標題: [愛情] 慢慢發現,走LES條路註定得一個出口,一係出,一係困
無頭像
elephantfrd
註冊會員

帖子 4
註冊 2013-2-20
用戶註冊天數 4054
用戶失蹤天數 3441
狀態 離線
175.159.133.149
我20多歲,就黎畢業, 終於讀得唔錯, 有少少成就,算係鋪左條路比自己再慢慢行樣子還可以
有理想, 但第時做我想投身的依行, 唔會發達,  注定去唔到財爺的中產級
我拍過3次拖, 3個都係BI

依家有一個好好的女朋友, 都係BI, 叻女, 有可能中產
依個係我背景
我想說的其實是, 我前2個女朋友都同左男仔一齊了,
條件好的女仔, 自然同條件好的男仔一齊
個心有種說不出的感慨
一直覺得LES依條路係可以既, 香港係有空間的, 慢慢開始多左人接納
可是, 事實雖然多左人去接受, 社會的框框卻沒有改變過
你可以說是只是我沒勇氣去走出衣櫃,說不定出了便是另一遍天空
但事實是這樣嗎?
人愈大, 要面對的並不再是家人或朋友了, 「出櫃」後,其實就像立即關閉了所有其他的出口, 要麼你找到最後的戀人開花結果, 要麼你便一世尋尋覓覓。一個女人,假如過了30,還未找到一個有可能發展穩定的感情,相信往後的5年仍然會繼續迷失

還有,人愈大, 開始看到別人說的早就預言了, 很多以往是LES/BI的, 最後也會選擇投奔向男兒。這也不難明白,一男一女的話,如那個又是她真的喜歡的,女方一定可以在往後日子過得更舒服。
女女,往往太難去解釋。
看,當自己的前度都投向男兒, 我便明白,將來的,也會是這樣,自己,亦有可能。
有時我會問自己,如果我遇到一個心怡的男孩,我跟他發展有問題嗎? 我真的清楚明白自己嗎?
( 我未試過同男仔成戀人,我不抗拒男兒, 有喜歡過我的男兒, 我卻未心動過, 所以我問, 如果我真的遇到一個心怡的)

無頭像
aaa9
註冊會員

帖子 29
註冊 2013-2-21
用戶註冊天數 4053
用戶失蹤天數 3820
狀態 離線
137.205.238.108
我同你同年,都會有咁既擔憂. 聽完你講之後,我覺得既然你有咁既想法,都可以一試~ 始終未試過唔知work 唔work out既~ 但我想強調一樣野,就係男女拍拖都是唔包生仔的. 大把人散/離婚. 同男仔一齊=/= guarantee anything~

其實我擔心組織家庭方面既問題. 我好好奇係香港究竟有冇同志家庭?

無頭像
kiki
註冊會員

帖子 98
註冊 2012-9-29
用戶註冊天數 4198
用戶失蹤天數 3867
狀態 離線
14.0.143.11
身邊太多同齡朋友一個接一個結婚生子,難免會有壓力,又再加上家庭種種關係,但我相信個人意向最重要,自己必定要了解自己,不要委曲求存。

Forget_me_not
註冊會員

帖子 72
註冊 2012-10-16
用戶註冊天數 4181
用戶失蹤天數 3857
狀態 離線
1.36.253.215
每人的路都不同, 遇上的人也不同, 不用想太多, 也不用管人家的路如何走, 走自己想走的路, 就是最好的

cheuk
註冊會員

帖子 227
註冊 2012-7-19
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3861
狀態 離線
219.78.167.91
入大學, 出黎社會工作, 都係人生重要既轉捩點
好多曾經係/以為係les既女仔, 都會o係哩d關口變返直
我同你差不多, 以前既ex都係同返男仔一齊而離開我
自己亦因為各種原因, 掙扎左好多年先肯定到les的身份

你唔抗拒男仔, 唔代表你會鍾意
我覺得你唔需要刻恴同男仔試, 但可以從相處中想像
試想想, 如果要同一個不錯既男仔拖手/擁抱/kiss等等, 你ok嗎
如果將來同一個男仔結婚/生bb, 你覺得開心嗎

每個人既生活圏子/環境都唔同, 你唔需要刻意出櫃
最重要有一些接納你既朋友, 再慢慢一步一步黎

其實既然你現在有一個好好既女朋友, 何必想太多
就算係一男一女, 結埋婚, 未來都可能有變數
將來既野冇人知, 但好多路都係人走出來的
世事難料, 與其擔心, 不如開開心心咁過日子吧

無頭像
Lily_sparkles
註冊會員

帖子 2
註冊 2013-3-2
用戶註冊天數 4044
用戶失蹤天數 3755
狀態 離線
119.247.162.68
隨心。
如果有一日你真係鍾意左一個男仔,點解唔一齊?但如果你完全唔鍾意,勉強去試都唔會有好結果。
至於有些好感又不是特別鍾意既,咁就要睇下你係咩人。有人勇敢嘗試,有人情願再等等,睇性格。
不過以上已經係後話,因為既然依家有好好既女朋友,又何需過分擔心其他事情?

無頭像
Spio
註冊會員

帖子 137
註冊 2012-8-17
用戶註冊天數 4241
用戶失蹤天數 3819
狀態 離線
1.64.41.73
喜歡一個人是一種感覺,並不在乎於他/她的性別
就算他日你選擇了一個男人,也定必要是你真心喜歡的。
不會覺得你選擇男人有甚麼問題。
喜歡一個人是感覺,男跟女也是一樣。
不用杞人憂天,放開一些好好去享受現在還好吧。
沒有人會知道將來發生甚麼事 。如果肯定了自己的取向,就堅強去面對一切吧
我相信愛情是一種緣份,
能遇到就遇到,沒緣份的話遇上你覺得對的人,也不會開花結果。

carcar
版主

帖子 771
註冊 2012-7-11
用戶註冊天數 4278
用戶失蹤天數 3857
狀態 離線
42.98.65.64
我感覺妳是被"性別" 這框框困住,與其話佢地最終選擇男性,我會客觀覺得佢地同每人一樣,只係想搵令自己幸福既人,又咁arm都係男性.

三次,其實經驗仍然少,何必咁快要為自己下定論呢﹖有感覺,想發展就嘗試,亦無須假設或想像太多,愛情來既時侯,plan 好既原則都會一一推翻

無頭像
Pink
註冊會員

帖子 45
註冊 2012-10-16
用戶註冊天數 4181
用戶失蹤天數 3894
狀態 離線
14.198.106.103
活在當下和不遺背自己的心是最重要的。
愛一個人或是面對生活一切,是透過「現在」這一刻去感受、體驗和相處,太多對未來的期待和擔憂只是加重自己壓力。

我不認為 BI = 最後一定跟男仔一齊,這個世界甚麼人都有,有人 Les,最後變直;有人直,最後變 Les。其實都無他,只是緣份要你遇上誰而已。社會框框是一定有的,因為文化的形成不是一朝一夕,重要是你怎樣去定位自己,而不是讓社會框框去定位你。你話條件好的女仔,自然同條件好的男仔一齊,即係你對自己都無信心?認為自己條件唔好?如果你咁諗就錯了,每人天生都有自己的價值,有自己的「條件」,人夾人緣,過去的就由它過去吧。

我也不認為「一個女人,假如過了 30,還未找到一個有可能發展穩定的感情,相信往後的 5 年仍然會繼續迷失」。老實說,如果不懂得愛,無論你是否找到,也會迷失。一個人會迷失,是因為沒有好好愛自己,而不是沒有穩定感情。這年代,結了婚也可以離婚,就算 17 歲的初戀情人是結婚對象,搞不好,到 37 歲還是有可能分開 / 離婚,在這裡就聽過很多姊妹十幾二十年的戀情都分手收場,表面是因為男人,實際上還是因為愛到了盡頭。所以年齡不代表真正的心智成熟或永遠。

其實我覺得無論男女定女女,愛一個人都需要很大氣力,用心的付出、維繫、經營,也不是單方面可以決定一切。所以如果有一天你喜歡男兒,我認為也沒問題,因為喜歡一個人有時不能解釋,所以做你認為是對的事就是對的。

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
219.77.211.94
「一個女人,假如過了 30,還未找到一個有可能發展穩定的感情,相信往後的 5 年仍然會繼續迷失」

--->樓主用20幾歲思維去猜想30+女人嘅感情線 (可能你聽過一D30+女人講??), 武斷咗D. 都未到30, 你仲咩杞人憂天呢. 迷唔迷失都同性格有關, 感情好重要但又係咪真係無咗會不知人生去向, 呢D都係因人而異  

如果你覺得好多G/BI最終都搵男人, 咁你又唔可能禁慾停止拍拖戀愛, 你個心又驚咁多野, 自尋煩惱喎. 識多D直人就會知道, 直人都會一個係出, 一個係困嘅情況. 男人都會因為條件唔好而難搵女友, 因而自卑, vice versa 女人亦然. 結婚之後都會面對婆媳糾紛/同對方家人唔夾, 買唔起樓生唔起仔, 生咗又要BB開始驚輸在起跑線上. 然後愛情都因為生活而生存, 磨蝕得七七八八.....

好多B都經歷過EX因為男性離開. 我都經歷過. 無須太著眼於對方因為男人而離開, 物化D睇, 只係大家對愛情expectation唔同(因時間而不停變的), 大家對將來睇法亦唔一樣, 最後離開係必然. 你自問盡力努力過就好.

仲有, 唔少G都試過唔係自己身痕, 而係個B花心有第三者而分手啦. 唔係下下都是B係"苦主"的

無頭像
choydandan
註冊會員

帖子 96
註冊 2012-8-15
用戶註冊天數 4243
用戶失蹤天數 3859
來自 HK
狀態 離線
203.210.13.5
其實樓上啲姊妹講得好岩
男同女其實只不過係一個特徵而已
無必要用黎框死自己既路同選擇

我自細異性戀既教育長大,無入過齋校
同女仔一齊之前,我曾經鐘意過一個男仔
到今時今日我都覺得我鐘意佢純粹係佢好
而唔係佢因為係男仔定女仔

緣份既野要來的話,是男是女你管不了
只要夠愛,便足夠了~

無頭像
paperclip
註冊會員

帖子 8
註冊 2012-7-17
用戶註冊天數 4273
用戶失蹤天數 3842
狀態 離線
223.19.255.155
我背景同樓主好似…

但我單身,鍾意緊個女仔,佢男朋友係白人男人。
嗯,條件好既女仔嘛,點解唔令自己生活好過一啲嗟?

我知哩度好多人會話揀對象係睇緣份,睇心地,睇個天等等。
原諒我份人比較膚淺…
我覺得,(直)女人睇靚,(直)男人睇身份地位。
自問唔係行靚嗰條路。
地位呢,如果連拖出街都唔可以,連帶去見親朋戚友都唔得,地位有幾高又有乜用?
(嗱我唔係話自己地位高。我只係覺得,連努力既方向同希望都睇唔見。)

尤其見住同齡既開始同居結婚生仔…
更加覺得,行哩條路,我唔知應該點樣走到人生嘅另一頁。

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
219.77.211.94
如果連拖出街都唔可以,連帶去見親朋戚友都唔得--->咁真係好睇對象COME得有幾OUT....除非你一MARK就MARK中個屋企人已經接受現實嘅, 唔係又真係好難要求自己"帶得出來見全人類"........在感化+入屋嘅過程, 可以好漫長, 要付出心思.....

guardianangel
註冊會員

帖子 128
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4280
用戶失蹤天數 3844
狀態 離線
113.255.36.243
樓主諗太多. 而家有個兩情雙悅既咪好law, 諗多無謂. 就算你係男仔, 都可能會驚女朋友會跟左個型英帥靚正走咖. 直人結左婚都好多離婚啦. 有D仲離完婚同同性一齊添.
俾多D信心自己. 唔好俾性別框住自己.

maplebunny
註冊會員

帖子 3
註冊 2013-3-25
用戶註冊天數 4021
用戶失蹤天數 3986
狀態 離線
219.77.5.40

QUOTE:
原帖由 elephantfrd 於 2013-4-6 05:24 發表

個女人,假如過了30,還未找到一個有可能發展穩定的感情,相信往後的5年仍然會繼續迷失
有時我會問自己,如果我遇到一個心怡的男孩,我跟他發展有問題嗎? 我真的清楚明白自己嗎?
( 我未試過同男仔成戀人,我不抗拒男兒, 有喜歡過我的男兒, 我卻未心動過, 所以我問, 如果我真的遇到一個心怡的).

我覺得如果個女仔真係鍾意你既話,無論係BI/L都好,都唔會離開你既。樓主都要比多d信心女朋友感情先會長久。而家只focus喺work on你同女朋友既relationship就已經足夠,無需諗太多。
至於對自己性取向既疑問,其實唔洗比呢樣野框死自己。假如第日真係有一個覺得ok既男仔既話,而你又comfortable around him,試下拍拖都無乜所謂?如果真係接受唔到既都冇乜所謂。大前提係自己comfortable就好。

無頭像
paperclip
註冊會員

帖子 8
註冊 2012-7-17
用戶註冊天數 4273
用戶失蹤天數 3842
狀態 離線
223.19.255.155
以前我都信,真係鍾意你嘅,真係兩情相悅嘅,就唔理得咁多架啦。
人大咗,覺得好多因素根本唔可以切得開。
咩叫真係鍾意你?點樣先算係你?
你心地係構成你嘅一部分,你帶唔帶得出街都係構成你嘅一部分,你床上畀到乜嘢佢都係構成你嘅一部分。
我只能希望,幾年後回望,我會發覺哩一刻嘅自己不過喺度強說愁。

此網站將關閉,請到 www.limehk.com