緊架喇.....(而唔係表面上講精誠所致金石為開嘅愛情)

siudip
註冊會員

帖子 48
用戶註冊天數 4292
用戶失蹤天數 4116
狀態 離線
58.177.143.58
"我最美好的回憶"係佢自我感覺良好地寫既自傳,所以將佢極其糜爛既生活寫到天堂一樣,我仲有另一本"一個迷人的小魔鬼",係佢身邊人寫佢既真實人生。當然果個係佢摯友而唔係媽咪姐,所以呢本唔會係揭秘書,不過2本對比之後會知道佢點諗野同知道點解佢既一生會咁精彩/糜爛。

我反省過應該係對果d 奇怪又無感情既譯名反感,生命中不能承受的輕,蘇菲的世界只睇到幾節就放埋一邊…老人與海,傲漫與偏見呢d 我直情唔會亂挑戰,記憶中我完成既2本西譯書只有小王子同埋少年維特的煩惱。

原來你係麥田捕手,失敬失敬!! 唔通你係僥倖無成為連環殺手/地獄憤青既少數,定係高智慧型仲未比人發現果隻少數

至於我好明顯我係成日幻想可以靠幾分咀頭食軟飯果d,亦永遠只流於幻想

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3696
狀態 離線
生命中不能承受的輕-->睇一二頁放低
蘇菲的世界-->曾經好興, 但我無感覺, 亦好快就收手
小王子-->睇過, 唔係佢FANS
少年維特的煩惱--->睇完無去死, 覺得主角有D攞來煩

僥倖無成為連環殺手/地獄憤青既少數,定係高智慧型仲未比人發現果隻少數---> IQ係正常人嘅IQ. 好彩無成為隱青至真. 點解會係連環殺手?

siudip
註冊會員

帖子 48
用戶註冊天數 4292
用戶失蹤天數 4116
狀態 離線
《麥田捕手》因為幾位殺手變了調。射殺披頭四成員約翰藍儂的兇手,被捕時隨身帶著《麥田捕手》。意圖行刺雷根總統的刺客,也自稱是《麥田捕手》的書迷。《麥田捕手》因此被扣上「反社會者信奉的聖經」罪名。

而且麥田捕手同近年校園槍擊犯差唔多係掛勾咁滯...

siudip
註冊會員

帖子 48
用戶註冊天數 4292
用戶失蹤天數 4116
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2012-8-1 10:07 發表

好懷疑係咪文藝基男都有昆曲情結, 近年楊凡都好留心呢味野.

應該係由有青春版之後全國(esp基界)風行,好似連邁克都好此道,除左昆曲之外佢地都愛歌舞伎(男生做主角果隻),明顯個脂粉樣比分好重,如果三島至愛此時此地出現,佢地應該都會暈得一陣陣。

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3696
狀態 離線
-_-"" 我無記錯, 個男主角唔會係大開殺戒嘅人....我只視之為反叛青春咋. 再伸遠地想起"四百擊"個男仔

又再講遠D, 初出道嘅里奧勒度專做埋呢D唔跟大路走的反叛青年, 邊緣日記, 不如...重新開始,...我覺得當年嘅佢, 如果有人開拍《麥田捕手》,一定要搵佢做主角

或者係果D狂人將自己心目中的真理同正義放得太大, 自覺自己係果個"捕手"吧

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3696
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 siudip 於 2012-8-1 14:07 發表

應該係由有青春版之後全國(esp基界)風行,好似連邁克都好此道,除左昆曲之外佢地都愛歌舞伎(男生做主角果隻),明顯個脂粉樣比分好重,如果三島至愛此時此地出現,佢地應該都會暈得一陣陣。

枉我稱三島為我唯一偶像, 竟然唔知佢有呢個喜好............
係咪我地講D野太悶, 無人覆.....(樓主個POST被騎劫了 )

siudip
註冊會員

帖子 48
用戶註冊天數 4292
用戶失蹤天數 4116
狀態 離線
呢本唔係工具書唔會教你點做殺手既,應該係鍾意呢本書既人都會有相似既思維理念,睇佢地會點develop 啦,再神怪d 可以當佢有詛咒或者暗藏撒旦洗腦密碼wakakaka

我覺得係而家世界變左,細路既成長生活變異,有好多傾向壓抑或者逃避,令佢地好易轉牛角尖,講開電影的話有好多歐美日本片都總有d 細路因為晌屋企同學校太壓抑,最後殺人如殺蟻的…

無頭像
nova
註冊會員

帖子 33
註冊 2012-7-25
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 3928
狀態 離線
210.6.205.16
(路過)
日本作家基本上只看過芥川龍之芥的作品,最喜歡他的短篇小說《沼澤地》,迷上了那種暗沉和憂鬱。
麥田捕手……個人覺得寫得不怎樣嘛,(可能因為看的是譯本),也不像是有那種煽動人心力量的書。看了一點英文版,被一埋髒話弄暈了orz
現在我在看蘇菲的世界呢,也隨著蘇菲的課堂,找了一點別的書看看,我覺得很有趣啊。
看到樓上各位的回覆,發現自己很多名著都還沒看過啊 0_0  可是又沒有去「修煉」一下的動力…… (飄走)

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3696
狀態 離線
我只係比人話"似", 好彩我唔係堅喜歡呢個小說

(一陣呢到有人瓜咗入我數就麻煩 )

歐美日本片, 好快個話題轉了入電影了

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3696
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nova 於 2012-8-1 14:36 發表
(路過)
日本作家基本上只看過芥川龍之芥的作品,最喜歡他的短篇小說《沼澤地》,迷上了那種暗沉和憂鬱。
麥田捕手……個人覺得寫得不怎樣嘛,(可能因為看的是譯本),也不像是有那種煽動人心力量的書。看了一點 ...

不要飄咁快嘛~~~返來喇~~

siudip
註冊會員

帖子 48
用戶註冊天數 4292
用戶失蹤天數 4116
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2012-8-1 14:22 發表

枉我稱三島為我唯一偶像, 竟然唔知佢有呢個喜好............
係咪我地講D野太悶, 無人覆.....(樓主個POST被騎劫了 )

噢唔小心騎劫了,仲駛左去老遠,去到文字同語言都唔美麗既地方 hahaha
不如我吹番去合家歡電影度,希望多d 人有興趣啦。
最近看過既電影係batman the dark knight rise,當合家歡英雄片略嫌深沉,認真地對待佢又覺得佢有d 兒戲,但整體黎講拉curve 之後我還是like, 而且貓女加左好多分。
黎緊最期待既係末日倒數緣結時Seeking a friend for the end of the world。

此網站將關閉,請到 www.limehk.com