標題: [愛情] tb朋友,你們試過比女玩嗎?
無頭像
企鵝
註冊會員

帖子 406
註冊 2012-7-22
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3966
來自 hk
狀態 離線
219.79.65.204

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2012-8-29 18:05 發表

呢D講到明要搵男人嘅女人, 真係避之則吉

係囉...搵男人就唔好搵tb啦

waiyee
註冊會員

帖子 123
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4314
用戶失蹤天數 3896
狀態 離線
168.70.21.208

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2012-8-29 18:11 發表

佢地KEEP住你做兵. 就算佢忽然同你一齊, 都9成9會爛尾

正當我考慮緊係咪需要抽身出黎嘅時候..
佢又真係又要咁啱就主動搵我出黎.. 我又唔捨得唔現身..
唉= = 真正嘅攞黎賤- -"

waiyee
註冊會員

帖子 123
用戶註冊天數 4314
用戶失蹤天數 3896
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 企鵝 於 2012-8-29 18:16 發表

直接問佢.....我最仲要咁 問到佢答真話

每次講話要追佢果陣
佢都話佢鐘意仔架==

無頭像
企鵝
註冊會員

帖子 406
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3966
來自 hk
狀態 離線
219.79.65.204

QUOTE:
原帖由 waiyee 於 2012-8-29 18:24 發表

每次講話要追佢果陣
佢都話佢鐘意仔架==

咁你問佢你知唔知我仲意你
睇佢點答
洗咩追...
你地都話仲意男仔
唔好傻了朋友
如果唔係好似我以前

waiyee
註冊會員

帖子 123
用戶註冊天數 4314
用戶失蹤天數 3896
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 企鵝 於 2012-8-29 18:32 發表

咁你問佢你知唔知我仲意你
睇佢點答
洗咩追...
你地都話仲意男仔
唔好傻了朋友
如果唔係好似我以前

真係鬼叫認真諗要抽身果陣,
佢又要出現!!!

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4286
用戶失蹤天數 3173
狀態 離線
95.141.28.57
性格決定戀愛運三:自卑眼看世界
作者 葉志偉 | 不化緣 – 2012年8月22日星期三上午8:30

在《突然獨身》裡,神婆Catherine甚麼都好,就只是外表不合現代美的標準,故長年獨身。

上星期,與朋友外出吃飯,途中一班《志明與春嬌》友,聚在飯店門口的「呼吸」時,對一張近日上演,講述有關喜歡晚上到夜店玩樂的年輕人的電影海報熱烈討論。本來先是研究有哪些人演出,哪個演員的相片「被執」得最厲害,慢慢又有一兩個平面設計高手在品評人家的PS(Photoshop)技藝,到最後,某小姐的評最精警:「全部人個樣都一模一樣,除咗男同女,完全分唔到邊個打邊個,根本就只得一個樣。」
這句話的確夠狠夠爽脆,但某程道上,卻是現實(我不能,亦不想說對)。當你走到街上,無論你怎樣批評我們(或我們的社會)膚淺也好,所有人都只有一個樣子:女人是V臉大眼隆胸細腰纖長手足,似足「安祖娜寶貝」……才為之漂亮好看。
正如當年ANTM(全美模特兒新秀大賽)的評判,過氣超模Janice Dickinson曾對考模特兒的女郎說:「If you don't have it , get it!」(如果你無咁嘅樣,整返嚟啦!)
這裡不是與大家討論整容、衣著、打扮,而是想帶出一個問題,當全世界的美麗的標準只得一個,而你無,又面對著一班「賤人」同事、朋友、同學,當街當巷叫你「肥婆、豬扒」,「KAI仔、低B仔」,仲要係由細叫到大嘅時候,你的自信心建立在哪裡?
身為同志一分子,我很明白這種壓力。
小時候很肥、皮膚又黑、滿臉是暗瘡,更沒有錢打扮,在紀念冊中被同學形容為:「剛認識你是覺得你好污穢,唔想同你玩,但做了幾年同學,其實你個人都幾好吖!」在這種沒有自信心的青春期成長後,就算後來長高了,減了肥,做健身,又剛好潮流興起古銅黑皮膚,新結識友人異常羨慕,一邊抱怨自己怎樣曬燈也曬不黑,問我如何長期維持這膚色的時候,我心裡想的卻是:「就是因為這膚色,被人家取笑了許多年,改花名做賓仔、泰仔時候的不快!」
雖然來到今時今日,叫做守得雲開見月明,可是當我選擇走進人群,把那一套大家認同的美麗放在身上時,我覺得灰心,難道有一天當不再流行古銅色膚色,我又再發胖,人家又會離我而去嗎?
那時,我最怕啲靚人嚟同我BULLSHIT,咩嘢:「你要突破自己呀!衝破自己的陰影呀!」心裡想:「你由細到大係李嘉欣、吳彥祖,點會明白因為外表被人歧視的痛苦?」
長大後,慢慢也不怕和朋友談起從前那「胖我」,但結果發現,原來身邊好多朋友,小時候也曾因為外表被人揶揄取笑,雖然現在都變得好看了,可是那傷害卻是一輩子的,是永遠不能磨走的。
在我的舞台劇《突然獨身》裡,正有這樣的一個角色,叫神婆Catherine。我這樣擬定她的人物性格:「性格溫柔,奴性甚重。自幼在家中受盡重男輕女之苦,故她自少跟師父苦學術數,以趨吉避凶。之後,愛上學習,無論中醫、整餅、裝修,她凡事都去學,被稱多功能少女。可惜這樣一個好女子,因外表平凡,身材肥胖,多年來只是給她暗戀的男人利用居多。」
世上真的有很多這種人,因為外表的不漂亮,而被人忽略了內在的美麗。
記得有一個女朋友A,性格好,精明,心地好,熱心助人,可惜只是她家裡遺傳肥胖,出盡法寶,也無法變成V臉細腰纖長手足,她對我說:
中四時有一個男同學,是喜歡她的,有一天放學,兩個人拖著手走了一條街。怎料卻給其他同學發現,第二天回到學校,男同學因為被同學嘲笑:「鍾意個肥婆。」在餘下的一年多學期,再沒有和她說過一句話。到了中六,我的朋友轉校,才能超脫出來。
這種性格成長下,她的自卑心態一直存在,就似是AT17的名曲〈又美麗又可愛〉所唱:「美人如花,苦差得我來吧!」沒有外表,就學得多東西,改好性格,最後,別人還是不挑選她。
可是,〈又美麗又可愛〉中還有這幾句:「就算長得不美麗,亦有一點可愛吧,就算天生不是可愛,亦能平凡得優雅。我們無需將光圈也除下,然後自己都信無法改變一下。」
作為一個成年人,有時,也要學懂欣賞一些不同的美麗,除非你愛上的是機械人。還有,積點口德,人家不漂亮,又不是有罪,也不用開口「豬扒」,埋口「kai仔」嘅,有時,真係會影響人一世架!又如果你真是對自己的外表沒有信心,我不會在這裡對你BULLSHIT,只會說:「我用了十二年找回自信,請繼續努力,找出自己的價值來!」

無頭像
企鵝
註冊會員

帖子 406
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3966
來自 hk
狀態 離線
202.140.72.42

QUOTE:
原帖由 waiyee 於 2012-8-29 18:58 發表

真係鬼叫認真諗要抽身果陣,
佢又要出現!!!

唉,明白

waiyee
註冊會員

帖子 123
用戶註冊天數 4314
用戶失蹤天數 3896
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 企鵝 於 2012-8-29 21:17 發表

唉,明白

點先可以完全脫身!

nicolepig
註冊會員

帖子 135
註冊 2012-7-25
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 3965
狀態 離線
119.246.119.53
點解搵男人就覺得好受傷???搵第二個都係TB的....係咪覺得好過D?....
無人願承認出現問題係兩個人的事....同佢係咪要同男人一齊無關系~!
佢簡得男人...證明男人簡佢...佢簡得起....
會唔會承認其實佢簡的男人比你好...
而佢之前同你係因果一刻佢身邊的男人無比你好...
你問我咁條女咪衰羅...咁花心...唔專一.
係咁又點?????......呢個問題就會落翻向你地身上....
係咪自已唔夠好眼光唔識搵個[好女仔]?????
唔好諗野諗一面

無頭像
企鵝
註冊會員

帖子 406
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3966
來自 hk
狀態 離線
202.140.78.207

QUOTE:
原帖由 nicolepig 於 2012-8-30 01:11 發表
點解搵男人就覺得好受傷???搵第二個都係TB的....係咪覺得好過D?....
無人願承認出現問題係兩個人的事....同佢係咪要同男人一齊無關系~!
佢簡得男人...證明男人簡佢...佢簡得起....
會唔會承認其實佢簡的男人 ...

係呀,我認我常常睇錯人架(以前)
我唔識搵好女人呀
可能好女仔好少

無頭像
企鵝
註冊會員

帖子 406
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3966
來自 hk
狀態 離線
202.140.72.42

QUOTE:
原帖由 waiyee 於 2012-8-29 22:26 發表

點先可以完全脫身!

識過第二個
講容易做好難我知
咁你可以不搵佢
到佢搵你,你話你都不仲意我
但我仲意你
費事啦,不見面好d的

無頭像
sosad
註冊會員

帖子 56
註冊 2012-8-7
用戶註冊天數 4289
用戶失蹤天數 4241
狀態 離線
42.2.152.149

QUOTE:
原帖由 企鵝 於 2012-8-28 06:46 發表

唔通你就是?

我只有雙眼爆裂的死狀特徵相似,型仔靚仔高大威猛無我份!

無頭像
企鵝
註冊會員

帖子 406
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3966
來自 hk
狀態 離線
202.140.78.211
哈哈哈

QUOTE:
原帖由 sosad 於 2012-8-30 06:35 發表

我只有雙眼爆裂的死狀特徵相似,型仔靚仔高大威猛無我份!

無頭像
annalelacc
註冊會員

帖子 25
註冊 2012-8-19
用戶註冊天數 4277
用戶失蹤天數 4126
狀態 離線
137.189.145.78
如果係Bi 但識既時候又冇講,我仲以為大家都係Pure,大家會點?

supertel
註冊會員

帖子 38
註冊 2012-8-28
用戶註冊天數 4268
用戶失蹤天數 3143
狀態 離線
202.128.252.142
諗住都係做下水泡、治下情傷麻~

supertel
註冊會員

帖子 38
註冊 2012-8-28
用戶註冊天數 4268
用戶失蹤天數 3143
狀態 離線
202.128.252.142
其實我覺得無論係bi 定係g, 佢地去到某一個年齡,就會想結婚生小朋友,有家庭。所以要搵一個真係願意同b過人世,唔係話無,不過好難,太多外圍因素。可能又會敵不過世人眼光......

所以,做b既都係好無奈。

無頭像
企鵝
註冊會員

帖子 406
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3966
來自 hk
狀態 離線
202.140.72.33
對對對

QUOTE:
原帖由 supertel 於 2012-8-30 13:20 發表
其實我覺得無論係bi 定係g, 佢地去到某一個年齡,就會想結婚生小朋友,有家庭。所以要搵一個真係願意同b過人世,唔係話無,不過好難,太多外圍因素。可能又會敵不過世人眼光......

所以,做b既都係好無奈。

無頭像
企鵝
註冊會員

帖子 406
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3966
來自 hk
狀態 離線
202.140.108.65
咁都得

QUOTE:
原帖由 supertel 於 2012-8-30 13:10 發表
諗住都係做下水泡、治下情傷麻~

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4311
用戶失蹤天數 4021
來自 hk
狀態 離線
220.246.204.37
最怕是那些平時有事鍾無艷,無事就死姣婆、死姣佬又想臨老找水泡心內明明不太願意或看不起你,但總有個傻子隨傳隨到,做下D 下欄嘢。一見再有其他希望就馬上把你降格為朋友,有什麼失意就立即吃回頭草。

無頭像
企鵝
註冊會員

帖子 406
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3966
來自 hk
狀態 離線
202.140.108.107
係係係,你說得對,有d人就係咁

QUOTE:
原帖由 little 於 2012-8-31 00:19 發表
最怕是那些平時有事鍾無艷,無事就死姣婆、死姣佬,又想臨老找水泡。心內明明不太願意或看不起你,但總有個傻子隨傳隨到,做下D 下欄嘢。一見再有其他希望就馬上把你降格為朋友,有什麼失意就立即吃回頭草 ...

你都幾火下喎老友
所以現在feel到有d咁嘅人,就要小心,常常提自己不要傻

此網站將關閉,請到 www.limehk.com