標題: [家庭] 向家人come out
無頭像
adriannelcy
註冊會員

帖子 27
註冊 2012-7-22
用戶註冊天數 4295
用戶失蹤天數 4248
狀態 離線
124.244.108.115
。。。知道很久了 。。。FEEL到 。。鬧左好多次交 。。

而家冇指拖當冇事 。。不過見我同女仔玩埋D都會有說話聽 。。

見唔到當冇事發生 。。

有時有D野 。。唔可以擺上台講 。。

這是SINGLE其中一個原因 。。

無頭像
THIRTEEN
註冊會員

帖子 20
註冊 2012-7-26
用戶註冊天數 4291
用戶失蹤天數 4012
狀態 離線
59.148.165.189

QUOTE:
原帖由 書皮 於 2012-8-3 01:37 發表

同堂兄弟姊妹感情咁好 好難得呀!

因為世上有FACEBOOK呢樣野,我POST乜佢地都知

無頭像
hedpig
註冊會員

帖子 33
註冊 2012-7-20
用戶註冊天數 4297
用戶失蹤天數 3888
狀態 離線
42.98.240.5
我冇come out...
因為屋企人全部到好討厭同反對同性戀...
我呀媽同呀姨好大反應..
每次電視見到某d明星,某d化妝師.....係同性戀就即大大聲講...
基嘅!!!   基佬,基婆...
我都唔知係咁講比我聽...

好唔開心..

又次同呀姨whatsapp..我用左個嘟咀心心表情...
佢即刻好大反應-.-   嘩~~~~~~~~~~~~

同D朋友close,朋友送野比我...
又問長問短.....係米基嫁...
我心諗..好平常姐...洗唔洗咁..

因為我男女都冇所謂,男女都得
所以我唔會毛啦啦同屋企人講我鐘意女仔

好唔開心..樓上果位D屋企人真係好..

guardianangel
註冊會員

帖子 128
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4308
用戶失蹤天數 3872
狀態 離線
113.255.52.110

QUOTE:
原帖由 書皮 於 2012-8-3 01:38 發表

嘩...你屋企人開通成咁ge? 我諗真係千年難得一見。
我諗好多人都會好羨慕你=]
好好珍惜你家人呀!

我媽媽真係好勁.. 有時佢d朋友/同事問「你個女拍拖未呀?」佢會答「拍緊喇, 女仔黎」我知道左都俾佢嚇一嚇, 心諗唔洗向d我唔識既人幫我come out掛... 佢話唔中意、亦都冇需要講大話.
至於佢d朋友, 有d覺得ok, 有d會話「佢咁樣冇將來咖wo」. 其實咩叫"有將來"呢, 唔一定要生仔先叫將來jei (結婚我會去外國結).
媽媽有一位朋友, 個女係 les, 呢位太太反對, 同個女關係因此好僵, 已經好耐冇一齊食飯. 然後媽媽勸佢「你想冇左個女, 定係多一個女丫?」跟住佢就約個女帶埋女朋友飲茶... 之後關係就好返了...
最近我睇緊本書叫《我們的同志孩子》, 我覺得有其他同志家長開解真係幾有用.我問媽媽點解會咁開通, 佢話佢好耐之前都對同性戀有d歧視, 但有一次 (果時我只係小學生, 未知自己性傾向), 佢聽到電台節目講呢個話題, 佢聽完明白其實都只係中意一個人而已, 咁就接受左.

Aley
註冊會員

帖子 79
註冊 2012-7-27
用戶註冊天數 4290
用戶失蹤天數 3230
來自 Hong Kong
狀態 離線
58.153.188.155

QUOTE:
原帖由 guardianangel 於 2012-8-3 21:21 發表

我媽媽真係好勁.. 有時佢d朋友/同事問「你個女拍拖未呀?」佢會答「拍緊喇, 女仔黎」我知道左都俾佢嚇一嚇, 心諗唔洗向d我唔識既人幫我come out掛... 佢話唔中意、亦都冇需要講大話.
至於佢d朋友, 有d覺得ok, ...

有個明事理的媽媽真好
我都有解釋比佢聽
不一定是跟男的拍拖結婚才幸福
我要的幸福 不是結婚生仔
我只要一個愛我的人

Aley
註冊會員

帖子 79
註冊 2012-7-27
用戶註冊天數 4290
用戶失蹤天數 3230
來自 Hong Kong
狀態 離線
58.153.188.155

QUOTE:
原帖由 書皮 於 2012-8-3 02:05 發表

你要努力愛, 愛你的另一半, 也努力愛你的家人, 更要努力愛自己
活得好, 證明給所有人看, 你的取向不是一件錯事, 只是跟大眾不同而已

家人不接受已經好慘, 仲要畀媽媽話撞邪/____\
一定很難過吧? 陰公 ...

我同屋企關係唔好
上次比佢o係街遇到兩個外表似les o既小妹妹
佢以為同我一樣o係兩個女仔拍拖
點知比佢聽到佢地對話內容
呢兩個妹妹仔之所以同女仔拍拖o係為左tum佢地買名牌
話睇o岩咩好野想買搵呢d水魚就o岩晒
我媽聽到更加覺得我同女仔一齊係只會比人呃
唔會有真愛同幸福
唉.....

書皮
註冊會員

帖子 738
註冊 2012-7-17
用戶註冊天數 4300
用戶失蹤天數 4062
來自 吐露港
狀態 離線
218.103.172.158

QUOTE:
原帖由 kfung 於 2012/8/3 02:24 發表

我無父母.兄弟姊妹

是傷感的過去, 還是憤懣的事? 對不起, 請原諒我的無知。

書皮
註冊會員

帖子 738
用戶註冊天數 4300
用戶失蹤天數 4062
來自 吐露港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Aley 於 2012/8/3 22:10 發表

我同屋企關係唔好
上次比佢o係街遇到兩個外表似les o既小妹妹
佢以為同我一樣o係兩個女仔拍拖
點知比佢聽到佢地對話內容
呢兩個妹妹仔之所以同女仔拍拖o係為左tum佢地買名牌
話睇o岩咩好野想買搵呢d水魚 ...

咁好彩都畀你阿媽撞到, 真係天意wor
真係唯有講句, 日久見人心...
你媽媽都係驚你搵唔到好歸宿jei
佢錫你先會咁...
咁你為左媽媽、為左自己, 一定要好幸福好幸福呀!!!

書皮
註冊會員

帖子 738
用戶註冊天數 4300
用戶失蹤天數 4062
來自 吐露港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 guardianangel 於 2012/8/3 21:21 發表

至於佢d朋友, 有d覺得ok, ...

你媽媽好可愛=] 你真的很幸運呀, 媽媽一早就接受了同性戀, 所以也接受到你出櫃。

書皮
註冊會員

帖子 738
用戶註冊天數 4300
用戶失蹤天數 4062
來自 吐露港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 THIRTEEN 於 2012/8/3 15:33 發表

因為世上有FACEBOOK呢樣野,我POST乜佢地都知

哈, 我都唔睇人FB ge~

philip
註冊會員

帖子 59
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4294
用戶失蹤天數 3798
來自 HK
狀態 離線
218.103.217.149
我們沒有向家人come out, 也不想向家人come out,
不想因為我們come out後, 帶給了老人家不必要的煩惱,
怕她們接受不到. 也不想出現不愉快的情況~ 傷大家的感情.

我同partner 己經一齊20年. 一同住19年.
雙方的家人視我兩個一齊住感情很好的金蘭姊妹.
我叫她父母為契爺契媽. 我也當她們是一家.
而我父母對她也很好.
現在過了這麼多年, 各樣也安好.
所以come out 暫時也不會了.

此網站將關閉,請到 www.limehk.com