標題: [愛情] 留白
無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
203.198.147.7
成日聽見人勸人或自勸, 唔試就後悔

結果有可能係試了真後悔, 一係就仆街完都話無悔

以前讀書話中國山水畫精要在留白. 就算詩詞都有留白.

感情上留白又會係點?

無頭像
mentos
註冊會員

帖子 18
註冊 2013-1-12
用戶註冊天數 4092
用戶失蹤天數 3861
狀態 離線
202.71.239.90
唔知您講乜﹐講緊零缺莫濫嗎?
睇完您個po﹐令我諗起以下呢句唔關事野....

"要把事情描到最黑﹐記得留白"

無頭像
happyking
註冊會員

帖子 72
註冊 2012-12-16
用戶註冊天數 4119
用戶失蹤天數 3885
狀態 離線
111.223.119.82
唔係寧缺勿濫, 係right time, right place, right person 既問題.

我認同留白, 有時對人有感覺, 都要問問自己同佢會有咩結局, 搵錯人, 係浪費了大家的感情.

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mentos 於 2013-7-17 11:51 發表
唔知您講乜﹐講緊零缺莫濫嗎?
睇完您個po﹐令我諗起以下呢句唔關事野....

"要把事情描到最黑﹐記得留白"

中國山水畫精要在留白. 就算詩詞都有留白.

--->留白的意思係....我自己GET到的係....有想象空間, D野唔好畫到出腸

感情上留白, 大家可能都好多解釋 XDDD

我自己嘅解釋係, 係咪下下都要咩都唔理要得到手食落口先甘心先不枉此生?

無頭像
Trespasser
註冊會員

帖子 104
註冊 2012-8-19
用戶註冊天數 4239
用戶失蹤天數 3476
狀態 離線
218.102.141.127
好似你講咁, 留白係比人有想像空間, 我相信大部分人都將個想像偏向好既一面

人總係留戀一D最美好既, 留白就可以將呢D最美好既無限擴大又或者自我調節, 令想像一直好美好延續落去, 但想像總會有完結既一日, 除非到時自己可以抽離到, 唔係既話留白既時間愈耐自己會愈辛苦

有時豁出去唔係為happy ending, 因為控制唔到, 而係想完結呢個無止境既想像空間, 同令自己"甘心D"

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
如果破想像而出, 面對現實不如意, 竟換來痛苦, 係咪通常都會食得咸魚抵得渴

無頭像
註冊會員

帖子 570
註冊 2013-6-5
用戶註冊天數 3948
用戶失蹤天數 3851
來自 HK
狀態 離線
113.252.244.167
留白對於我既理解係... 作用是對整件事達到 "恰到好處"
事情沒有絕對地好, 絕對地差, 只是相對咩人用咩角度睇~

simplelife
註冊會員

帖子 288
註冊 2013-3-24
用戶註冊天數 4021
用戶失蹤天數 3534
狀態 離線
222.167.188.15

QUOTE:
原帖由 happyking 於 2013-7-17 12:32 發表
唔係寧缺勿濫, 係right time, right place, right person 既問題.

我認同留白, 有時對人有感覺, 都要問問自己同佢會有咩結局, 搵錯人, 係浪費了大家的感情.

Agree, 明知係bad ending, 留白對雙方都好
同埋我覺得如果會令對方帶來困擾或煩惱,我寧願留白,愛並不一定要擁有...

無頭像
註冊會員

帖子 570
註冊 2013-6-5
用戶註冊天數 3948
用戶失蹤天數 3851
來自 HK
狀態 離線
113.252.242.233
對於感情, 本人就唔會留白
除非你是有心當作這是一場遊戲, 知道咩位點到即止

若果遇到對的人, 那為何不好好把握? 生怕明知結局會係會分開, 不如唔好一齊?!
我明知的不是分手結局, 而是生命都有期限
點解唔試下係生命期限內好好跟自己心愛既人一齊呢?
反而有所顧忌, 浪費時間及機遇, 人生十拿九穩, 無歡無痛地過著, 就算有200歲命又如何?!

無頭像
mentos
註冊會員

帖子 18
用戶註冊天數 4092
用戶失蹤天數 3861
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 1982 於 2013-7-18 19:13 發表

若果遇到對的人, 那為何不好好把握? 生怕明知結局會係會分開, 不如唔好一齊?!
點解 ...

↑正!您個post頂到一杯coffee!

"都要問問自己同佢會有咩結局"如果真係會估到﹐咁果個真係唔係the right person了﹐咁悶乜都比您估到哂...

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
我呢, 如果明知個女人係有男朋友女朋友老公老婆, 一定會留白

另一種係, 你真係明知人地得閒飲茶你一定唔係佢首選, 大把人選係手, 我都會留白

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 1982 於 2013-7-18 19:13 發表

點解 ...

有D人輸唔起....食得咸魚唔抵得渴, 牙痛咁聲周圍訴苦, 講來講去三幅被, 果D人我會勸佢留白, 但通常都唔聽XDDDD

無頭像
mentos
註冊會員

帖子 18
用戶註冊天數 4092
用戶失蹤天數 3861
狀態 離線
我呢, 如果明知個女人係有男朋友女朋友老公老婆, 一定會留白
↑這是分清是非黑白﹐我信奉做第三者係suppose要生仔無patpat的

另一種係, 你真係明知人地得閒飲茶你一定唔係佢首選, 大把人選係手, 我都會留白
↑這情況好像有個無咁脫俗既term去形容...係乜呢.....

此網站將關閉,請到 www.limehk.com