標題: [家庭] 向家人come out
書皮
註冊會員

帖子 738
註冊 2012-7-17
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 4060
來自 吐露港
狀態 離線
218.103.172.158
各位姊妹, 你地向家人come out了沒有?
如果有, 可以分享吓當時的情況如何嗎?
如果沒有, 你們又如何看「向家人come out」這回事??

撒爾達
註冊會員

帖子 155
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 3811
狀態 離線
183.178.159.40
我未有,
雖然我年紀已不輕, 甚至已達適婚之年,
但連我自己也還在慢慢地認識, 接受真正的自己中
當我更確定和有更大的信心自己是有能力去和同性相處,
會感到滿足而又不易動搖時,
也會想向父母come out (家弟和好友已知, 幸好都很接受 )  

我覺得向家人come out 是讓至親更了解真正的自己,
有時會覺得這回事很簡單, 只不過是我在感情方面的選擇是如何
但更多時會擔心他們知道後會否輕易接受, 祝福我?
所以我想在自己能適應更多, 過得更快樂時才向家人分享,
起碼多點說服力, 讓他們感到我走這條路也一樣可以幸福, 對我放心~

kfung
註冊會員

帖子 160
註冊 2012-7-10
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 4124
狀態 離線
123.202.180.254
我未come out
不過係2~3年前我個震仲同緊我一個親戚住
當時d屋企人談論緊我衣著問題點解咁男仔
接著親戚就話如果你係同性戀,哎呀~!你唔好係到住呀
我個野只可以笑笑口扮死狗.當時我知道係因為我驚我教壞佢個女.搞到佢個女都變埋同性戀
所以我都無嬲佢.
之後另外有個親戚講左句.唉.呀嫂.依家咩年代呀.佢中意咪得囉.
話我個個親戚無聲出.
我都無聲出.我心諗我係你地心目中都唔係全數反對.覺得好感動.
我諗如果come out 佢地應該會話幾時帶個女朋友番尼咁呀

無頭像
WAYNE
註冊會員

帖子 42
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4300
用戶失蹤天數 4124
狀態 離線
203.198.160.238
係我十幾歲時我同我第一個女朋友拍拖時
我已經好坦白同我媽咪講我同左女仔一齊
我媽個陣好鎮定咁應返我話我仲細

之後我換左幾個都係女仔
佢都有出過聲問我想玩到幾時
但每次我都唔理佢

而係前年我都試過因為女朋友而搬左出去住
我媽都阻止唔到我, 所以都冇出話聲
而個陣我有時都會返家食下飯, 關係都仲KEEP到
之後搬出去住左年幾, 因為同女朋友散左, 我搬返屋企
關係慢慢轉返好

直到而家同緊新女朋友拍左年幾
我女友有時都會去我家過夜
我媽都冇再比說話我聽

可以話我屋企人..其實想我直, 但又迫唔到我直
所以唔反對..迫於去接受

guardianangel
註冊會員

帖子 128
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4306
用戶失蹤天數 3869
狀態 離線
221.127.195.32
我係bi,第一次拍拖(女仔)已經同阿媽家姐講。家姐響度諗我面書啲男仔逐個估都錯,好好笑…響佢地aw爆頭之際我話"女仔黎咖"。佢地好接受到,應該話支持添呀。好好笑媽媽仲扮嬲話做咩唔第一日就話佢知,唔通我以為佢係啲咁唔開通既媽咪。不過佢有少少驚訝,因為之前我同男仔有date過 (其實只係我同女仔出街,佢唔當dating啫)。媽媽而家仲講埋出口,要我快啲同女朋友去外國結婚,等佢有機會去下旅行。其實點解我咁易開口,係因為有個親阿姨疑似係les,全家人包括公公婆婆都接受,仲好中意佢女友。我果時理所當然地以為come out好容易,後來睇到其他人經歷先知,有啲家長真係點都接受唔到/強烈反對,什至搞到斷絕關係。

小玫瑰
註冊會員

帖子 174
註冊 2012-7-21
用戶註冊天數 4294
用戶失蹤天數 3960
來自 美麗的花園
狀態 離線
123.136.4.181
好好呀你,家人咁支持

Aley
註冊會員

帖子 79
註冊 2012-7-27
用戶註冊天數 4288
用戶失蹤天數 3228
來自 Hong Kong
狀態 離線
58.153.188.191
我come out左...我媽話我撞邪...搞埋d咁o既野...
離離合合左幾次..我媽話d女仔(b)呃你架咋..唔會真心

唉...而家佢都唔係唔接受
因為我仲未遇到真愛

真係好想證明比佢睇
女仔同女仔o係埋一齊都可以好幸福
話比佢聽 你個女而家好幸福 呢個o係我"對的人"

好想有呢一日

無頭像
Yvo
註冊會員

帖子 132
用戶註冊天數 4295
用戶失蹤天數 3893
來自 HK
狀態 離線
219.79.195.237
中學已come out 了, 而且是被家人迫說出口
當時用整整一年的時間, 和他們對立
現在他們心裡也是不支持, 也沒反對

無頭像
Kitty
註冊會員

帖子 75
註冊 2012-8-2
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3872
狀態 離線
14.198.66.41
未, 亦冇打算, 反正都唔會有咩影響, 要阻佢又阻唔到, 佢反對我又唔開心, 何苦?

無頭像
THIRTEEN
註冊會員

帖子 20
註冊 2012-7-26
用戶註冊天數 4289
用戶失蹤天數 4010
狀態 離線
59.148.165.189
我未啊,但同阿爸阿媽關係唔係幾好,唔多同佢地溝通同講野,
更何況係COME OUT。但更重要既係,其實佢地應該估到。

但啲堂兄弟姊妹就知道晒

書皮
註冊會員

帖子 738
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 4060
來自 吐露港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 撒爾達 於 2012/8/2 07:13 發表
我未有,
雖然我年紀已不輕, 甚至已達適婚之年,
但連我自己也還在慢慢地認識, 接受真正的自己中
當我更確定和有更大的信心自己是有能力去和同性相處,
會感到滿足而又不易動搖時,
也會想向父母come out ( ...

至少, 在這裡一定很多人會衷心祝福你, 放心

書皮
註冊會員

帖子 738
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 4060
來自 吐露港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 THIRTEEN 於 2012/8/3 00:38 發表
我未啊,但同阿爸阿媽關係唔係幾好,唔多同佢地溝通同講野,
更何況係COME OUT。但更重要既係,其實佢地應該估到。

但啲堂兄弟姊妹就知道晒

同堂兄弟姊妹感情咁好 好難得呀!

書皮
註冊會員

帖子 738
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 4060
來自 吐露港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 guardianangel 於 2012/8/2 12:35 發表
我係bi,第一次拍拖(女仔)已經同阿媽家姐講。家姐響度諗我面書啲男仔逐個估都錯,好好笑…響佢地aw爆頭之際我話"女仔黎咖"。佢地好接受到,應該話支持添呀。好好笑媽媽仲扮嬲話做咩唔第一日就話 ...

嘩...你屋企人開通成咁ge? 我諗真係千年難得一見。
我諗好多人都會好羨慕你=]
好好珍惜你家人呀!

書皮
註冊會員

帖子 738
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 4060
來自 吐露港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Kitty 於 2012/8/2 22:50 發表
未, 亦冇打算, 反正都唔會有咩影響, 要阻佢又阻唔到, 佢反對我又唔開心, 何苦?

好多人都貪心, 想得到所愛後又想得到別人祝福, 特別是自己愛/愛自己的人的祝福

書皮
註冊會員

帖子 738
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 4060
來自 吐露港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Yvo 於 2012/8/2 21:31 發表
中學已come out 了, 而且是被家人迫說出口
當時用整整一年的時間, 和他們對立
現在他們心裡也是不支持, 也沒反對

辛苦你了...至少, 他們已經知道
他們無奈, 但也無法反對
大概他們已經明白, 這是你自己的路, 干涉不來

要他們欣然接受很難, 再等些年月吧
希望你不要因這事而跟家人「反枱」就得了

這裡有很多支持你的朋友, 放心走這條路吧
辛苦, 就告訴我們

書皮
註冊會員

帖子 738
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 4060
來自 吐露港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Aley 於 2012/8/2 21:08 發表
我come out左...我媽話我撞邪...搞埋d咁o既野...
離離合合左幾次..我媽話d女仔(b)呃你架咋..唔會真心

唉...而家佢都唔係唔接受
因為我仲未遇到真愛

真係好想證明比佢睇
女仔同女仔o係埋一齊都可以好幸 ...

你要努力愛, 愛你的另一半, 也努力愛你的家人, 更要努力愛自己
活得好, 證明給所有人看, 你的取向不是一件錯事, 只是跟大眾不同而已

家人不接受已經好慘, 仲要畀媽媽話撞邪/____\
一定很難過吧? 陰公

(其實同男仔拍拖, 都會離離合合啦! 咁唔通又撞鬼呀?)
(不過冇理由咁同阿媽講, 因為佢唔會覺得有問題)

書皮
註冊會員

帖子 738
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 4060
來自 吐露港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kfung 於 2012/8/2 09:09 發表
我未come out
不過係2~3年前我個震仲同緊我一個親戚住
當時d屋企人談論緊我衣著問題點解咁男仔
接著親戚就話如果你係同性戀,哎呀~!你唔好係到住呀
我個野只可以笑笑口扮死狗.當時我知道係因為我驚我教壞佢 ...

有人支持都好丫~不過我覺得親戚支唔支持都算, 最緊要係父母、兄弟姊妹, 因為是最親的。
當然, 親戚支持都很好啦! 起碼不會令你的家人難受/難做!

加油呀!

書皮
註冊會員

帖子 738
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 4060
來自 吐露港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 WAYNE 於 2012/8/2 09:46 發表
係我十幾歲時我同我第一個女朋友拍拖時
我已經好坦白同我媽咪講我同左女仔一齊
我媽個陣好鎮定咁應返我話我仲細

之後我換左幾個都係女仔
佢都有出過聲問我想玩到幾時
但每次我都唔理佢

而係前年我都試 ...

我覺得你媽媽ge反應好正常
唔接受但又反對唔到 唯有無奈接受 唔通想連個女都冇埋咩?

不過, 已經好過嘈到拆天o個d喇/___\

希望你同媽媽關係繼續keep到, 甚至可以更好吧!
講得衰d, 女朋友冇左仲可以搵過, 但媽媽只得一個, 而且應該會是全世界最愛你的女人呀!

kfung
註冊會員

帖子 160
註冊 2012-7-10
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 4124
狀態 離線
123.202.180.254

QUOTE:
原帖由 書皮 於 2012-8-3 02:07 發表

有人支持都好丫~不過我覺得親戚支唔支持都算, 最緊要係父母、兄弟姊妹,因為是最親的。
當然, 親戚支持都很好啦! 起碼不會令你的家人難受/難做!

加油呀!

我無父母.兄弟姊妹

無頭像
Yvo
註冊會員

帖子 132
用戶註冊天數 4295
用戶失蹤天數 3893
來自 HK
狀態 離線
219.79.195.237