標題: [生活] 局部變性 得不到改變性別權利 力爭第三性名份小強:我是X
無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
112.120.69.184
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130731/18357364

唔知香港有幾多TB其實係呢個CASE?

即係當自己男人, 掩飾性徵, 要求外人當自己男人, 但又無打算去變性

憧憧
註冊會員

帖子 233
註冊 2012-7-19
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3865
來自 hk
狀態 離線
58.177.228.6
冇做手術又如何叫局部變性 o.o?

無頭像
jay2288123
註冊會員

帖子 76
註冊 2012-8-30
用戶註冊天數 4228
用戶失蹤天數 3847
來自 Hong Kong
狀態 離線
1.36.102.220
勇敢的小強

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 憧憧 於 2013-7-31 11:29 發表
冇做手術又如何叫局部變性 o.o?

無咗胸, 打荷爾蒙, 話唔想影響身體亦唔介意有西, 所以無做埋下面

不過打男性荷爾蒙其實都對身體唔好吧?

無頭像
jay2288123
註冊會員

帖子 76
註冊 2012-8-30
用戶註冊天數 4228
用戶失蹤天數 3847
來自 Hong Kong
狀態 離線
1.36.102.220
嗯,咁就一定有 d 唔好架喇。
ftm 同 mtf 都會係咁嘅嘛。

無頭像
註冊會員

帖子 570
註冊 2013-6-5
用戶註冊天數 3949
用戶失蹤天數 3851
來自 HK
狀態 離線
113.252.245.16
我諗我都係屬於第三性別會覺得自在些
因為長期覺得困在一個女人既body裡
不過已經習慣了

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
【跨性別心迹】
【本報訊】校園強調一致,容不下所謂的「標奇立異」,所以小學時代,總有瘦小男生被同學逼入廁格「驗明正身」;每個班房,總有一、兩個被呼為「乸型」或「男人婆」的同學。從小自覺是男孩的Rocky,每次穿校裙都感到生不如死,又因男性打扮,常被同學欺負,所以長期孤立自己。Rocky正準備切除乳房。已中學畢業的他直言,如果命運可以重來,會回到校園爭取穿男生校服。
記者:張嘉雯 陳凱迎

「如果我係男仔,就可以同男仔踢波,入咗波又可除衫慶祝。」20出頭還在念書的Rocky天生是女孩,但從小就幻想自己是男生,最愛看超人和足球明星,現在唇上有細密汗毛,但一臉是膿疱。小子說,這是吃荷爾蒙藥的代價,可以換來沉厚聲線,他覺得值得。
性格內向不擅表達

Rocky不明白為甚麼女生只能打排球,男同學才可踢波,在發育期越來越感到「唔對路」,開始跟性徵對抗,刻意壓低聲線,掩飾乳房,搭𨋢時會和身邊的男性比高度、比手臂粗幼,問媽媽怎樣可以令唇毛長得更粗壯。
Rocky自言性格內向,不擅表達自己,在校園唯一值得高興的事,是被選為班長後,同學都稱呼他「男班長」,「不過都有俾男同學恰,佢哋覺得好奇怪,點解有個女同學着住校服裙,但係又咁男仔頭,動作咁粗魯㗎呢?佢哋咁對我,我都覺得唔舒服」。
他直言,當時壓抑得很辛苦,「學校完全冇人理解,好似全世界得番自己一個人咁,成日都匿埋自己,其他同學會傾好多嘢,但我唔敢同佢哋溝通」。
轉校逼自己做「女仔」

一次Rocky在堂兄婚禮上以男裝示人,觸發家庭大戰,「啲親戚個個讚我靚仔,我自己好開心,但阿媽塊面黑晒,返到屋企係咁喊。」家人知道他的想法,罵他違反自然,父親也流淚,「佢哋話擔心我搵唔到嘢做,『你咁矮做男仔,會俾人傷害,俾人非禮』」。
為此,中六那年,Rocky轉到另一間學校,嘗試逼自己做個「正常人」,「一心一意想拗番自己做女仔,學習接受自己,壓抑自己內心想做男仔嘅思想。留長髮,買過一件貼身T-shirt女裝衫,着咗好核突,好似扮緊另一個人咁,Grad din又逼自己着裙,但前一晚好唔開心,好焦慮,成日喺度喊」。
變性評估服荷爾蒙

直至讀到報紙上跨性別資源中心負責人Joanne的專訪,他終於釋懷,「好似搵番同路人咁,佢講自己好抑鬱,會想死,我都好覺,第一次睇嘅時候真係流晒眼淚」。自此他剪掉長髮,作男性打份,去年中到醫生處接受變性評估,又服用男性荷爾蒙。
家人雖然不願意,但明白他的堅持,也沒再勸阻,「我𠵱家keep住驗血,雖然多咗暗瘡,情緒容易嬲啲,但把聲沉咗好多,舒服好多,同番中四、中五嗰陣好抑鬱嚟比,𠵱家係開心好多,心理狀況好好多」。他已下定決心,準備切除乳房,「發育時期已經開始好唔鍾意個胸,突咗出嚟好核突,阻住晒,之前成日駝背,好想好似其他男仔咁除衫,又好憎M到,比其他女性痛苦,肚痛得好犀利」。

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
其實我地圈子有D TB都好似上面個案咁, 唔鍾意有胸, 好抗拒女性打扮, 著男裝, 只係未至於辛苦到要變性.

唔知有幾多TB其實係跨性別/根本心態係男人唔係LES

話說回來, 香港女校咁多TB, 如果個個又認為自己係跨性別要求唔著裙返學, 又會點?

究竟香港女學生為咩一定要著裙呢? 引埋D麻甩咸濕佬制服幻想, 又驚走光, 凍天又要某個溫度先著得褲.

小朋友又為咩唔可以日日運動校服返學?

無頭像
denisews
註冊會員

帖子 47
註冊 2013-5-22
用戶註冊天數 3963
用戶失蹤天數 3772
來自 HK
狀態 離線
202.130.95.152
同感一情。

無頭像
denisews
註冊會員

帖子 47
註冊 2013-5-22
用戶註冊天數 3963
用戶失蹤天數 3772
來自 HK
狀態 離線
202.130.95.159
一問,食荷爾蒙會唔會黎少左m架?

無頭像
註冊會員

帖子 570
註冊 2013-6-5
用戶註冊天數 3949
用戶失蹤天數 3851
來自 HK
狀態 離線
113.252.244.100
我咪係囉
做左咁耐人, 初中剪短髮後勁開心, 而且幾抗拒入女廁~ (細個時係東茹頭)
但我又唔會扎胸對自己, 因為知道咁做對自己身體唔好

此網站將關閉,請到 www.limehk.com