標題: [時事] 除了普選,難道沒有其他?
simplelife
註冊會員

帖子 288
註冊 2013-3-24
用戶註冊天數 4049
用戶失蹤天數 3562
狀態 離線
222.167.188.15

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-7-2 22:05 發表
"有很多所謂民主國家的民生問題都是很難搞.
所謂民主又是否真的那麼民主,美國,台灣......都不少要由商人支持上台."

---> 我明, 任何野都唔係理想化. 任何政權都一定要有富人支持. 古今皆是.
...

coincidence2,不用激動,每人都有不同的觀點與角度,大家平和點,縐紋都少D

好認同一點:絕對權力,只會產生絕對腐敗,一個政黨不受人民監察,只會視百姓如芻狗,亦沒有推動力去反貪反腐,往往只會維護黨內既得利益者。現今強國便是好例子

但是否普選便能產生最好的政府呢?現今普選基制尚未討論,就算有所謂普選,很大機會附有篩選基制。另一方面,看看有普選的地方,例如台灣,她們早有普選,投票率高,但奈何會出現阿扁之流執政,貪污腐敗。在角逐連任時,更出現神奇中槍一案,以些微票數連任。又例如美國,因角逐總統需政黨提名,加上競選經費高昂,需尋求商家富人支持,因此勝出後,政策難免有所傾斜,在牽涉到支持者的利益議題上,不得不作出一定程度的妥協,例如禁槍議題。所以對於普選一事,需經詳細檢討與咨詢,儘可能有一個最公平公正的選舉。

不過亦同意當權者若不是由普選選出,認受性難免會大打折扣,政策亦未必會顧及市民福祉,看貪曾將香港弄致如斯田地,不禁憤慨。

說實話,近幾年政制爭拗不斷,政府長遠政策欠奉,官員大多抱持[少做少錯,不做不錯]原則辨事,香港已然停滯不前多年,只會"食老本",
不會支持發展多元產業。

對於政黨與政府不停爭拗,有時為爭拗而爭拗,真的很厭倦...

simplelife
註冊會員

帖子 288
用戶註冊天數 4049
用戶失蹤天數 3562
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-7-2 22:32 發表
反而是功能組別才更有關係,當他們是主宰立法會的大多數香港人的決定權.
特首的施政實行不實行都不能走出立法會自己決定.

-->你意思係反對功能組別?

對,十分反對。有時候有利民生議案,直選議員那邊通過,偏偏功能組別否決。況且功能組別只是政府之票倉,用以確定政府有大多數票支持。而且功能組別只會從自身利益角度行事,罔顧民生...

無頭像
註冊會員

帖子 83
註冊 2013-6-30
用戶註冊天數 3951
用戶失蹤天數 3906
狀態 離線
223.16.169.252
coincidence2

你最先提出是"共產管治",既然是假共產之名而沒有共產之實,可來"共產管治".
我己回答你問題.

共產是否容易被人利用?我沒有能力回答.

歷史需要考證的,不能胡說八道.

現在已經有社會主義,第三條路,無政府主義.......等等.......閣下好像很重視"共產",而且好像很討厭共產.....是不是?

不知道在那裡令你認為我有""暗示中國唔一定要走"西方的路"?

物係你/他心目中自由?

""十足民X聯"""就唔會廢功能組別啦.

無頭像
註冊會員

帖子 83
用戶註冊天數 3951
用戶失蹤天數 3906
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-7-2 22:32 發表
反而是功能組別才更有關係,當他們是主宰立法會的大多數香港人的決定權.
特首的施政實行不實行都不能走出立法會自己決定.

-->你意思係反對功能組別?

話說回來, 樓主為咩覺得爭普選就一定等於忽略民生呢?

看清楚我說法,是可能沒有多大改變.

你說近年多醜聞,我認為是不同利益集團內的角力,跟民主/自由根本沒有甚麼關係.

無頭像
happitogether
註冊會員

帖子 53
註冊 2012-7-14
用戶註冊天數 4303
用戶失蹤天數 3838
狀態 離線
202.140.108.115
多爭拗不能全怪民主支持者.
爭取多年對方一步不進.反而想盡辨法渗透統戰.
如果真的"為大局"收聲,就正中人家下懷.我們什麼都不剩了.
其實建制才是真正引發爭抝者

無頭像
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4276
用戶失蹤天數 3163
狀態 離線
219.77.201.188

QUOTE:
原帖由 simplelife 於 2013-7-2 22:39 發表

coincidence2,不用激動,每人都有不同的觀點與角度,大家平和點,縐紋都少D

好認同一點:絕對權力,只會產生絕對腐敗,一個政黨不受人民監察,只會視百姓如芻狗,亦沒有推動力去反貪反腐,往往只會維 ...

無激動XDDD 大家交換下意見係好事, 好過成日講情愛
我想你不是不支持民主發展, 而係覺得幾年來的政治話題令人心煩吧?
我估大家都唔係天真到認為"民主"可以解決所有問題. 而"民主政府"都有質素高低之分
普選一事,需經詳細檢討與咨詢--> 問題係大家都好怕上頭一直拖落去. 一年拖一年. 大家已經唔再信任. 當一個強國愈來愈自負, 其他西方國家對佢愈來愈手軟時, 好似一個自覺成功的人咁, 佢係愈來愈唔想人地講佢衰野, 亦愈來愈相信自己果個"強國模式", 覺得你香港一個"我的地方"為咩仲係唔識死阿之阿左??? 初時講到習近平幾唔同, 結果又後暗地仲強硬
共產黨最叻"農村圍城市" "打消耗戰", 打心理戰, 人溝人, 製造矛盾. 大家真係要小心. 我地愈厭倦政治, 愈易比佢地搵位入 XDDDD

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4276
用戶失蹤天數 3163
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-2 22:49 發表

你最先提出是"共產管治",既然是假共產之名而沒有共產之實,可來"共產管治".
我己回答你問題.

共產是否容易被人利用?我沒有能力回答.

歷史需要考證的,不能胡說八道. ...

你最先提出是"共產管治",既然是假共產之名而沒有共產之實,可來"共產管治".-->所以咪話你玩言語偽術囉. XDDDD 呢樣野唔夠你叻! 定我攪錯了你玩緊李天命思考藝術XDDD

歷史需要考證的,不能胡說八道.--->如果係咁我地講咁多都多餘. 呢句說話最常見於D人唔敢答六四問題, 係MODEL ANSWER
共產是否容易被人利用?--->暫時根據歷史來睇, 係架都. 就算老毛果套都已經唔係馬克思果套啦. 老毛重心係農民, 因應國情而調節掛. 而社會主義係先於共產主義的. 共產主義係最終目標. 咁現在係有中國特色的社會主義嘛, 呢個TERM係宇宙最強的廢話.
我唔否認現世歷史上所行的"社會主義"不得我心. 我唔怕認呢樣野, 我唔會扭扭拎唔答嘅. XDD 我又唔怕得罪咩人, 又唔係做官

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4276
用戶失蹤天數 3163
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-2 23:07 發表

看清楚我說法,是可能沒有多大改變.

你說近年多醜聞,我認為是不同利益集團內的角力,跟民主/自由根本沒有甚麼關係.

看清楚我說法,是可能沒有多大改變.-->唔明, 請解釋, 唔想GET錯XDDDD
樓主做人直接D啦, 你心中覺得點嘅政權先係好? 唔理黑貓白貓就是好貓=總之可以平衡各方利益就好?
ECON學嘅是資源分配. 而唔同政制都有唔同的資源分配模式, 即係係咩制度下邊D人分得多D
而所謂共產/社會主義政制下往往係憑你官階或所謂階級身份而定. 同勞動力無關
既然你口口聲聲咩都同民主/自由無關,咁你本人對於民主/自由有無追求?(WELL又要先定義下咩叫民主/自由先吧?XDDD又係咩都唔駛講)
你對祖國政治有咩睇法?
如果香港永遠都沒有普選, 你覺得點?

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4276
用戶失蹤天數 3163
狀態 離線
唔係我重視"共產", 而係我地面對緊一國2制, 就是資本主義 VS社會主義, 而個黨叫共產黨XDDDD

樓主不滿資本主義, (近年愈來愈多人講資本主義不完善嘛) 咁你覺得應該繼續行資本主義並加以改善, 定攪一個新主義?

果D三個代表, 4個現代化, 科學發展觀呢D令人頭爆嘅野, 我就唔識講 XDDD

社會主義,第三條路,無政府主義--> 第三條路同無政府主義, 在下唔識, 你有無補充? XDDDD

講番轉頭, 樓主覺得大家只講普選唔講民生, 無可能喎, 成日都講喎 XDDD 你頂多可以話D新聞近日重點放在講普選/佔中.

令我想到大陸成日話咩先攪好民生之後先講"民主". 即係又係拖你十年八年 XDDD 而國家就愈來愈唔平衡, 經濟強國(不過已傳好多不利野收埋唔講)但其他野就自我封閉, 自我FEEL GOOD, 而不少人民內心根本不滿.

點解我覺得你暗示中國不一定行西方路線. 因為你忽然講什麼中國人不學中史. 又話咩西方民主都解決不了問題等等. 講出來的野唔會無原因吧? 既然我又GET錯, 咁你講呢D用意何在?

如果香港人唔學中史(講多次, 係香港的教育署唔駛中史獨立成科, 而係混係通識之中)係好STUPID, 咁住係香港唔知香港本身歷史都講唔過去喎XDDD

無頭像
註冊會員

帖子 83
用戶註冊天數 3951
用戶失蹤天數 3906
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-7-2 23:19 發表

你最先提出是"共產管治",既然是假共產之名而沒有共產之實,可來"共產管治".-->所以咪話你玩言語偽術囉. XDDDD  定我攪錯了你玩緊李天命思考藝術XDDD

歷史需要考證的 ...

係禍自從新特首出任後,香港又出了一個非常盛行名詞"物物言語藝術".
唔岩聽都係對方言語藝術.

真有舊版某某的影子,
呢樣野唔夠你叻!

simplelife
註冊會員

帖子 288
用戶註冊天數 4049
用戶失蹤天數 3562
狀態 離線
大家一人少句啦,都係討論下,毋須太執著

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4276
用戶失蹤天數 3163
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-2 23:46 發表

係禍自從新特首出任後,香港又出了一個非常盛行名詞"物物言語藝術".
唔岩聽都係對方言語藝術.

真有舊版某某的影子,
呢樣野唔夠你叻!

唔係唔啱聽,係你一直避緊D野唔直接答
轉個問法, 既然你認為共產主義沒有真正存在過, 所以沒有"共產管治"所以不答,
咁對於世上出現過或實行緊的社會主義或共產黨執政政權, 你有沒有個人意見???
哈, 你叻D, 串人反應快, 避問題都反應快. 我就想唔到你係舊版邊位, 皆因本人用舊名實有人記得, 無你個名咁有當下感(2013!)

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4276
用戶失蹤天數 3163
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 simplelife 於 2013-7-2 23:48 發表
大家一人少句啦,都係討論下,毋須太執著

呢到好少可咁熱鬧, 我又唔怕煩問到底喎. 既然人地咁認真開POST感慨, 我又樂於覆呀. 問題天天都多 XDDDD
有時唔明, 係網路世界唔知真身都要左顧右盼唔直接D, 究竟有咩顧忌? 呢到唔係高登無IT高手 XDDDD

無頭像
註冊會員

帖子 83
用戶註冊天數 3951
用戶失蹤天數 3906
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-7-2 23:27 發表
看清楚我說法,是可能沒有多大改變.-->唔明, 請解釋, 唔想GET錯XDDDD
樓主做人直接D啦, 你心中覺得點嘅政權先係好? 唔理黑貓白貓就是好貓=總之可以平衡各方利益就好?
ECON學嘅是資源分配. 而唔 ...

資本主義的資源分配就是產生階級,而共產或社會主義相反是想消除或減少階級.

中國是世界未來,香港已死,
我不是你所認為共產黨人.

有冇普選我都依然要食一個不知所謂4/5十元飯,有甚麼意義?

simplelife
註冊會員

帖子 288
用戶註冊天數 4049
用戶失蹤天數 3562
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-7-2 23:54 發表

呢到好少可咁熱鬧, 我又唔怕煩問到底喎. 既然人地咁認真開POST感慨, 我又樂於覆呀. 問題天天都多 XDDDD
有時唔明, 係網路世界唔知真身都要左顧右盼唔直接D, 究竟有咩顧忌? 呢到唔係高登無IT高手 XDDDD

問題中女乎
睇黎下次想開Post感慨下,都要寫得清楚直接

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4276
用戶失蹤天數 3163
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-2 14:26 發表
民主選舉的代表,只不過多點對人民負責而已.

未見有任何的代表可以有能力抗衡資本主義.

香港不單資本更是強烈資本自由主義.
誰上去都做不了甚麼大改善民生的事.
大家樂/領匯..........要加誰可以阻止. ...

幾個問題, 想問清楚D XDDD:
---> 如果民主只係咁唔BIG DEAL係花樽, 咁點解中央政府百般阻撓一個可以令人民消消氣的"民主選舉"?

未見有任何的代表可以有能力抗衡資本主義.
--->你意思是, 既然沒有任何代表有咁POWERFUL, 有無民主選舉代表都沒有大不了嗎?

香港不單資本更是強烈資本自由主義.
誰上去都做不了甚麼大改善民生的事.
大家樂/領匯..........要加誰可以阻止.
美國不是個民主國嗎又不過如此.................
--->咁你認為哪一個國家是你心中比較稱職地改善民生? 而你覺得如果民主解決不了民生問題, 就証明民主是不需要刻意追求亦不是如此可取?
如何民主沒用, 咁你覺得一個政府應該點去組成? 用咩來決定咩人應該做咩位?

香港民主政權好像是用來遮掩民生的事.

不要給爭取民主而忽視其他更切結的事.

-->你意思是係未處理好民生問題前(WHICH IS可能永遠都沒有100%解決曬之日), 不應該花時間爭取民主? 而係呢個時間又應該用咩模式去RUN政府, 去搵D人出來做不同位置? 你認為在香港, 民主只是一個美麗而高遠的擋箭牌, 是某D人改善不了民生而用來draw走attention?

無頭像
註冊會員

帖子 83
用戶註冊天數 3951
用戶失蹤天數 3906
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-7-2 23:51 發表

唔係唔啱聽,係你一直避緊D野唔直接答
轉個問法, 既然你認為共產主義沒有真正存在過, 所以沒有"共產管治"所以不答,
咁對於世上出現過或實行緊的社會主義或共產黨執政政權, 你有沒有個人意見 ...

答左你都唔明,是閣下問題,物物言語藝術都出看閣下,與人無尤.
上貼應該答了你問題掛.

沒有你的問題要避,不過你的問題答左你都認為是言語藝術,等如白費.

活在當下不失為一種智慧.

無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
註冊 2012-7-14
用戶註冊天數 4303
用戶失蹤天數 3864
狀態 離線
65.49.68.184
乜史都要讀下,咁多國家度度都係史,淨係中史唔夠喉......人人讀史,冷暖自知.......但讀時讀...要多D理性...

呀邊個..係咪收左錢黎呢度做維穩SHOW?

無頭像
註冊會員

帖子 83
用戶註冊天數 3951
用戶失蹤天數 3906
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-7-3 00:17 發表
幾個問題, 想問清楚D XDDD:
---> 如果民主只係咁唔BIG DEAL係花樽, 咁點解中央政府百般阻撓一個可以令人民消消氣的"民主選舉"?

未見有任何的代表 ...

本人未去過"高登",有甘多問題支離破碎,唔知甘係唔係"高登"文化.

唉!睡覺.

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4276
用戶失蹤天數 3163
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-3 00:03 發表

資本主義的資源分配就是產生階級,而共產或社會主義相反是想消除或減少階級.

我不是你所認為共產黨人.

--->但共產主義/社會主義強調階級鬥爭喎?!  而好可惜暫時來講歷史上行社會主義的國家, 曾經都好樂於製造"階級", 而北韓仲好樂於製造階級敵人. 而馬克思個思想主要是based on果個年代西方的"工業革命"(有老師話呢個革命永遠進行中!), 佢TARGET的是工人階級. 好似佢有話未去到某個階段係唔可以走向共產主義?!

---->咁當一個一黨專政而只愛黨不愛民的強國成為世界未來, 已經夠聲大去話知你D人點去批評, 你覺得是一個光明的FUTURE? 而你講到世界未來, 是經濟方面NO.1嗎? 然後因此而成為其他國家的LEADER包括政制上(無人敢講其非)? 邊個財大邊個最惡?
香港已死, 你意思是什麼? 已經成為中國其中一個城市, 自然要失去獨特性, 同埋被同化和聽話? 定你有其他意思?

---> 咁樓主是否已經被現實消磨而覺得追求咩都假, 解決基本需要為先?

此網站將關閉,請到 www.limehk.com