標題: [生活] 超低卡路里﹣咖哩椰菜花食譜
calanyu
註冊會員

帖子 24
註冊 2013-4-29
用戶註冊天數 4012
用戶失蹤天數 3864
狀態 離線
98.255.29.83
大家好∼ 又係我Calan∼
最近有D 忙,今日唔洗返學又唔洗返工先有機會edit 個video

今日同大家分享下呢個咖哩椰菜花食譜
呢個食譜低卡路里之外又易整∼

請大家多多支持
記得睇完比個LIKE 我,我會好開心又有成功感

amon
註冊會員

帖子 465
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4303
用戶失蹤天數 3830
來自 source
狀態 離線
99.118.188.214
唔錯唔錯, 好味又簡單, thanks for sharing

dinggor
註冊會員

帖子 41
註冊 2013-4-27
用戶註冊天數 4014
用戶失蹤天數 3908
狀態 離線
124.244.113.123
辛苦你返左咁耐工 都肯拍video!
真係好似好好食咁!!!
好適合要keep fit既我!
(唔知點解 感覺美國D food 特別新鮮D咁) : \

山貓
註冊會員

帖子 123
註冊 2013-2-21
用戶註冊天數 4080
用戶失蹤天數 3873
狀態 離線
124.244.94.182
thanks for share!!

calanyu
註冊會員

帖子 24
用戶註冊天數 4012
用戶失蹤天數 3864
狀態 離線
108.219.33.75

QUOTE:
原帖由 dinggor 於 2013-5-15 22:06 發表
辛苦你返左咁耐工 都肯拍video!
真係好似好好食咁!!!
好適合要keep fit既我!
(唔知點解 感覺美國D food 特別新鮮D咁) : \

我覺得美國用好多農藥就真!
上當年我係學校宿舍無得煮野食,我就會係房偷偷煮, 因為無廚房, 我就係廁所到洗西lan 花, 因為洗得唔夠, 煮完見到有幾粒黑色ge 虫. 但而家我隨便用水沖一沖, 煮完都唔見有虫.

無頭像
dorothy0989
註冊會員

帖子 144
註冊 2012-7-20
用戶註冊天數 4295
用戶失蹤天數 3994
狀態 離線
58.153.86.247
想更正樓主少少,就係素食者係唔食五辛的。

即係唔可以落蒜。

個食譜都幾易整,謝謝分享。

calanyu
註冊會員

帖子 24
用戶註冊天數 4012
用戶失蹤天數 3864
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dorothy0989 於 2013-5-17 15:52 發表

即係唔可以落蒜。

是信仰關係嗎?
材料可自由配撘

philip
註冊會員

帖子 59
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4292
用戶失蹤天數 3796
來自 HK
狀態 離線
218.102.125.58
謝謝分享, 都幾易煮woo~ ^^

philip
註冊會員

帖子 59
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4292
用戶失蹤天數 3796
來自 HK
狀態 離線
218.102.125.58
Hi Calan,
你的 Insanity 瘋狂帶氧運動
看來都幾高運動量,
我我得閒真係要試試....
Thank you your share~

dinggor
註冊會員

帖子 41
註冊 2013-4-27
用戶註冊天數 4014
用戶失蹤天數 3908
狀態 離線
124.244.113.123
nah....西蘭花 一唔新鮮 / 就快爛  就會有黑色蟲嫁啦!
度度既西蘭花都係嫁! : (
西蘭花係一種超級容易吽到呢d 蟲既食物黎
以前喺學校出餐 洗+烚幾次 都有呢D蟲
搞到我以後唔敢出街食西蘭花

下次揀西蘭花要小心D啦!!!!

無頭像
angel
註冊會員

帖子 31
註冊 2013-5-12
用戶註冊天數 3999
用戶失蹤天數 3988
狀態 離線
129.78.233.210
aaahhahahhaha you so cute
'煮野食之前,我會show俾大家睇' sounds like you're rapping or something with beats hahahahha

無頭像
angel
註冊會員

帖子 31
用戶註冊天數 3999
用戶失蹤天數 3988
狀態 離線
129.78.233.210
thanks! i've just been overseas n start cooking for myself. bought cauliflower few days ago for the very first time. went straight home and stared at it for quite some time. and asked my flatmate what i should do. HAHAHA cheers mate!

無頭像
Spio
註冊會員

帖子 137
註冊 2012-8-17
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3845
狀態 離線
1.64.164.28
個d係蕃茜 haha
我以為你整有汁個d
如果撈d欖油,會唔會仲好味呢?

calanyu
註冊會員

帖子 24
用戶註冊天數 4012
用戶失蹤天數 3864
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dinggor 於 2013-5-19 00:32 發表
nah....西蘭花 一唔新鮮 / 就快爛  就會有黑色蟲嫁啦!
度度既西蘭花都係嫁! : (
西蘭花係一種超級容易吽到呢d 蟲既食物黎
以前喺學校出餐 洗+烚幾次 都有呢D蟲
搞到我以後唔敢出街食西蘭花   ...

真的嗎?我而家買個d 西蘭花完全無蟲,無蟲ge 程度有d 驚!
我早前買有機菜,多蟲到爆!洗左我N次!不過咁ge 情況我先食得安落

calanyu
註冊會員

帖子 24
用戶註冊天數 4012
用戶失蹤天數 3864
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 angel 於 2013-5-19 08:53 發表
aaahhahahhaha you so cute
'煮野食之前,我會show俾大家睇' sounds like you're rapping or something with beats hahahahha

LOL yo yo check it out~ 下次rap 住介紹我d 食譜先∼

calanyu
註冊會員

帖子 24
用戶註冊天數 4012
用戶失蹤天數 3864
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 angel 於 2013-5-19 08:57 發表
thanks! i've just been overseas n start cooking for myself. bought cauliflower few days ago for the very first time. went straight home and stared at it for quite some time. and asked my flatmate ...

so...end up how did you cook it?
I used to stir fried cauliflower with japanese mushroom...just fried them like regular veggie in Chinese style..what ever works for you...
I tried mashed cauliflower once too~ just like mashed potato! Boiled them until they r super soft, drain the water and mash the cauliflower.

calanyu
註冊會員

帖子 24
用戶註冊天數 4012
用戶失蹤天數 3864
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Spio 於 2013-5-19 23:40 發表
個d係蕃茜 haha
我以為你整有汁個d
如果撈d欖油,會唔會仲好味呢?

蕃茜? ok 我會記住∼ thanks!
有汁個D 好肥架∼
可以落 olive oil~ 我無落因為我平時抄送有落∼
olive oil 唔少 calories, 但佢係健康 ge 肥,只要你個日唔係吸受好多 good fat such as olive oil, peanut butter, coconut oil etc 你都可以落

amon
註冊會員

帖子 465
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4303
用戶失蹤天數 3830
來自 source
狀態 離線
99.118.188.214

QUOTE:
原帖由 dorothy0989 於 2013-5-17 15:52 發表

即係唔可以落蒜。

一dd人ga ja, 有d素食者係會食五辛的, 有d會食蛋同飲奶as well

wing.3000
註冊會員

帖子 58
註冊 2012-12-25
用戶註冊天數 4137
用戶失蹤天數 3934
狀態 離線
203.186.252.150

QUOTE:
原帖由 amon 於 2013-5-20 08:05 發表

一dd人ga ja, 有d素食者係會食五辛的, 有d會食蛋同飲奶as well

不食五辛是有宗教信抑的,因為吃了五辛會有盜心的感覺,而這種感覺會影響他們在宗教上的修練,所以那些宗教諸如彿教會建議信徒不吃五辛。這些人通常稱之為「吃齋」。

至於素食者則與宗教不相干,當中的分類主要有蛋奶素食者、果食者、嚴格素食者和生食為主的素食者,亦有不吃墜性食物如陰生植物的素食者。

多謝樓主的分享呀!很棒呀,非常欣賞會做菜的女仔。在外國有一個好處,那就是非常容易找到香草及一些天然調味料。如果想要在香港有新鮮羅勒葉的話,看來也要自已動手來栽種了。

無頭像
angel
註冊會員

帖子 31
用戶註冊天數 3999
用戶失蹤天數 3988
狀態 離線
129.78.233.211

QUOTE:
原帖由 calanyu 於 2013-5-20 07:19 發表

so...end up how did you cook it?
I used to stir fried cauliflower with japanese mushroom...just fried them like regular veggie in Chinese style..what ever works for you...
I tried mashed caul ...

mash em??? no wayy!! ahhahha but really? how did it go?
.______. i wasnt sure if it will get cooked if i just do the frying.. so i boiled with some meat as if im making soup... and turn out they are soft to the extent that i cant use fork to hold it

此網站將關閉,請到 www.limehk.com