標題: [時事] 除了普選,難道沒有其他?
無頭像
註冊會員

帖子 83
註冊 2013-6-30
用戶註冊天數 3923
用戶失蹤天數 3878
狀態 離線
223.16.169.252

QUOTE:
原帖由 Quantum 於 2013-7-4 15:59 發表
除了地球,難道沒有其他?

睇完how the galaxy work II ,相信要找到其他如地球的行星,還是有很遙遠.......................將來.
如果地球還未滅亡的話.

更正是how the universe works II.

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
219.77.201.188

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-5 18:18 發表

如何評價Snowden各人不同.
不過Snowden的處境反映比對他的評價更值得反省.

咁你覺得呢個人的處境反映出D咩呢?
你自己又點評價佢, 係叛國定英雄?

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4274
用戶失蹤天數 3848
狀態 離線
173.181.16.218

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-5 18:18 發表

如何評價Snowden各人不同.
不過Snowden的處境反映比對他的評價更值得反省.

Snowden 的處境反映出呢個世界依舊係講手瓜夠唔夠大
言論自由?子虛烏有而已
合自己嘴型既,嘛英雄囉
唔合既,就咩難聽既名都可以安

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2013-7-6 14:26 發表

言論自由?子虛烏有而已
合自己嘴型既,嘛英雄囉

你就實在地表了態啦, 樓主都仲未願意SHARE下究竟佢實在地點睇

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
用戶註冊天數 4274
用戶失蹤天數 3848
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-7-6 14:28 發表

你就實在地表了態啦, 樓主都仲未願意SHARE下究竟佢實在地點睇

我都好努力咁等....

無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
註冊 2012-7-14
用戶註冊天數 4275
用戶失蹤天數 3836
狀態 離線
125.88.73.102

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-7-6 14:28 發表

round 1 就露底啦。。係你至會同佢癲埋一份

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2013-7-6 15:41 發表

我都好努力咁等....

見到佢個簽名 XDDD 怪唔得我正經問佢野, 佢唔答啦. 又要討論, 又專登SKIP曬自己唔想答的, 仲反過來話人地破壞言論自由. 不過咁人地扮睇唔到, 想講野的都繼續可以發言的XDDD

無頭像
註冊會員

帖子 83
用戶註冊天數 3923
用戶失蹤天數 3878
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2013-7-6 14:26 發表

言論自由?子虛烏有而已
合自己嘴型既,嘛英雄囉

Snowden 處境如果唔係發生係資本主義時代,佢個處境就完全唔係甘樣.

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
用戶註冊天數 4274
用戶失蹤天數 3848
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-7 03:31 發表
Snowden 處境如果唔係發生係資本主義時代,佢個處境就完全唔係甘樣.

我不同意,Snowden 唔係拎咗啲祕密去拍賣,價高者得 (at least not yet anyway)。佢既然唔係為錢,資唔資本主義根本就拉唔上關係。佢依家係走路,就算唔係資本主義時代,佢一樣要走路。所以,整件事,可以討論既係人世人點評價 Snowdon, 佢係公義英雄定係賣國賊?

整件事反映出一個好既現像,舉世唔會再好似六,七,八十年代咁,為美國打個乞嚏就驚到手忙腳亂。

無頭像
註冊會員

帖子 83
用戶註冊天數 3923
用戶失蹤天數 3878
狀態 離線
Snowden 當然唔係拎咗啲祕密去拍賣,而且亦唔係有現今國家要.

Snowden可能不知道世界經濟一體化,而令到他變成這樣沒有落腳之地.

這甚會不關資本主義事.

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
用戶註冊天數 4274
用戶失蹤天數 3848
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-7 08:54 發表
Snowden 當然唔係拎咗啲祕密去拍賣,而且亦唔係有現今國家要.

Snowden可能不知道世界經濟一體化,而令到他變成這樣沒有落腳之地.

這甚會不關資本主義事.

Actually no, 他變成這樣沒有落腳之地 has nothing to do with 世界經濟一體化.  It's because tho the world isn't being led by the nose by USA anymore, they are not quite ready to come right out and say "screw you, Americans" just yet.  It's not 世界經濟一體化, it's balance of global military power.

無頭像
註冊會員

帖子 83
用戶註冊天數 3923
用戶失蹤天數 3878
狀態 離線
如果大多數國家不是led by the nose by USA 南美總統飛機都不會被阻止飛行.

美國從沒有必要為snowden 開戰.

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
用戶註冊天數 4274
用戶失蹤天數 3848
狀態 離線
If USA led them by the nose, Snowdon will be hand over already

美國從沒有必要為snowden 開戰. --> Openly? not yet.  But war can be in different forms.

無頭像
註冊會員

帖子 83
用戶註冊天數 3923
用戶失蹤天數 3878
狀態 離線
haha, 美國都不一定hand over Snowdon,其他國家又有甚麼權力.

當然war can be in different forms,經濟就是一切,而且開左啦.

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
用戶註冊天數 4274
用戶失蹤天數 3848
狀態 離線
haha, 美國都不一定hand over Snowdon,其他國家又有甚麼權力. -- no, you misread what I wrote, I said, if those countries are led by the nose by the US, they would hand over Snowden to the USA already.  Why didn't HK extradite him? There is the treaty in place.  Of course, if the circumstance is reverse, and someone from other country like Russia escape to US of A, they DEFINITELY won't hand him over.  AND, they would make noises about protecting freedom fighter!

無頭像
註冊會員

帖子 83
用戶註冊天數 3923
用戶失蹤天數 3878
狀態 離線
oh,misunderstand your meaning.

haha, 各國不接收Mr.Snowdon已經是美國在背後控制,如果將他hand over即是對全世界表示它是受美國擺佈及付上其他指責,不接收不是一個更好的方法.

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
用戶註冊天數 4274
用戶失蹤天數 3848
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-7 11:50 發表
oh,misunderstand your meaning.

haha, 各國不接收Mr.Snowdon已經是美國在背後控制,如果將他hand over即是對全世界表示它是受美國擺佈及付上其他指責,不接收不是一個更好的方法.

you know, this could very well be.  Snowdon has comes to this, might as well go all in, go to Middle East Countries, see if United States willing to call his bluff.  

無頭像
註冊會員

帖子 83
用戶註冊天數 3923
用戶失蹤天數 3878
狀態 離線
Mr. Snowdon  會唔會去 United States willing to call his bluff?

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
用戶註冊天數 4274
用戶失蹤天數 3848
狀態 離線
No, no, Snowdon 都經已去到咁既田地,倒不如曬美國冷,去中東某國,睇美國點?

無頭像
註冊會員

帖子 83
用戶註冊天數 3923
用戶失蹤天數 3878
狀態 離線
Mr. Snowdon  會唔會去一個不能保護生命安全國家,又或者不喜歡國家?

此網站將關閉,請到 www.limehk.com