標題: [愛情] 她袖手旁觀,值得我鍾意嗎?
無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4314
用戶失蹤天數 3700
狀態 離線
42.98.160.124

QUOTE:
原帖由 whywhyy 於 2012-8-10 22:05 發表

剛才我已講過,我喜歡人的話不會袖手旁觀,一定會試下去幫佢或關心佢,咁係出於一種保護一個特別的人或自己人的心態,但我看不見她有這種動機,而她幫唔幫到我一D都唔重要。可能我用了自己鍾意人的心態去諗 ...

"我喜歡人的話不會袖手旁觀,一定會試下去幫佢或關心佢"

不過你從來無直接話你都喜歡果位人兄喎

為什麼我問究竟係咩事, 因為果件事大小, 對方同你交情幾深, 都有影響

假如(只係假如) 識咗個女仔幾個月, 對人有好感, 然後對方叫我借$比佢, 老實講我唔會借

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
用戶註冊天數 4314
用戶失蹤天數 3700
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Aley 於 2012-8-10 21:52 發表

AGREE

"呢d人 當愛情係投資law 咩事...
佢會衡量你值得佢為你付出幾多"

同理, 如果一個人以對方付出幾多, 來衡量自己的愛有幾多, 咁又是否視愛情為投資呢?

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
用戶註冊天數 4314
用戶失蹤天數 3700
狀態 離線
用自己喜歡人的心態去猜想, 正常. 但如果樓主其實唔係十分喜歡人, 但又用"如果自己喜歡人就會點點點" 來度量人, 又是否有點不公平. 我希望我只係誤會了樓主啦

無頭像
runaway
註冊會員

帖子 116
註冊 2012-7-11
用戶註冊天數 4316
用戶失蹤天數 3823
狀態 離線
202.140.72.41
好坦白講,首先要define下妳要人地幫啲咩先?如果係借20萬,佢無,是否都因為愛妳(而又吾知妳愛吾愛佢的狀況下)問財務公司借貸,就是想換來妳霎時感動/好感/愛?值得嗎?仲有,只是因為佢愛妳就要幫妳,咁都好觀音兵啫!同埋如果妳係因為佢幫了妳,妳接受了她,咁妳們的愛都好扭曲啫,建基於利益?其實愛不是掌握於人地愛不愛妳手上,人地愛妳,人地幫妳,就例必要考慮果們人了嗎?愛是自己去選擇的,而不是局限了自己在愛妳的人身上!

無頭像
runaway
註冊會員

帖子 116
用戶註冊天數 4316
用戶失蹤天數 3823
狀態 離線
202.140.78.208
女孩子,無論b/p/g,有什麼問題都是自救好過向人伸出援手,受了人家人情,自己都不太好過,倘若有咩事就會成為人地口中笑柄!大家都是女仔,斷不可以愛之名來做自己不相做的事,幫是人情,不幫是道理!

無頭像
whywhyy
註冊會員

帖子 93
註冊 2012-8-8
用戶註冊天數 4288
用戶失蹤天數 3944
狀態 離線
121.203.68.200
其實我預左她未必幫到我,所以我已說她幫唔到唔重要,有個人關心下都好呀,但她連關心下都無,齋睇戲,打個比喻,感覺她好似在街上看著路人甲鬧交咁,咁代表她眼中我是路人甲?... 我係喜歡那個女仔,所以會在意她的反應。

無頭像
runaway
註冊會員

帖子 116
用戶註冊天數 4316
用戶失蹤天數 3823
狀態 離線
"我喜歡人的話不會袖手旁觀,一定會試下去幫佢或關心佢"<<<<這只是妳一方面對愛情的看法,不是人人跟妳的尺度都一樣的,妳是這樣,不代表我要同妳一樣,每個人都是獨立個體,妳不可以強加自己的一套在她人身上,若人地不是一樣就判人地死刑,咁好unfair 啫。
我是g,但我從不會要求任何人幫自己,若自己有困難,人地忽然無出聲幫忙,我會很不安樂,一定會還以人情。但我自己從不會想/叫人幫自己,因此從不會對此等"與自己期望有落差之事"不高興!!!!!

無頭像
whywhyy
註冊會員

帖子 93
註冊 2012-8-8
用戶註冊天數 4288
用戶失蹤天數 3944
狀態 離線
121.203.1.105
我想問,你地鍾意人會否有思念和呷醋的感覺?這些應該是人類鍾意人的本能反應吧。

你地都叫我唔好用自己鍾意人的心態去諗人地係咪鍾意我,咁你地鍾意人,會否有關心佢、想去保護佢呢種心態或反應?關心一個鍾意的人、想保護一個鍾意的人,不是人類鍾意人的基本反應或心態嗎?

你地有些人以為我現實要佢幫去衡量佢係咪鍾意我,其實我預左佢幫唔到,我亦無要求佢幫我,所以佢幫唔幫到我並不重要。因為一直我都係自己一人去面對這個麻煩。

也許我的出post時問得不好,我係想話佢無關心我、想去保護我這種反應,只是袖手旁觀,令我覺得她眼中的我是路人甲,因此我會諗她是否喜歡我。

無頭像
sosad
註冊會員

帖子 56
註冊 2012-8-7
用戶註冊天數 4290
用戶失蹤天數 4241
狀態 離線
42.2.154.245
1. 我想問,你地鍾意人會否有思念和呷醋的感覺?這些應該是人類鍾意人的本能反應吧。

回答: 我鍾意一個人,會有思念和呷醋的感覺,但係雖然感覺大家都相同,不過處理感情事的想法、做法和面對的態度,係每個人都未必係一樣!

2. 你地都叫我唔好用自己鍾意人的心態去諗人地係咪鍾意我,咁你地鍾意人,會否有關心佢、想去保護佢呢種心態或反應?關心一個鍾意的人、想保護一個鍾意的人,不是人類鍾意人的基本反應或心態嗎?

回答: 首先你有無做到你所講的所謂鍾意? 你有實積做過關心佢或保護佢的事情嗎? 至少你有實質付出過,例如你想佢為你做的,你曾經也為佢做過,這一點必須要成立! 你先有資格去要求對方,就像你借過錢比佢,先有權追佢還錢! 我覺得你先要攪清楚這點,讓自己更加了解自己,先去了解人類心態的問題! 遠水不不能救近火,因為人類歷史和心理學有排讀,而且讀左都未必幫到你!

3. 你地有些人以為我現實要佢幫去衡量佢係咪鍾意我,其實我預左佢幫唔到,我亦無要求佢幫我,所以佢幫唔幫到我並不重要。因為一直我都係自己一人去面對這個麻煩。

回答: 你在自相矛盾,你不是在埋怨佢吾幫你嗎? 而家又講 "其實我預左佢幫唔到,我亦無要求佢幫我,所以佢幫唔幫到我並不重要" ,所以你像講一套做一套,如果佢同你一樣都好公平! 口講喜歡她,但又做吾做!

無頭像
whywhyy
註冊會員

帖子 93
註冊 2012-8-8
用戶註冊天數 4288
用戶失蹤天數 3944
狀態 離線
121.203.103.188

QUOTE:
原帖由 sosad 於 2012-8-12 00:54 發表
1. 我想問,你地鍾意人會否有思念和呷醋的感覺?這些應該是人類鍾意人的本能反應吧。

回答: 我鍾意一個人,會有思念和呷醋的感覺,但係雖然感覺大家都相同,不過處理感情事的想法、做法和面對的態度,係每個 ...

我個麻煩事係無人幫到我架,所以我預左佢幫唔到,我唔係埋怨佢唔幫我,我剛才的post都講左係我問得唔好,我係想話佢無關心我、佢無想去保護我這種反應。佢將我的麻煩事當成戲咁睇,齋睇戲。

其實,我自己都知道我的麻煩事係無人幫到我,我又點會怪佢幫唔到我,而我係想無助的時候,有人關心下,或曾有想保護我,咁我已經會覺得好安慰,但佢無嘛,只是當戲咁睇,所以我覺得佢眼中我係路人甲。

無頭像
sosad
註冊會員

帖子 56
註冊 2012-8-7
用戶註冊天數 4290
用戶失蹤天數 4241
狀態 離線
42.2.154.245
我以前識過d 女朋友

從來都無個懂關心我

只係要我關心佢

但係最後都係對方有另一個再飛我

所以幸福吾係必然

起碼佢無騙你錢或對你做過更衰的事 (因你無講~~我當無!)

你已經好好彩吾係遇到果d

佢連麻煩事都無更吾洗你幫

你重想點? 妳已經好好彩!

退一步想海闊天空

退一步想先知自己得到好多

你已經好幸運只係吾識關心你

希望你開心

吾好執著去想吾開心事

將d 精神去應付自己的麻煩事

咁先識對自己好

無人關心自己

就自己關心自己

無頭像
whywhyy
註冊會員

帖子 93
註冊 2012-8-8
用戶註冊天數 4288
用戶失蹤天數 3944
狀態 離線
121.203.103.188

QUOTE:
原帖由 sosad 於 2012-8-12 02:18 發表
我以前識過d 女朋友

從來都無個懂關心我

只係要我關心佢

但係最後都係對方有另一個再飛我

所以幸福吾係必然

起碼佢無騙你錢或對你做過更衰的事 (因你無講~~我當無!)

你已經好好彩吾係遇到果d ...

多謝你的回應和提醒,自登post之後,這幾天我有點睇化了,有點看開了,亦減少了對她關心與否的執著,也許講左出黎個心會鬆D。現在佢關唔關心我都算啦,因為正如你所講,不如諗下我個麻煩事點解決好過。

無頭像
snoopy
註冊會員

帖子 86
註冊 2012-8-1
用戶註冊天數 4295
用戶失蹤天數 4000
狀態 離線
203.145.79.21
每個人有不同的性格! 我自己是一個比較冷血的人! 對身邊朋友的事,如果自己不是可以幫助,可能不會主動關心,因對我來說,我是行動型! 這不是我內心不關心,只是有些事我不會表現出來!

一樣米養百樣人,不能單一件事可以看出她是否真的喜歡或關心你!

只可說,樓主你失望了! 她的反影不是你想要的那種吧!

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4311
用戶失蹤天數 4021
來自 hk
狀態 離線
219.73.25.22
你可能是比較單純,比較真誠。用自己思想和性格去衡量對方相處時方式,覺得待人應該有來有往,公道,俗語說 '' 你敬我一尺,我敬你一丈'' 盡量對別人好,別人就會以同樣信念對自己, 尤其是認為大家有了這樣交情或關係 ,而平時你本身也是付出和承擔較多的一方,你當然會以為就算對方不能替自己解決問題,最少也會支持,表示關心,不會袖手旁,  但結果與自己 祈望有落差,難免失望,不開心。
例如平時幫她作跑腿,她一有事當發生問題時,立即關心回應---付出時間、心機及精力。但當你有問題(不是過份要求而平時她都常這樣要求你) 而她真的有能力處理,甚至不費吹灰之力但她都不太想理睬。你便要重新估計她了,可見你在她心裹並不太重要,只是時間巧合,因為人總需要有朋友和伴侶這些現實需求----剛巧到你。
現實是人多是自私,欺善怕惡,平常相處可以是因此沒有利益衝突,矛盾沒有激發,而這纇人懂得靈活運用相處技巧,人際關係方面如魚得水,但這些人一有事就會有事先想自己,愈醒目的人,表現愈明顯。這些所謂聰明人喜歡找你這類的人暗地討好處,你忍受不了就說什麼 '' 是你情我願,你要怪誰,別人附和說是你是傻子、自己不夠醒目。'' 情義責任推得一乾二淨。
如你性格如此是比較吃虧,有時要保護自己,情況若沒改善,請把她降格,把心留給懂得珍惜你的人。
不要惱,傷心傷肝!

+S!u_王子(武)
註冊會員

帖子 208
註冊 2012-7-27
用戶註冊天數 4301
用戶失蹤天數 3891
狀態 離線
125.215.174.236

QUOTE:
原帖由 書皮 於 2012-8-9 00:41 發表
雖然唔清楚你ge情況 但有很多種不同的可能性
最壞情況當然是那個人口講愛你, 但心入面唔係咁諗
但都可能係因為每個人能付出的程度不同

可能佢愛你有90%, 但表現出o黎、懂得為你做的只有5、60%,
這樣會有錯 ...

認同你講法

+S!u_王子(武)
註冊會員

帖子 208
註冊 2012-7-27
用戶註冊天數 4301
用戶失蹤天數 3891
狀態 離線
125.215.174.236
我明白你
有邊個女仔唔想自己有事既時候,身邊有愛自已既人陪住又或者自已愛既人陪住
如果我係你唔需要考慮佢
佢都唔在乎你既野
點解仲要哂時間,俾機會佢呢

無頭像
cass
註冊會員

帖子 50
註冊 2012-8-24
用戶註冊天數 4272
用戶失蹤天數 4247
狀態 離線
223.16.218.196
不如簡單d,如果佢比一個你身邊既朋友係你發生事之後"關心你既程度"仲要差,咁呢個"鍾意你既人"可以收檔.

無頭像
whywhyy
註冊會員

帖子 93
註冊 2012-8-8
用戶註冊天數 4288
用戶失蹤天數 3944
狀態 離線
121.203.37.238

QUOTE:
原帖由 +S!u_王子(武) 於 2012-8-31 11:17 發表
我明白你
有邊個女仔唔想自己有事既時候,身邊有愛自已既人陪住又或者自已愛既人陪住
如果我係你唔需要考慮佢
佢都唔在乎你既野
點解仲要哂時間,俾機會佢呢

王子,你明白我就最好啦!其實我只係想自己鍾意既人關心我啫,但呢度不少人誤會我咁現實要人幫,我邊係D咁現實既人喎。

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4313
用戶失蹤天數 3886
狀態 離線
173.181.17.82
睇完成個 threat, 有好幾個 sis 問究竟係咩事,樓主都冇答。 Well, lets speculation run wild then...

如果樓主:

借咗財務公司(大耳窿)錢冇還,屋企俾人淋油或寫大字(電視劇睇到)
咁樓主想佢點幫?拖馬踩上間財務公司還是拍心口話幫妳攬條數上身?
either way, 我相信唔係好多人做得到吧?

or

係街行行吓同人有碰撞,一扯火同人罵街
老實講,如果我係佢,我會轉頭走
因為覺得好失禮

or

如果樓主係學生,for whatever reason 俾老師鬧,而佢係妳同學
咁佢都唔可以為妳紮行馬同老師牚吧?

樓主不斷話嗰位人姐做路人甲,只係喺傍邊睇戲
咁佢有冇拍掌叫好?

樓主一開頭話未拍拖,即係唔係女朋友啦
若果係咁,樓主 expectation 會唔會高咗少少?

睇完樓主最後個回覆,我先 realize, 原來樓主 expect 我地係:

Hmmm...嗰個人好離譜,樓主是對的...YEAH!!!
呢啲咁既人,執到都喊三聲,一腳伸佢出大海啦
oh and...樓主是對的...YEAH!!!

無頭像
傻傻地
註冊會員

帖子 48
註冊 2012-7-18
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3971
狀態 離線
203.210.2.160
可能樓主要係想有人關心下佢啫!

此網站將關閉,請到 www.limehk.com