標題: [女友_Undefined] 文字比言語更美麗
無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 3684
狀態 離線
112.120.69.184

QUOTE:
原帖由 siudip 於 2012-8-2 13:33 發表

誠品終於開幕啦,遲d可能會weekend會開24小時添。
對誠品好有感情所以好大期望,希望唔會失望啦!

已經幻想緊約網友晌金庸書架下手執倚天為記呢d 老土既情節了。

手執亦舒可能再老套D? LOL

siudip
註冊會員

帖子 48
註冊 2012-7-31
用戶註冊天數 4280
用戶失蹤天數 4104
狀態 離線
58.177.143.58

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2012-8-2 13:48 發表

手執亦舒可能再老套D? LOL

wakaka 亦舒咁大鑊,如果玫瑰的故事咁岩缺貨怎麼辦?

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 3684
狀態 離線
112.120.69.184

QUOTE:
原帖由 siudip 於 2012-8-2 14:17 發表

wakaka 亦舒咁大鑊,如果玫瑰的故事咁岩缺貨怎麼辦?

亦舒唔係我杯茶. 我唔知太多. 係咪有本流金歲月好HIT? XDDDD

siudip
註冊會員

帖子 48
用戶註冊天數 4280
用戶失蹤天數 4104
狀態 離線
58.177.143.58

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2012-8-2 15:49 發表

亦舒唔係我杯茶. 我唔知太多. 係咪有本流金歲月好HIT? XDDDD

好似係,仲有一本朝花夕拾,我只係識有比人拍過果幾套… 不過佢d design 咁多年都係咁款,求其拎本都認得啦。

雨花
註冊會員

帖子 146
註冊 2012-7-12
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3887
狀態 離線
183.179.87.229
看過好幾個文友post。
終於有個令我有衝動回post喇

可能有d失望,我不是書蟲。但有時都會追小說,去書館打書釘。

講文學性的話,最近有看過一本很抒情、隨意,結構卻環環相扣,也很好懂的散文集。
叫《星星都已經到齊了》
「我是我,我確確實實的活著,然而沒有那張巴掌大的小東西證明我是我,我就會忽然變得甚麼都不是。」
這話講作者不見了身分証

講搞笑的話,最近有看鹿鼎記,不過實在太多中史,好睏。
更多時候,我更喜歡看心理、社經、養生等等實用書。XD

其他甚麼聽歌、話劇、畫畫都喜歡。運動的話,只做游泳、行山。
樣樣都用d,基本上都是半吊子。

講左禁多興趣,講翻我個人。

我留長髮(因為懶得去剪,可以年幾先一次XD)、穿裙(因為熱,又鐘意橡筋腰,方便我le個肥人)
可以話我日常做野真係好隨便,工作除外(完美主義者)

神經可能比你更大條。不怎懂看場合,大大咧咧,經常說話後三秒後悔。
不過你可以話我夠真既。Xd

我外表女性化,但是思想上不像女性,尤其工作時間。可能加上我讀理商,除了人際的事,我都用腦用logic。

不過
我有脾氣(只限對超熟朋友同家人),十足我老爸。
我有玩得好癲的時候,初初識我既人都會覺得我好dramatic,好亢奮多野講。
我有好抑鬱的時候,只限一個人的時候。

所以,可能好似梁祖堯在攣到爆(話劇)講,gay都係雌雄同體

說實話,到現在,我還攪不懂自己要怎樣的伴侶。
在暗戀上第一個女生,才開始質疑自己的性向。

我只不過是才剛剛成年的dse妹釘。
過去的歲月,我只是個教科書呆子。
更不要說拍拖、煙、蒲這種事

關於愛情,我覺得我絕對是傻子。
我從來也攪不懂自己為何要繼續喜歡她,都快三年了,明明希望=0。
性格又唔夾,佢又唔係靚女,又唔熟,只不過做過鄰坐。
明明對方只有考試前幾日才會打電話來救求。
玩又永遠唔預我。
幾天前,搭車預到佢,佢笑住打招呼;眼框又紅了。
哈哈,還是沒法放下。

看到這裡,你大概對我這種乳臭未乾的孩子沒信心交朋友吧XDD
的確,在人際上、職場上的爾虞我詐,只從比我大十二年的姐姐口述過。
在這個圈子,都好像有這種的事,有好多網上對罵,player甚麼的。
始終網上跟生活上識人不同,真係無咩安全感。
所以你無視我的話,我都明白既。

唔介意就記住我個名同icon啦。
大家在forum互相留意下XDD

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 3684
狀態 離線
218.102.91.78

QUOTE:
原帖由 siudip 於 2012-8-2 17:12 發表

好似係,仲有一本朝花夕拾,我只係識有比人拍過果幾套… 不過佢d design 咁多年都係咁款,求其拎本都認得啦。

siudip
註冊會員

帖子 48
用戶註冊天數 4280
用戶失蹤天數 4104
狀態 離線
203.145.92.196

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2012-8-3 00:13 發表

哇右邊果個吳孟達黎喎!
佢實晚晚搵個導演算賬啦!

zelubu
註冊會員

帖子 25
註冊 2012-7-25
用戶註冊天數 4285
用戶失蹤天數 3920
狀態 離線
119.247.119.165
你個名啊... abcdefghi
哈哈

namnam
註冊會員

帖子 42
註冊 2012-8-9
用戶註冊天數 4271
用戶失蹤天數 3905
狀態 離線
113.254.211.119

QUOTE:
原帖由 siudip 於 2012-7-31 18:23 發表
今年有一套三島既傳記片11・25自決之日 (11・25自決の日 三島由紀夫と若者たち)我好期待,不過係香港上既機會好低下。

I read mishima's confession of a mask . He commited sucide same month and date as my b-day. He is very memorable to me ...

無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
註冊 2012-7-14
用戶註冊天數 4297
用戶失蹤天數 3858
狀態 離線
113.80.16.62
文字比語言更美麗〈----「我」个人係唔認同呢句說話,人n人之间既关係,o係由面对面溝通再发展建立互信,文字只係輔助物,同一句話,語氣唔同都会有分爭。只有文字既世界係没意思。

無頭像
imipramine
註冊會員

帖子 2
註冊 2012-8-14
用戶註冊天數 4265
用戶失蹤天數 4132
來自 Blackhole
狀態 離線
119.247.121.120
也來搭嘴一下﹣﹣本來煩躁沉悶的晚上因為連了這四頁討論而生色起來。還真的不少人喜歡看書啊。

很欣賞樓主以書面語寫徵友文,深得在下的心也(沒有說口語不好喔個人喜好而已)。SPOLAW大的「文人多大話」自不無道理,可是相由心生字自腦出嘛,總覺得會看書會寫字的多半便不是壞人。在WHATSAPP FB MSN 盛行的世代仍會花好些時間撰寫修飾文字傳人的人愈來愈少了,跟各位交個朋友可以嗎?

然則大家提及的書如日本翻譯作除村上春樹外非在下的茶。倒是《麥田捕手》啊,那是在下於夜闌人靜之際挑燈晚讀時每每讀到雙眼發熱發紅的書。把她誤認成反社會主義啊、影響青年之書未免是一場誤會。代入了主人翁,收到妹妹借出來的零錢時那會不被感動?

以書會友,借用樓主空間,借問有人跟在下一樣喜歡哈利波特、金庸群傳、村上春樹、西西、MILAN KUNDERA等嗎?

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線
203.198.147.7

QUOTE:
原帖由 imipramine 於 2012-8-14 23:36 發表
也來搭嘴一下﹣﹣本來煩躁沉悶的晚上因為連了這四頁討論而生色起來。還真的不少人喜歡看書啊。

很欣賞樓主以書面語寫徵友文,深得在下的心也(沒有說口語不好喔個人喜好而已)。SPOLAW大的「文人多大話」自不 ...

總覺得會看書會寫字的多半便不是壞人--->在下見盡太多看書寫字的"不太好人", 有時呢種人反而更"壞" 因為佢地識得巧言詭辯, 內心亦可能唔係表面上追求"內在美", 追求文藝"美"嘅人有部份可能更執著於外表的華麗或看起來"有氣質"嘅東西

無頭像
homelessmind
註冊會員

帖子 50
註冊 2012-7-22
用戶註冊天數 4289
用戶失蹤天數 3883
狀態 離線
203.168.161.134
Not all those people who enjoy reading and good at writing are the kind of ''bad'' people you referred to. I agree that most of the artistic people who tend to seek for seamless perfection and completed satisfaction,no matter externally or internally. To me, they are stubborn but also can be seen as 'insistence'.
There is no absolute right or wrong on this issue. The motivation and heart behind the people are always more important than her words and speeches. It always takes time to understand and discover.

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 3684
狀態 離線
42.98.160.124

QUOTE:
原帖由 homelessmind 於 2012-8-16 00:12 發表
Not all those people who enjoy reading and good at writing are the kind of ''bad'' people you referred to. I agree that most of the artistic people who tend to seek for seamless perfection and co ...

The motivation and heart behind the people are always more important than her words and speeches. It always takes time to understand and discover.

是. 可惜更多時候我們會被文字和語言蒙蔽了心眼, 而不自知

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 3684
狀態 離線
42.98.160.124
題外話, 文字談得多了, 有沒有人對圖畫有興趣?

Mavis
註冊會員

帖子 20
註冊 2012-8-16
用戶註冊天數 4264
用戶失蹤天數 4048
狀態 離線
183.179.43.5
太多文字了
我對舞台劇有興趣,唔知有無人同我一樣

此網站將關閉,請到 www.limehk.com