標題: [生活] 有感而發:細個個陣煩太多感情事既後果...
無頭像
paperclip
註冊會員

帖子 8
註冊 2012-7-17
用戶註冊天數 4295
用戶失蹤天數 3864
狀態 離線
223.19.255.155
諗翻呢,我小學升中成績一般,因為未追得上。
初中突然有個學期突飛猛進(托賴之後一直都keep到),正正就係初戀嗰個學期。
我唔夠膽講關唔關事,但我記得一件事…
某科考試我話自己冇乜溫,佢同我講佢好失望,之後嗰科我出埋奶力咁溫!

無頭像
fruitless
註冊會員

帖子 28
註冊 2013-1-17
用戶註冊天數 4111
用戶失蹤天數 3843
狀態 離線
2.25.213.192

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-4-9 10:03 發表
樓主應該唔係好老, 30以下吧?

女人的第六感哈哈

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4271
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線
203.198.147.7

QUOTE:
原帖由 fruitless 於 2013-4-10 02:06 發表

女人的第六感哈哈

準唔準先 XDDDDD

無頭像
fruitless
註冊會員

帖子 28
用戶註冊天數 4111
用戶失蹤天數 3843
狀態 離線
你點估得出?
仲想扮老女人扮細路女

其實我想探索既“叻”唔淨係指學位學歷個D title.. (i'm not for social class discrimination)
而係你行出黎比人個感覺, (且不講修養)係咪有學識智慧
(講真好多人讀完名校大學出黎又點,都係一舊飯)我想像中真正既叻,意識世界在發生的,除了自己本行熟悉的又能寥寥幾句經濟、社會議題、文藝、宗教哲學等(唔係除左自己個行就乜都唔理而獨立反思自己做緊既野),言語談吐成熟穩重,收放自如輕輕地幽默而不是書呆子

睇完以上所有post... 其實真係好睇性格。
先天感情豐富得滯拍唔拍拖都會影響其他方面發展
成個人既重心價值係感情度
或者真係要後天加倍堷養個人心態,諗野全面少少。

cheuk
註冊會員

帖子 227
註冊 2012-7-19
用戶註冊天數 4292
用戶失蹤天數 3883
狀態 離線
219.78.87.140

QUOTE:
原帖由 fruitless 於 2013-4-10 20:24 發表
你點估得出?
仲想扮老女人扮細路女

其實我想探索既“叻”唔淨係指學位學歷個D title.. (i'm not for social class discrimination)
(講真好多 ...

哩種"叻"似係關soft skills多過academics事喎
唔一定要讀書叻至得, 只要睇多d書/報紙
識多d朋友, 去下外國讀書/做野/旅行增廣見聞
只要你對哩個世界充滿好奇而去尋覓就可以

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4295
用戶失蹤天數 4005
來自 hk
狀態 離線
219.79.22.187

QUOTE:
原帖由 fruitless 於 2013-4-10 20:24 發表
你點估得出?
仲想扮老女人扮細路女

(講真好多 ...

你說那些通常都是食腦兼有目標,有其個人魅力,會想辦法搵很多錢,若再加上很高學歷的都早己成為社會上最Top 的一群了。

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4295
用戶失蹤天數 4005
來自 hk
狀態 離線
219.79.22.187

QUOTE:
原帖由 cheuk 於 2013-4-10 21:10 發表

哩種"叻"似係關soft skills多過academics事喎
唔一定要讀書叻至得, 只要睇多d書/報紙
識多d朋友, 去下外國讀書/做野/旅行增廣見聞
只要你對哩個世界充滿好奇而去尋覓就可以

上述是出身於「社會大學」,我的前輩有很多都是此類,上輩說當時大學只有兩間,好難考,加上家裹兄弟姊妹多,要早出來做事,一般都是良好中學學歷再進修,兼睇多d書/報紙,周圍見多識廣,長此下去一樣學富五車,他們的工作經驗使他們處事成熟,聰明再加上有人脈,就搞生意,一樣搵很多錢,生活過得尚算富足。

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4271
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線
203.198.147.7

QUOTE:
你點估得出?
仲想扮老女人扮細路女

(講真好多 ...

想像中真正既叻,意識世界在發生的,除了自己本行熟悉的又能寥寥幾句經濟、社會議題、文藝、宗教哲學等(唔係除左自己個行就乜都唔理而獨立反思自己做緊既野),言語談吐成熟穩重,收放自如輕輕地幽默而不是書呆子

---> 我識呢D人, 不過唔等於事業好如意, 甚至唔係咩專業, 亦唔一定大把女人欣賞. 有D搵到$的人兄, 飲飲食食就最叻, 專家咁款, 坐埋就講下投資, 大把女痴埋去. 其實個世界好多人都好膚淺架咋. 唔理佢地講到幾睇心睇內涵啦, 你望下佢隔離果件係咩水, 知埋佢D EX係咩人, 有D野就不攻自破.

好似你形容嘅叻人, 似係梁文道果D中產STYLE. 有時D人話喜歡才子, 其實都係幻想緊某類外形衣著打扮+睇下法國電影飲埋COFFEE好有"品味"嘅才子. 如果約出來, 嘩, 成個"毒撚"咁, 打扮又7, 就算佢講野幾OK, 咩都識D, 老實講好多女子都覺得見面不如聞名

無頭像
fruitless
註冊會員

帖子 28
用戶註冊天數 4111
用戶失蹤天數 3843
狀態 離線
回復 #26 little 的帖子
現代人(我)生活太富足,畢竟智慧都是磨出來的...

hmm 我都知內涵叻(用住呢個term)同為左去贏內涵叻係只差一線...
睇完你地reply, 我果然還是不通世故。

回復 #28 coincidence2 的帖子
係wor我冇諗過出來世面連拖住邊個都會比人speculate下。另一半define埋自己係咩人等等... 當自己唔係直人又唔了解佢地世界點運行就忽略左呢D野。

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4271
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線
219.77.211.94

QUOTE:
原帖由 fruitless 於 2013-4-12 19:39 發表
回復 #26 little 的帖子
現代人(我)生活太富足,畢竟智慧都是磨出來的...

hmm 我都知內畦峖磼O個term)同為左去贏內涵叻係只差一線...
睇完你地reply, 我果然還是不通世故。

回復 #28 coincidence2  ...

XDD 我講緊的, 其實唔係直人, 係我地D姐妹都係咁. 未攪清楚人地係咪專業人士, 只係知好少就估估下, 自己幻想人地應該係, 就從此先入為主, 覺得人地必定好荀. 然後隨之而來好感, 通通都不自覺源於假定人地係專業人士. 呢個通病唔係只有G先會, B都會架. 情況就同見人地係靚女, 就發大對方好處優點, 唔想接受自己只係睇中人地個肉體一樣道理 XDDDDD 所以有少數老手, 唔會太快揭自己底牌, 扮下普通打工仔, 等D人唔駛因為知道自己有幾疊水有幾威而埋身. 不過大部份人都好正常地表現下自己斤兩, 有D人就成日遇上"港女"點都唔明為咩條命苦. 殊不知係自己太早打出皇牌, 無時間去睇清楚對方為咩要睇上自己

此網站將關閉,請到 www.limehk.com