標題: [生活] 巴士奇遇
無頭像
Trespasser
註冊會員

帖子 104
註冊 2012-8-19
用戶註冊天數 4239
用戶失蹤天數 3476
狀態 離線
203.218.236.130
事緣今日食飽後搭巴士既1小時車程中, 男主角同電話另一頭既(估計係)友人講同女朋友既關係, 本來唔想知佢發生咩事, 但佢坐正我後面, D surround sound攪到我唔聽唔得

太長唔逐句打了, 大意係個男仔話女友近日對佢冷淡左, watsapp十問九唔應, 打電話幾次又唔聽, 佢好詳細咁同電話另一方講返來龍去脈, 想人地同佢分析原因, 當中以下重點:

- 主角經常watsapp及打比女友, 無論對方反應冷淡與否
- 女友唔太想見佢, 因為佢話提出接放工,或到女友屋企樓下求見面都被拒, 女方經常話攰及返工辛苦
- 佢想修補關係, 但佢覺得女友似乎想佢開口講分手(結論源自佢另一朋友)
- 疑似電話中人某意見唔岩佢胃口, 因為佢用不太友善既語氣同另一頭講"... 咁呢樣你又點睇呢, 大師"

我唔係想幸災樂禍, 只係想問下大家幾樣野:

1) 同另一半感情翻波, 問第三者意見真係咁大作用? 最清楚另一半唔係自己?
2) 想人地同你分析, 但遇唔岩聽就"發難", 咁真係聽到有用意見?

大家響巴士又有D咩奇遇

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4274
用戶失蹤天數 3848
狀態 離線
173.181.16.218

QUOTE:
原帖由 Trespasser 於 2013-7-28 02:51 發表
事緣今日食飽後搭巴士既1小時車程中, 男主角同電話另一頭既(估計係)友人講同女朋友既關係, 本來唔想知佢發生咩事, 但佢坐正我後面, D surround sound攪到我唔聽唔得
...
1) 同另一半感情翻波, 問第三者意見真係咁大作用? 最清楚另一半唔係自己?
2) 想人地同你分析, 但遇唔岩聽就"發難", 咁真係聽到有用意見?

呵呵,其實呢兩樣唔使喺巴士上,喺 forum 度都週不時見到。
開貼問意見既,十居其九都係求合嘴型既
唔合嗰啲嘛好似蠍子咁囉

講真,世間上有幾個能夠做 君子問凶不問吉?

無頭像
3539ws
註冊會員

帖子 178
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4266
用戶失蹤天數 3837
狀態 離線
223.18.184.124
係巴士見到個細路(約4-5歲) 係咁啜塊巴士玻璃, 跟主重要用咀未玻璃...情況就如情侶接吻時先是蜻蜓點水, 然後法式濕吻

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
219.77.201.188

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2013-7-28 07:11 發表

呵呵,其實呢兩樣唔使喺巴士上,喺 forum 度都週不時見到。
開貼問意見既,十居其九都係求合嘴型既
唔合嗰啲嘛好似蠍子咁囉

講真,世間上有幾個能夠做 君子問凶不問吉?

XDDDD FORUM日日都有呢D....根本一開始就最好講明係自我舒情POST..就唔駛浪費雙方時間, 亦唔駛有咩HARD FEELING....就算係認識的朋友都未必可以準確了解來龍去脈,同三九唔識七嘅人講咩都係一面之詞, 人地講野唔啱聽都正常, 都係就住知道的資訊而分析.....
而講來講去最後當事人都95%跟番自己個心思而行....講來都多舊魚..........

無頭像
註冊會員

帖子 570
註冊 2013-6-5
用戶註冊天數 3948
用戶失蹤天數 3851
來自 HK
狀態 離線
113.252.245.1
食左佢啦~多舊魚

無頭像
coincidence2