標題: [生活] 朋友
無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
203.198.147.7
搵朋友其實難過搵女友

講緊嘅朋友唔係酒肉朋友....係可以交心而又鞏固嘅友誼....

人大咗就聽見有D人會酒肉朋友純玩, 唔講太多自己野太深入野, 呢個世界太多人是非當人情, 太多人收埋自己野放大假象自吹自雷

有時會識到D好似可以交心嘅朋友. 但要留意佢地係咪單身, 或者係咪落難. 當佢地脫離之後, 就完全唔係果回事

如果係單身, 你又要留意下究竟佢同你FD係想埋你身, 定埋你GF身, 定埋你其他朋友身 XDDD

好喇有D人成世只講自己野, 講來講去三幅被, 永遠活係自己苦主世界, 又或者永遠唔就下其他人嗜好, 那怕只係一次半次, 只肯做自己鍾意嘅野, 呢D慢慢都只會走遠

曾經為愛情而同朋友撕破面皮, 佢失戀時搵番你, 你都可以唔駛太認真

超級大咀鳥連自己床第EX嘅床上表現都通街唱嘅人, 亦都唔駛太入心

自己有事就周圍搵人幫, 人地有事就愛莫能助當耳邊風, 呢D真係可以HEA或BYE

再有D人, 你以為係真朋友, 日子耐了你就會知, 可能佢只係覺得你比佢差, 佢先FEEL GOOD交心, 而其他各方面好過佢的人, 你知道係死罪 XDDD 睇下你係咪想永遠被人睇唔起

女友, 大把人車輪轉, 而真正朋友, 有幾多人一生遇上幾個? (可能你以為係真咋XDD)

無頭像
rx7
註冊會員

帖子 38
註冊 2012-10-5
用戶註冊天數 4191
用戶失蹤天數 3843
狀態 離線
59.188.26.168
讚成! 人愈大...真心朋友都愈少....我而家既真心朋友都係而家讀書時候識既! 可能係大家相識時無任何衝突, 所以友誼o黎得真摰。而家出o黎做野...果d 只可以叫同事, 好難做到朋友!

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
203.198.147.7

QUOTE:
原帖由 rx7 於 2013-7-19 14:18 發表
讚成! 人愈大...真心朋友都愈少....我而家既真心朋友都係而家讀書時候識既! 可能係大家相識時無任何衝突, 所以友誼o黎得真摰。而家出o黎做野...果d 只可以叫同事, 好難做到朋友!

唔好話同事....大咗出來識的姐妹, 都難搵到真心FD XDDDD

當然都有D人真係搵到KEEP得耐嘅姐妹朋友

舊同學果D...大咗大家際遇不同都最終疏離的

無頭像
註冊會員

帖子 570
註冊 2013-6-5
用戶註冊天數 3949
用戶失蹤天數 3851
來自 HK
狀態 離線
113.252.242.233
朋友呢家野, 有緣既話, 咪做到朋友囉
無緣既咪算囉

我最好既朋友, 都會係我既現任女友, ex們, 中學同學死黨
感謝係工作上都遇到誠懇既朋友, 好多野大家都會提攜問候一下

simplelife
註冊會員

帖子 288
註冊 2013-3-24
用戶註冊天數 4022
用戶失蹤天數 3534
狀態 離線
222.167.188.15
人大左,的碓難交真心友,尤其是出來社會工作,正所謂防人之心不可無,今日又比我見到老狐狸逼害忠良,所以我同同事會保持適當距離,更遑論做朋友

同意讀書時既友誼係最純粹最真摰,可惜畢業後各有各忙,不過知心朋友不用太刻意見面,偶爾的相聚已經不錯,交淺言深

無頭像
註冊會員

帖子 570
註冊 2013-6-5
用戶註冊天數 3949
用戶失蹤天數 3851
來自 HK
狀態 離線
202.140.78.231
就算再忙,都要抽時間問候一下

我周不時會send whats app to my buddy: baby, u good recently?

無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
註冊 2012-7-14
用戶註冊天數 4275
用戶失蹤天數 3836
狀態 離線
113.80.193.2
讀書時既友誼係最純粹最真摰<------我睇倒就唔係咁樣...

當時,同學n同學好多無謂既鬥爭又互相妒忌...,

有個同學仲為左名次,篡改試卷答案,為求入前3甲...乜都敢做.......

人性既野,好難估計....唔關係樣係咪生得靚唔靚/平時係唔係一個乖乖女......

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
219.77.201.188

QUOTE:
原帖由 yanyan12345 於 2013-7-19 23:40 發表
讀書時既友誼係最純粹最真摰<------我睇倒就唔係咁樣...

當時,同學n同學好多無謂既鬥爭又互相妒忌...,

有個同學仲為左名次,篡改試卷答案,為求入前3甲...乜都敢做.......

人性既野,好難估計....唔關 ...

我睇到嘅係...幾時識都好, 一涉及利益衝突就...XDDD 一個直女舊同學大咗都同你FD都可能係因為你唔同佢爭仔 XDDDD 如果係B樣, 佢同你FD都可能當你半個男人...XDDDD 無"利益衝突"得來仲有D "相反類別"嘅特殊情感 XDDD
眼見唔少中學同學, 佢地去到適婚年齡就暗地明地曬幸福, 個心點都會比較下老公男友仔女....
唔比較愛情, 事業呢, 一出來大家就最想知人地係邊發財.....邊個PK, 口一定話可惜, 但問心內心深處有無少少興慶唔係發生自己身上, 又或有少少覺得自己識玩生存遊戲....
成年人世界最吃得開並唔係咩真誠老實, 世界仔女識DO咪周圍都係朋友囉, 真又好假又好表面功夫SOCIAL SKILLS好好, 受歡迎, 但係暗地見到D無利用價值而又唔討喜人物會彈開, 再唔係就對呢D"社交LOSER"駛得就駛, 反正佢地無朋友無人証, 邊個得閒信佢. 呢D動作只係唔OBVIOUS咪留心唔到佢地呢種巧妙身姿. 最經典聽過有舊宿友講"互助互利"用POSITIVE TONE講, 咁就一團和氣十分陽光喇.

無頭像
註冊會員

帖子 570
註冊 2013-6-5
用戶註冊天數 3949
用戶失蹤天數 3851
來自 HK
狀態 離線
113.252.244.95
所以我得出一個結論係

我身邊最好既朋友
大家利益上無衝突, 錢銀上無瓜葛, 大家唔會搵大家笨, 亦唔會作比較
需要要時, 會出手相助

最後做得成呢d好朋友, 係需要時間不斷地過濾。

我自己唔遲到 / 唔鐘意別人遲到, 唔鐘意痴著數 / 被痴著數
單係以上呢兩個條件, 已可以out好多人做朋友

此網站將關閉,請到 www.limehk.com