標題: [生活] 忽然覺得十幾廿歲既時候,LES係幾吃香的,但老左就...
無頭像
隱形學者
註冊會員

帖子 25
註冊 2012-8-14
用戶註冊天數 4276
用戶失蹤天數 3878
狀態 離線
59.148.24.169
唔知大家同唔同意,
十幾廿歲讀書果陣,無論係咩類型既les俾人感覺都好新鮮,好特別,可能因為同大部份既女仕唔同啦。人地會對你好好奇or有興趣。而即使其他人對你無興趣,你都會好有自信地我行我素。

但當你大個d,朋友開始穩定交往,結婚,而你又開始同佢地答唔到咀,其實呢下都幾孤獨...

再者身邊d唔知你係les既同事,朋友,親人,多年來都見到你好似"冇咩男人緣",佢地又係咁催你....鄧你擔心

而現在單身的你,亦都唔夠膽亂識女仔,怕拍幾年拖人地又走黎同你講話都係結婚生仔,成件事你好似浪費左人地d青春咁(亦包括自己果d),到頭來又係咁孤單。

雖然我都仲好後生 不過次次諗到呢度,我都會問自己,究竟我係度做緊咩??做咩成日跟唔到大隊??

成個post都好悲觀tim....希望我以上既諗法,你地唔會面對緊....反而係經歷緊一條特別既快樂旅途,然後有能力可以疏導下我。

無頭像
luckysisi123
註冊會員

帖子 85
註冊 2012-7-25
用戶註冊天數 4295
用戶失蹤天數 3641
來自 hk
狀態 離線
220.246.148.166
其實我覺得行尼條路就要預左架啦
特別係香港尼種情況好明顯D
如果真係女性既你就會發覺不同年齡既女性都有佢吸引人既地方
但最重要睇你點睇啦...
最緊要都係自己行得開心,舒服姐係咪先~
有D野行行下就好自然自己行左條路出黎,唔洗咁煩既

fa329
註冊會員

帖子 31
註冊 2012-7-10
用戶註冊天數 4311
用戶失蹤天數 3992
狀態 離線
122.100.207.151
我都覺得係咁..
後生TB係好吃香
但一上左年紀, 身邊同年紀G 都大部分搵男人結婚生仔..
好多時出現左個問題, 就係佢地會搵返d 後生G 拍拖,市場都大d
只係個人睇法.

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4280
用戶失蹤天數 3167
狀態 離線
203.198.147.7
不許人間見白頭......

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4280
用戶失蹤天數 3167
狀態 離線
203.198.147.7
而近年風氣係, 婚姻唔如意女人會搵好MAN的B

小久
註冊會員

帖子 60
註冊 2012-7-12
用戶註冊天數 4309
用戶失蹤天數 3979
狀態 離線
220.246.13.17
嗯,我覺得自己都唔係小朋友喇,但都經歷緊你講既問題

你呢個POST最講中我生活既,係身邊朋友個個結晒婚,生晒仔,大家根本完全無話題...呢下係好無奈

唔想俾D直人朋友知自己係LES,但佢地就會不停同你講搵返個男仔拍拖
再唔係,就個個同你講要生仔,生仔有咩好(縱使我已經講到明自己好憎小朋友)

大家出黎見面食飯,成枱都已經為人父母,出黎只係交換湊仔心得,邊隻奶粉好,用開邊隻牌子尿片之類...再唔係就講D奶奶有幾麻煩,幾難相處...我係完全搭唔到咀既

我都覺得幾孤獨所以成日唔想同佢地見面,但大家成十年朋友,唔見又唔得,人地只係唔知我LES姐,佢地無錯-_-而且都係我選擇唔講...

至於屋企人又無咩,可能因為佢地都估到我性向,亦無反對,而且態度都幾溫和接納(見佢地點對我女友就知)

單身都唔洗驚去識女仔既,呢個諗法太悲觀~其實只要對方好清楚自己性取向亦知道自己想走咩路,唔會好似果D唔知自己想點/或者一時一樣果D港女咁,基本上都唔會突然無啦啦話走返去搵男人結婚生仔~起碼我好清楚自己一定唔會中意男人亦對婚姻無憧憬再加上完全憎細路仔~

同埋,唔好搵BI囉,BI真係好危...-_-

無頭像
Gigi
註冊會員

帖子 126
註冊 2012-8-6
用戶註冊天數 4284
用戶失蹤天數 3778
狀態 離線
218.189.230.117
因為後生時你會想做乜就做乜,你會好proud of / 好想人地知你係les,你會放膽去識朋友,機會自然多

而家大個咗冇咁鍾意玩
冇咁容易係唔係都frd
唔會覺得自己係les唔係les好特別
唔會諗住要打扮到好靚/好型嚟吸引好多人
開始累積到少少戀愛經驗
開始知道原來自己想要D咩伴侶、咩朋友、咩生活
開始堅信寧缺莫濫
開始會對各方面有自己所謂o既要求
開始慨嘆生活不如理想
開始覺得/理解/埋怨朋友同你一樣好似好忙,想傾多句、見多面都唔得
開始認為自己好老
開始唔想浪費時間,唔想識D無黎啦間o既人

P.S. 樓主,做人係唔需要跟大隊的
只要過一D自己覺得舒適o既生活就ok了

carcar
版主

帖子 771
註冊 2012-7-11
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3888
狀態 離線
120.88.228.227
我一直覺得年紀大d 既b/g/p 係比較吸引,畢竟閱歷多d,睇既野唔會太表面,但同樣地,會比較保護自己,所以相對較難俾人認識
所以我相信荀盤仍有好多:)

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 4092
狀態 離線
119.246.2.165
細個 --> 怕寂寞/唔知自己想要咩 --> 咩人都會approach下 --> 多朋友
大個 --> 有自己世界/開始知自己想要咩 --> 唔想浪費時間同無聊人打交道 --> 少朋友
(呢個係我既case)

朋友多寡我覺得唔係問題, 「人生得一知己」都死而無憾啦! (so far 我都未遇到)
要我對住班無聊人廢up我寧願一個人靜靜地做下自己野仲舒服
我同d識左10年以上既直朋友已經越黎越少聚頭 但我又唔會覺得好sad
人總要成長, 唔同階段自然有唔同既生活方式, 無理由成世人keep住一個mode
最重要搵到自己方向, 唔係大多數人行去邊妳就行去邊, 軟弱/附和只會迷失自我
仲有千祈唔好同人比較, 要比就同自己比, 今日的我勝過昨日的我就夠=)
les呢條路無疑係難行d, 但點都好, 自己揀既就努力堅持落去! 加油!!

撒爾達
註冊會員

帖子 155
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4308
用戶失蹤天數 3817
狀態 離線
59.148.239.206
當我十幾廿歲時, 從沒想過要同同性交往..
中學係讀男女校, 電腦未普及 (我中學畢業後先開始接觸網上世界)
身邊無乜渠道接觸到同性戀既資訊
有喜歡過男, 亦對女生有好感
但無意同朋友分享..
因為當時覺得對同性有超友誼感覺係奇怪事, 唔應該做

後來中學畢業後第一次被異性追求
對於無被人追過, 無拍過拖既我黎講, 感覺好飄飄然
依家回想起.. 我當時似乎只係享受被愛
原來自己都有人鍾意, 好安慰

之後每次分手後, 有男性朋友追求而我又不太抗拒 "他" 的話, 都會接受
其間有遇過心儀的女性, 不過我仍是不敢有所行動..
一直到前夫出現
好諷刺.. 佢可以話係我遇過最適合當一個好丈夫既男性 (雖然我遇過既男人唔多)
細心, 忍讓, 孝順, 顧家, 身高標準, 體格強健, 五官端正, 職業極正當, 收入不錯, 工作連帶既福利都好好
可是我偏偏對佢既感覺一直都好唔強烈..好平淡.. 只似係一位好普通既朋友
但因為佢條件對我黎講已經好好, 我自覺不應要求太多
難得媽媽對佢評價很高, 而佢又好快就求婚, 所以我地好快結婚了

可是, 兩三年後離婚收場.. 算是和平分開的
他由頭到尾都是一個好丈夫, 有問題的是我..
因我對感情和婚姻的無知.. 浪費了對方和雙方家人的付出
很自私.. 傷人又傷己

離婚後我認真審視究竟自己想要追求什麼, 過怎樣的生活?
說實話我現在還未很清晰, 仍在摸索中
不過有感在一步一步認識真正的自己

現在我有一位很會體諒我的女友, 終於能做到愛和被愛的感覺~
雖然她仍很年輕, 大家對將來都不確定
但彼此都努力地嘗試活在當下, 一起學習如何愛
(她比我這位大姐姐更懂得如何珍惜如何愛呢! 真失敗~ 哈哈)

無頭像
siukit
註冊會員

帖子 10
註冊 2012-8-13
用戶註冊天數 4277
用戶失蹤天數 4262
狀態 離線
121.203.12.107
有時我都會諗老左點算好呢...
會唔會得自己一個終老....
另一伴唔係唔好...佢對我好好....
但係佢依家仲細..得個廿頭...過多幾年又唔知佢點諗....
佢條件唔算差...都有好多仔追佢嫁...
佢又好鍾意小朋友...我地有諗過領養...但又唔夠資格...
我又怕第時老左我會走先過佢...冇人照顧佢...

無頭像
heear
註冊會員

帖子 43
註冊 2012-8-2
用戶註冊天數 4288
用戶失蹤天數 3963
狀態 離線
119.247.115.105

QUOTE:
原帖由 撒爾達 於 2012-8-17 16:38 發表
當我十幾廿歲時, 從沒想過要同同性交往..
中學係讀男女校, 電腦未普及 (我中學畢業後先開始接觸網上世界)
身邊無乜渠道接觸到同性戀既資訊
有喜歡過男, 亦對女生有好感
但無意同朋友分享..
因為當時覺得對 ...

oh, it's nice to hear!
加油! 努力走下去!

人越大,顧慮既人越多,給自己的框框亦相對多了。
其實,退後一步諗,人一出世,就是身無一物啊!

happyalways
註冊會員

帖子 15
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4306
用戶失蹤天數 3882
狀態 離線
116.49.71.216
雖然我今年只係一個十幾歲  (差 2 - 3 年就二十 ) , 跟媽媽同住嘅平凡女仔 , 因為緣份讓我遇上有一位比我大十幾年 , 已經結過婚嘅女朋友 ... 大家由相識 , 相愛 之間發生過好多事 , 有喜有悲     可能因為我仲細 , 好多野都未定 . 但對方始終大個 , 都係時候要搵一個可以共渡餘生嘅另一半 所以有時我女朋友雖然無講出口或者轉接d問我 : 甘唔甘心咁就一世 ...
我由細到大其實都好清楚自己係一個 les 嘅女仔 , 身邊出現過好愛我 , 對我好好嘅男仔 , 其實我都係享受被追嘅感覺 , 但新鮮感總會過 , 到認真相處過 , 發現對男仔只能有友誼嘅感覺 , 同佢地完全無任何想錫 , 想抱嘅感覺 , 係街見到靚仔完全唔會望 ! 呢樣我呃唔到自己 , 無心動嘅感覺就係無
可能生於一個唔完整嘅家庭 , 我由細到大都好想組織自己嘅家庭 , 好想有自己嘅小朋友 老年有人照顧 幸幸福福簡簡單單咁就一世
但人愈大 , 先發覺其實一切都系我稔得太完美 , 結婚唔一定幸福 , 生仔唔代表佢要理你
我最近學識人總要返黎現實 , 剩係識稔但唔踏實地行落去係完全無用
第時嘅野我亦唔知會點 , 只知宜家身邊有位好愛我 , 對我好好嘅女朋友
撒爾達講得無錯 , 人係要識活係當下 , 第時嘅野都未發生 , 稔黎做咩吖 ~

無頭像
sosad
註冊會員

帖子 56
註冊 2012-8-7
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 4235
狀態 離線
42.2.158.142
不要被年齡框住自己

雖然年紀大了

同齡的朋友都有自己的家庭

但係朋友可以再認識新的

年紀大了還有便是心態的硬化

成日覺得自己年紀大

好多野都吾敢試限制住自己

例如自己老了有好多迎合潮流的衫都吾敢穿

那件衫會成熟先敢穿

很多喜好都比自己的想法限制了

雖然工作的場合係需要衣著配合年紀

但係放工後你便自由

有關衣著只係例子

只要你細心留意自己的生活習慣

每一部份的表現都反映出自己現在的心態

我的意見係吾理你咩年紀

當你覺得生活不開心就要求變

為自己的生活增添色彩

就要大膽求變和勇敢嘗試新事物

無頭像
eggtart
註冊會員

帖子 22
註冊 2012-7-14
用戶註冊天數 4307
用戶失蹤天數 3912
狀態 離線
222.166.181.86
this post is so meaningful, give us some inspiration about how we could make our life
more colorful

carcar
版主

帖子 771
註冊 2012-7-11
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3888
狀態 離線
42.98.64.211

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012-8-17 15:35 發表
細個 --> 怕寂寞/唔知自己想要咩 --> 咩人都會approach下 --> 多朋友
大個 --> 有自己世界/開始知自己想要咩 --> 唔想浪費時間同無聊人打交道 --> 少朋友
(呢個係我既case)

朋友多寡我覺 ...

"要我對住班無聊人廢up我寧願一個人靜靜地做下自己野仲舒服
我同d識左10年以上既直朋友已經越黎越少聚頭 但我又唔會覺得好sad
人總要成長, 唔同階段自然有唔同既生活方式, 無理由成世人keep住一個mode
最重要搵到自己方向, 唔係大多數人行去邊妳就行去邊, 軟弱/附和只會迷失自我
仲有千祈唔好同人比較, 要比就同自己比, 今日的我勝過昨日的我就夠=) "
can't agree more!

小熊子
註冊會員

帖子 194
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 3887
來自 太陽餅發源地
狀態 離線
121.203.102.36

QUOTE:
原帖由 siukit 於 2012-8-17 19:16 發表
有時我都會諗老左點算好呢...
會唔會得自己一個終老....
另一伴唔係唔好...佢對我好好....
但係佢依家仲細..得個廿頭...過多幾年又唔知佢點諗....
佢條件唔算差...都有好多仔追佢嫁...
佢又好鍾意小朋友.. ...

你同我都差唔多,另一半都係細同埋鍾意小朋友
之前都有成日諗D負面嘢,不過隨著時間過去,
反為我諗擔心咁多,不如諗下點樣可以更加開心過日子仲好.

小熊子
註冊會員

帖子 194
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 3887
來自 太陽餅發源地
狀態 離線
121.203.102.36
版主,照你咁講,D 老B仲有市場??

不過,實在,人年紀大咗,的確會較保護自己,
唔會好似後生果陣咁勇,見到喜歡嘅都會去追,
隨住年紀增長,體會到好多野唔一定要得到,反而更懂得欣賞同珍惜.

無頭像
sosad
註冊會員

帖子 56
註冊 2012-8-7
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 4235
狀態 離線
58.153.236.98

QUOTE:
原帖由 小熊子 於 2012-8-18 05:24 發表
版主,照你咁講,D 老B仲有市場??

不過,實在,人年紀大咗,的確會較保護自己,
唔會好似後生果陣咁勇,見到喜歡嘅都會去追,
隨住年紀增長,體會到好多野唔一定要得到,反而更懂得欣賞同珍惜.

大年紀的B 吾會無市場

外表保養得好一樣會有人要

而且思想和性格成熟

又有經濟基礎

直頭係筍盤

反而係她們有過經歷知道自己想要什麼

先很難搵伴

就算她們追求G

一發現對方不適合便很快抽身

她們比細年紀的B 理智很多

所以她們便覺得沒年青時容易搵伴

其實係心態改變左沒有當年勇

Guten_Morgen
註冊會員

帖子 104
用戶註冊天數 4297
用戶失蹤天數 3942
來自 Hong Kong
狀態 離線
168.70.9.216
撒爾達,謝謝你的分享,很感動、很真實!

此網站將關閉,請到 www.limehk.com