標題: [其他] 有關B的風度
katsura
註冊會員

帖子 16
註冊 2012-8-18
用戶註冊天數 4262
用戶失蹤天數 3837
狀態 離線
203.80.246.150
看了這篇,不知道B會不會覺得這樣是有風度
但如果有B會自動幫我開汽水蓋我會覺得這個B真的很不錯!
就如同幫手開門一樣
http://hk.news.yahoo.com/blogs/d ... 公主-160153666.html

無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
註冊 2012-7-14
用戶註冊天數 4297
用戶失蹤天數 3858
狀態 離線
113.79.69.212

QUOTE:
原帖由 katsura 於 2013-8-21 14:45 發表
就如同幫手開門一樣
http://hk.news.yahoo.com/blogs/daisywong/男生老奉呀公主-160153666.html

點解你唔倒轉諗,為咩B一定要有風度?應份要幫你做任何野????B唔係人??B好蝦D??

做人既野..你好我好....要求人地咁多...你又比倒D咩人地????

什麼幫手開門/關門/開汽水既比喻仲好笑.......咁少事時都要人做...生對手黎做咩?....你做人公度唔公度????

個D咩都要人幫佢做既人...公主/疸妃上身??...沒家教??自私鬼???

katsura
註冊會員

帖子 16
註冊 2012-8-18
用戶註冊天數 4262
用戶失蹤天數 3837
狀態 離線
203.80.246.150
yanyan12345 >>
其實唔係話B好唔好蝦D或者自唔自私公唔公道
我分享只係提出,開門開汽水既野自己都做到
但如果個B同我約會,佢願意幫我做會加佢分,佢唔做又唔會扣佢分
只不過,佢做左就係覺得「呢個B連咁小既野都會為我做埋,好體貼」咁

無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
註冊 2012-7-14
用戶註冊天數 4297
用戶失蹤天數 3858
狀態 離線
113.79.69.212

QUOTE:
原帖由 katsura 於 2013-8-21 16:44 發表
yanyan12345 >>
其實唔係話B好唔好蝦D或者自唔自私公唔公道
我分享只係提出,開門開汽水既野自己都做到
但如果個B同我約會,佢願意幫我做會加佢分,佢唔做又唔會扣佢分
只不過,佢做左就係覺得「呢個 ...

既然講到咁小事...何不你自己主動先做,去體貼別人,??.....

你去加分於人,何不讓人先加分於你.......??

誰主動去約會誰.....也不代表是誰是優先.....什麼主場.....係自卑作祟.....

偷換概念係沒意思....

無頭像
3539ws
註冊會員

帖子 178
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4288
用戶失蹤天數 3860
狀態 離線
223.18.185.185

QUOTE:
原帖由 katsura 於 2013-8-21 14:45 發表
就如同幫手開門一樣
http://hk.news.yahoo.com/blogs/daisywong/男生老奉呀公主-160153666.html

如果 p 幫你開, 你會唔會都覺得個p很不錯啊

但無啦啦幫人開氣水會唔會有d怪, 然後覺得對方對自己有意思......

無頭像
註冊會員

帖子 570
註冊 2013-6-5
用戶註冊天數 3970
用戶失蹤天數 3873
來自 HK
狀態 離線
202.140.72.36
其實我有幾個男仔朋友(包括我阿哥)都會幫我開汽水
就係呢些細緻位,對方好樂意舉手之勞,所以先稱得上細心識得照顧別人

我都會幫女友或朋友開汽水,習慣舉手之勞

無頭像
gazer
註冊會員

帖子 3
註冊 2013-8-11
用戶註冊天數 3904
用戶失蹤天數 3813
來自 iceland
狀態 離線
202.140.101.38
打傘又好似强d那個做好些啦,無理由要個柔的好撐住呢!真係好stereotype 呀

山貓
註冊會員

帖子 123
註冊 2013-2-21
用戶註冊天數 4075
用戶失蹤天數 3868
狀態 離線
183.179.190.127
我的Ex們都唔飲汽水,都係coffee or tea之類,所以我會幫佢落糖,而對一般朋友同事禮貌上都會把糖盅放到對方面前(唔知人地習慣落幾多等佢地自己黎最好)。

其實都冇乜話公唔公主病既,只係有d女仔對別人的體貼行為會感到比較好感、開心,有d就冇乜大感覺,只會覺得對方好人有禮貌?

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線
219.77.202.96
風度, 發自內心. 而唔少B的"風度"係絕對有目的+目標為本 係溝女手段

把唔到手就忍不住周街唱

見面發現貨不對辨一係即時變臉, 一係事後同FDS埋怨蝕水

把到手而日子耐咗, 就開始斤斤計較(如得不到"回報"覺得女友公主病), 忽然話自己都係女人都想被照顧覺得好唔公平, 忘記個唔公平是自己一手造成

拉門拉椅呢D我眼中係小恩小慧, 係可以加分(不論是真教養定假好心), 但風度亦應該從大處發掘

太多B開POST訴苦自己點好點CARING變相公開EX的無情無義, 越慘越可以比POTENTIAL買家估計自己有幾好B一個

真正大處大事上都風度的, 咁多年來我只見過一個. 唔係我做八婆問曬出口, 佢都唔會專登講自己同反骨EX D野. 正常B遇上佢的EX都一定周圍唱.

咁講番轉頭既然B都係女人, 一個女人又為咩強求另一個女人有"社會公認對男子的風度"的要求?

而真正有風度的人, 又係咪會打開個肚比人知有幾大方細心?真正有風度的人又會唔會公開明唱暗唱EX不是, 那怕EX是堅係PK?

我覺得啦, 對方個人CARING/CONSIDERATE其實咪就係所謂的風度囉

咁如果B要有風度, 咁G又應該相對地有D咩風度/MANNER呢? 應該都係再次落入steretype的把戲吧

無頭像
註冊會員

帖子 570
註冊 2013-6-5
用戶註冊天數 3970
用戶失蹤天數 3873
來自 HK
狀態 離線
202.140.72.42
我發挖到文化差異,台灣有禮貌,舉手之勞嘅行為係香港可被視為“風度”
香港男定女人好多都無風度,倒不如說無禮貌。事事計較,生怕蝕底嘅心態,令好多香港人忘記咩叫舉手之勞。

無頭像
KanT
註冊會員

帖子 21
註冊 2013-8-21
用戶註冊天數 3894
用戶失蹤天數 3871
狀態 離線
210.6.85.33
我會將風度連結去caring. 自然而不做作, 係一種做人既態度. 男女老中青都可以有caring 既人, 只不過形容男士, 通常讚佢地有風度啫.   

今時今日如果有人食飯既時候幫我拉櫈, 我會覺得好odd, 然後邪惡地諗佢係咪想我唔覺意撻落地.

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 1982 於 2013-8-21 23:10 發表
我發挖到文化差異,台灣有禮貌,舉手之勞嘅行為係香港可被視為“風度”
香港男定女人好多都無風度,倒不如說無禮貌。事事計較,生怕蝕底嘅心態,令好多香港人忘記咩叫舉手之勞。

我真係聽見有B係我面前講, NF出來靚咪請佢囉, 唔索就AA XDDDD
亦見識過有B追女時, 身光頸靚, 專登買部6K的單反(根本唔識影相的) "借"比對象/女友玩
好喇一齊之後好快就用儲$首期平玩喇
個女仔有海洋公園PASS, 佢竟然話"車, 佢有PASS, 我要正價入場, 唔去!"
呢個B係單身時, 都對我個真命"風度上身"架, 一有GF, 就變到你還你我還我, D表面功夫慳番 XDDD
後來就好笑, 個女仔忽然飛佢, 仲要借佢個機. 佢口唔認自己怕一去無回頭(同朋友DIU DIU聲數爆), 手就TEXT埋D咩BABY我好在乎你你為咩咁對我 XDDDD 呢D假風度(想博人好印象)真小家(係朋友前真情流露) 我真係見太多XDDD

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 KanT 於 2013-8-21 23:13 發表
我會將風度連結去caring. 自然而不做作, 係一種做人既態度. 男女老中青都可以有caring 既人, 只不過形容男士, 通常讚佢地有風度啫.   

今時今日如果有人食飯既時候幫我拉櫈, 我會覺得好odd, 然後 ...

風度也應該是自然到不令對方覺得ODD/OVER咗....所以香港地真係絕少呢種人我有一個想法....有時對方的風度, 會唔會某程度上睇小緊對方/覺得自己係強大保護者
咁有D小小小事, 對方絕對有能力做, 駛唔駛急住幫手
如果CARING D想, 為咗唔令自己身邊人好似廢柴/別人一定覺得你女友要人照顧甚至覺得是一毛不拔, 會唔會有D小事唔駛出手做 ......

無頭像
KanT
註冊會員

帖子 21
用戶註冊天數 3894
用戶失蹤天數 3871
狀態 離線
210.6.85.33
依家香港人大部份都係mean 底,燥底同陰謀論底, 所以..... 係難架啦.

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 KanT 於 2013-8-21 23:29 發表
依家香港人大部份都係mean 底,燥底同陰謀論底, 所以..... 係難架啦.

簡單講香港從來都唔係一塊好土壤去培養有風度者. 舊年代都仲有D人有教養, 視之為優雅;之後慢慢已經退色. 有幾可可以用優雅呢2個字來形容香港的人事物,,,,,,,,,,,,

無頭像
KanT
註冊會員

帖子 21
用戶註冊天數 3894
用戶失蹤天數 3871
狀態 離線
210.6.85.33

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-8-21 23:53 發表

簡單講香港從來都唔係一塊好土壤去培養有風度者. 舊年代都仲有D人有教養, 視之為優雅;之後慢慢已經退色. 有幾可可以用優雅呢2個字來形容香港的人事物,,,,,,,,,,,,

香港係培育鱷魚, 沉默的羔羊, 温水蛙同純情小白免既地方. 基於全部都不屬於mankind, 所以什麼風度, caring 都可以bye bye

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 KanT 於 2013-8-22 00:09 發表

香港係培育鱷魚, 沉默的羔羊, 温水蛙同純情小白免既地方. 基於全部都不屬於mankind, 所以什麼風度, caring 都可以bye bye  

好悲觀咁喎......人實有, 但太稀有, 又可能好快被動物攻殺.........仲有D扮豬食老虎, 著禮服的狐狸....如果有D作狀扮野的似人的馬騮都已經可喜可賀, 無得咁完美主義
我呢D都應該係禽獸 穿山甲咀長長食虫虫XDDD

無頭像
KanT
註冊會員

帖子 21
用戶註冊天數 3894
用戶失蹤天數 3871
狀態 離線
210.6.85.33
咁我真身都係隻箭豬黎, 心情好又夠瞓都有少少風度既, 唔覺意現咗真身都sorry 啦

無頭像
noella
註冊會員

帖子 43
註冊 2012-8-27
用戶註冊天數 4253
用戶失蹤天數 3868
狀態 離線
175.45.61.226
其實,不論男女bg都可以做㗎。
我父母都冇話特定邊個幫邊個落糖之類之類。
我行先咪我開門,開咗門咪hold埋俾朋友囉。
係明明一齊行緊,開完門唔等人就成道門fing返去人哋塊面個d有問題姐。
咁反正都開罐落糖抹餐具,緊係幫埋其它人啦。
唔係咩?

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線
112.120.69.184

QUOTE:
原帖由 noella 於 2013-8-22 09:22 發表
其實,不論男女bg都可以做㗎。
我父母都冇話特定邊個幫邊個落糖之類之類。
我行先咪我開門,開咗門咪hold埋俾朋友囉。
係明明一齊行緊,開完門唔等人就成道門fing返去人哋塊面個d有問題姐 ...

咁我又真係無意識去幫人汽水罐都開埋 XDDD 呢D野習慣自己攪掂. 除非人地開唔到(留指甲又驚弄花)

飲茶洗下餐具呢D就舉手之勞, 正常人都會開了個頭都幫埋全檯人洗

最常見是入LIFT D人即時彈開唔想幫人做揸LIFT人....10個7個都係咁...又要一馬當先入, 又要即時彈開.....呢D我就覺得係風度問題......而有D人又真係老奉想有人按住門

此網站將關閉,請到 www.limehk.com