標題: [時事] 除了普選,難道沒有其他?
無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線
219.77.201.188

QUOTE:
原帖由 yanyan12345 於 2013-7-3 00:19 發表
乜史都要讀下,咁多國家度度都係史,淨係中史唔夠喉......人人讀史,冷暖自知.......但讀時讀...要多D理性...

呀邊個..係咪收左錢黎呢度做維穩SHOW?

XDDDDD 笑了!!!
佢維唔維穩我唔知, 只覺得佢D答法咁似特首嘅??? 近年多咗好多人咁答問題
我有無眼花, 我真係睇來睇去都睇唔出佢有直接答過佢對共產主義社會主義等等的個人睇法? 定我理解力低? XDDDDD

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-3 00:24 發表

本人未去過"高登",有甘多問題支離破碎,唔知甘係唔係"高登"文化.

唉!睡覺.

我逐句QUOTE來問你 XDDD 咁都叫支離破碎....本人真係要更加給力地更認真地問了, 哈哈哈哈哈

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-3 00:18 發表

答左你都唔明,是閣下問題,物物言語藝術都出看閣下,與人無尤.
上貼應該答了你問題掛.

沒有你的問題要避,不過你的問題答左你都認為是言語藝術,等如白費.

活在當下不失為一種智慧.

咁要搵多D姐妹睇下你講D咩我講D咩了 XDDD 睇下係咪我理解力問題 XDDD
言語偽術的意思是, 講者態度認真但言之無物/空洞, 不入正題, 著眼於小處企圖轉移視線, 是因為唔可以唔答就出呢招. 並不是唔啱聽先用來攻擊對方的TERM. 可參考梁特首及陳X波等官員的說話
言語藝術, 可參考蔡子強出過的一系列書 XDDD 睇下某D西方政客/領導點言之有物動之以情等等  
活在當下是智慧. 而"一天的苦都夠一天受的了". 今天的問題留番聽日繼續分解XDDDD

無頭像
cobalt
註冊會員

帖子 36
註冊 2012-10-26
用戶註冊天數 4193
用戶失蹤天數 3887
狀態 離線
219.77.4.227

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-2 20:37 發表
其他自由是甚麼?
香港的經濟絕對相對很多國家有更多自由,否則不會每年都在經濟首名,只有今年下降二級.
那甚麼其他自由不存在,甚至是更多才正確.

challenge  capitalism是要對capitalism的質疑,有沒有民主沒 ...

其它自由。

哇。很多例子。譬如劉曉波劉霞的遭遇,寫野都有罪,家人被騷擾etc etc。更liberal d, gender equality, LGBT rights, 如果你覺得這些基本人權(especially political freedom)和生死都不重要。可能當你失去了,才會覺得重要。

challenge capitalism是要對capitalism的質疑,有沒有民主沒有必然關係.
因為沒有民主,就要像大富翁遊戲般,依規則行事。質疑,就可能遭到不好的下場。的確不是必然關係。我知道你的意思是民主不是必須同等於反資本主義,不過沒有民主,邊個夠膽去challenge the authority on anything. 詳情請讀economic democracy + post-materialism.

美國是個民主國家,但他們信奉資本主義.
不過,經濟差貧富懸殊等,歸根究底都係信奉資本主義惹的禍。不是說民主是一切的解藥,也不能attribute 所有問題在它身上。呢個係一個bi-directional 的問題。不過好肯定,沒有民主,沒有civil rights,問題會更多。

其實可更深一層的分成:full democracies, flawed democracies, hybrid regimes, authoritarian regimes. 有樣叫democracy index 的東西,你可以去參考下。一些cross-national studies 的結論係,民主度更高,equality 更高,general well-being of population 更高(eg. 好似Sweden 等的北歐國家等)。

簡化個scenario:如果沒有民主,你成世可能只可吃叉燒飯。雖然有時你真係好想食乾炒牛河。不過big brother 說不能吃,你就不能吃。

反觀,瑞典的一碟肉丸很貴,不過因為大家都相對平等(gini coefficient, 比起其它國家),所以每一個人都可享受這一碟肉丸

P.S: anyway, 如果你有留意。普選係主菜,不過在它下面支撐的arguments, 其實一大半是和你那碟叉燒飯(經濟)有關的。

無頭像
註冊會員

帖子 83
註冊 2013-6-30
用戶註冊天數 3945
用戶失蹤天數 3900
狀態 離線
223.16.169.252
如果民主自由是在一個更大結構下的有限自由,是否是一種基本自由,如我給你一個更大的龐自由的行動.

當然自由不是無限的,如在道德,平等上............

正因為民主不能解決一切,所以才需要其他關注及反思.....而非現時一腦子只是政改.

在北歐已經開始走入社會福利主義不是高舉民主所以每一個人都可享受這一碟肉丸。

在世界大多數民主國家又有幾多?

我不反對有民主,有沒有民主下你都依然可以選擇吃不吃叉燒飯,不過那碟叉燒飯有沒有能力吃可能是個沒有的選擇.

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線
203.198.147.7
正因為民主不能解決一切,所以才需要其他關注及反思.....而非現時一腦子只是政改.

--->都係果句, 唔係只講政改不講其他. 我覺得啦, 係傳媒習慣性果期最HIT咩TOPIC就大講特講. 正如當年"特首選戰" (根本人人無得選但又成功做到好似人人有份), 日日新聞頭條都講. 每年六四將近都日日講六四. ETC 令樓主有個感覺"一腦子政改"

在北歐已經開始走入社會福利主義不是高舉民主所以每一個人都可享受這一碟肉丸。--->而巧合地走向社會福利主義的北歐又同時係相對民主的國家呢

我不反對有民主,有沒有民主下你都依然可以選擇吃不吃叉燒飯,不過那碟叉燒飯有沒有能力吃可能是個沒有的選擇. ---> 咁沒有民主的地方都有勁多人連叉燒飯都食唔到. 如果係有沒有民主的世界都一定存在"沒有能力有飯開"的問題的話, 你會傾向有民主定無民主呢? 而假如樓主意思是, 食飽個肚先好高談民主, 如果有能力食飽時, 你會進一步講民主, 定還是既然都有得食了為咩要改變/現在有咩唔好? 呢D你可以話是價值觀問題吧.

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線
簡單講, 樓主是"唔反對人地講政改但唔好日日講"? "唔反對有民主, 但個人來講唔覺得民主係咩一回事/唔一定是好事"?

假如有日, 香港同大陸意識形態接軌, 香港成為一個"富香港+中國特色社會主義"城市, 而因為中國是世界未來, 香港都搭上快車經濟好好, 人人都唔覺得40-50元一個LUNCH係咩一回事, 但同時失去了"自由" "民主", 上網睇外面世界資訊要翻牆, 香港所有討論區好"和諧", 講真話隨時令你"顛覆國家", 有不公平而出聲又被人拉去唔知邊到, 做一個謹小慎微的人. 樓主會唔會覺得有問題? 還是覺得自己做個自己顧自己的良民, 把刀自然不在頭上, 其他人攪事係佢地唔識死?

"如果民主自由是在一個更大結構下的有限自由,是否是一種基本自由,如我給你一個更大的龐自由的行動.

當然自由不是無限的,如在道德,平等上............"

--->即你否定人類人天賦的自由? 而自由其實是政權設定的框框下的行動自由?

樓主點睇思想自由, 言論自由, 等等?

自由當然不是咩都做得, 這就是為什麼有法律呢樣野吧. 因為自由是有限因而不需要苦苦追求, 咁通脹也是一個必然發生的經濟狀況(你會想有通縮??), 我地又是否因而將時間永遠停留係咸豐年幾仙幾毫已經好好洗的年代?

無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
註冊 2012-7-14
用戶註冊天數 4297
用戶失蹤天數 3858
狀態 離線
125.88.73.110
小朋友習慣左日日比人打,某一日打少左,以為賺左。。。。連根本性既濫用暴力問題都唔知,,,,突然討論對與錯,當然跟唔上。。。  

CCTVB,CCATV.....真係唔建議睇咁多

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130703/18320871

疑似共產黨員的梁振英,從他上台之日開始,就沒有打算過要聽市民的聲音。在董曾時代,何曾見過支持政府的政治打手組織出現?面對市民的反對意見,一切文明政府的正常做法除了做好工作以平息反對聲音之外,沒有別的辦法。但梁振英上台後,就出現幾個「愛」字頭組織,有雜誌揭露,這些組織領頭人不是居住在深圳就是甚麼政協委員,而且他們原先所屬組織都與梁振英有點關連。

世界上所有的抗議示威都是反政府的,社會上支持政府的人士,不必示威,因為政府代表他們的利益,他們想怎樣,政府可以幫他們做到。比如美國最激烈的反越戰期間,有沒有人民是支持政府的呢?肯定有,但只有極少人出來支持打越戰。極權國家才有支持政府和執政黨的大規模示威。

現代文明社會的政府,不需要操控輿論。因為輿論要發揮第四權的監督政府功能,政府也只有做好自己去贏得輿論的支持,而只有極權政治才需要操控輿論。梁振英上台後,中央政策組首席顧問邵善波去年11月在立法會就直認中策組是操控輿論武器,中策組日後會加強監察網上民意,更不惜用「任何合法途徑」打擊反對政府意見。於是我們見到香港各網頁也有了支持政府、支持梁振英的類似大陸「五毛」的聲音。社會上一些學者、作家的一些歪理,不知是否與此有關。

無頭像
cobalt
註冊會員

帖子 36
註冊 2012-10-26
用戶註冊天數 4193
用戶失蹤天數 3887
狀態 離線
219.77.4.227

QUOTE:
原帖由 yanyan12345 於 2013-7-3 10:44 發表
小朋友習慣左日日比人打,某一日打少左,以為賺左。。。。連根本性既濫用暴力問題都唔知,,,,突然討論對與錯,當然跟唔上。。。  

CCTVB,CCATV.....真係唔建議睇咁多

小朋友習慣左日日比人打,某一日打少左,以為賺左。
好正啊呢句。

無頭像
註冊會員

帖子 83
用戶註冊天數 3945
用戶失蹤天數 3900
狀態 離線
唔聽下香港人的政治口頭禪/口號/比如.......都跟唔上......

睇CCTVB,CCATV 理啲都學唔到....

突然"維穩"唔知係唔係又出自香港.......

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-4 00:27 發表
唔聽下香港人的政治口頭禪/口號/比如.......都跟唔上......

睇CCTVB,CCATV 理啲都學唔到....

突然"維穩"唔知係唔係又出自香港.......

維穩應該係原汁原味吧?

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4296
用戶失蹤天數 3870
狀態 離線
173.181.16.218
<現代文明社會的政府,不需要操控輿論>

actually, American government did and still control their media. The general public know what their government wants them to know.  Whoever wrote that piece in Apple Daily need to do a little bit more research. But then again, it is Apple Daily, take what they say with a grain of salt, I guess.

無頭像
註冊會員

帖子 83
用戶註冊天數 3945
用戶失蹤天數 3900
狀態 離線
Eward Snowden 令世界看到美國真正另一方面.

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2013-7-4 14:22 發表
<現代文明社會的政府,不需要操控輿論>

actually, American government did and still control their media. The general public know what their government wants them to know.  Whoever wrote tha ...

蘋果仔取向係咁, 但又好多人BUY. 李怡係年輕時信過共產黨, 老咗好憎. .經濟日報/晴報就PRO政府, 明報開口埋口公信第一 XDDD 東方就大家知咩事

近日YAHOO仲過火, 新聞(港聞)主力谷太陽報東方星島, 明報經濟日報都好少了

無頭像
Quantum
註冊會員

帖子 76
註冊 2012-12-2
用戶註冊天數 4155
用戶失蹤天數 3882
狀態 離線
119.247.234.199
除了地球,難道沒有其他?

無頭像
denisews
註冊會員

帖子 47
註冊 2013-5-22
用戶註冊天數 3985
用戶失蹤天數 3794
來自 HK
狀態 離線
202.130.74.240
你地咁坳落去都唔會有結果架!

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
用戶註冊天數 4296
用戶失蹤天數 3870
狀態 離線
68.145.208.241

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-4 14:33 發表
Eward Snowden 令世界看到美國真正另一方面.

You know, if Snowden's from China or Russia, the American will hail him as a hero.  Now that he is American, he is considered to be a traitor.  

Food for thought:

Muslims bombing in America are terrorists...Muslims bombing in China are freedom fighters... hmmmm.....

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
用戶註冊天數 4296
用戶失蹤天數 3870
狀態 離線
173.181.16.218

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-7-4 15:53 發表

蘋果仔取向係咁, 但又好多人BUY. 李怡係年輕時信過共產黨, 老咗好憎. .經濟日報/晴報就PRO政府, 明報開口埋口公信第一 XDDD 東方就大家知咩事

近日YAHOO仲過火, 新聞(港聞)主力谷太陽報東方星島, 明報經濟日報都好少了

其實我好少睇中文報紙,蘋果係有人俾個 link 我先去瞄吓。呢邊既星島就不堪入目,佢地將人地英文報紙內容拎去google translate 後就照版印出。有次佢地將加拿大既男跳水員 Alex Despatie 譯成 德斯柏玎,我 email 剷佢地上九重天。我話 reporting 101, learn the fact, learn the pronunciation of the person's name.  Alex is from Montreal, his name is French.  In French, the "s" in his name is silence.  Listen how other media people pronounce his name, don't just google translate.  For God sake, if you don't know how, just use his name as is, don't bother translating!

蘋果仔取向係咁, 但又好多人BUY. --->  好多人受嘩眾取寵呢招?It's

無頭像
註冊會員

帖子 83
用戶註冊天數 3945
用戶失蹤天數 3900
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2013-7-5 05:22 發表

You know, ifSnowden 's from China or Russia, the American will hail him as a hero.  Now that he is American, he is considered to be a traitor.  

Food for thought:

Muslims bombing in Ame ...

如何評價Snowden各人不同.
不過Snowden的處境反映比對他的評價更值得反省.

此網站將關閉,請到 www.limehk.com