標題: [其他] (希望暫時唔好搬到其他區)國民教育開學禮雜感
無頭像
小琳
註冊會員

帖子 83
註冊 2012-8-26
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3902
狀態 離線
168.70.38.66
唔係我信唔信一國兩制既問題...
um..問題有點複雜...
你能理解為何阿牛去保衛釣魚台嗎?

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3696
狀態 離線
203.198.147.7
我唔敢肯定釣魚台同台灣係唔係可以當係同一問題

上網搵了(當然不一定是對):

中國文獻記載釣魚台列嶼是在明朝或更早發現的。第二次世界大戰後,由美國控制。1972年5月15日,美國將琉球群島主權移交日本時,一併將釣魚台列嶼的行政管轄權也交給日本,但中國方面(包括中華民國政府及中華人民共和國政府)皆認為釣魚台列嶼依地理、歷史和法理均為台灣附屬島嶼,因而引發釣魚台列嶼主權問題。中華民國政府及中華人民共和國政府均主張二戰後日本歸還台灣與其附屬島嶼時亦應歸還釣魚台列嶼,中華民國政府將釣魚台列嶼劃歸台灣宜蘭縣頭城鎮大溪里管轄,其郵遞區號為290;而日本在島上建有燈塔,將其劃為沖繩縣石垣市。台灣、中國大陸、香港及海外華人民間自1970年代開始,也曾多次登島或試圖登島以代政府宣示主權,稱為「保釣運動」。2010年9月7日發生中國漁船與日本巡邏船釣魚台相撞事件後,中華人民共和國政府派遣中國漁政執法船對釣魚台海域常態化巡航以宣示主權

一個荒島
中國認為佢最早發現, 然後當係自己的
台灣覺得釣魚台係佢的(而中國又覺得台灣係自己的)
日本覺得之前得到過, 就係自己的

你是說保衛釣魚台基於民族意識和國土意識吧. (先唔講經濟利益)

我沒有說民族意識國土意識應該否定, 不過, 我不知道是否適用於台灣.

如果係, 美國都應該歸順英國

蘇格蘭都唔應該成日嘈要獨立

根據我走去上工聯會一個中國外交的3小時堂(報料比蘋果但我估佢唔夠料做新聞)"被洗腦", 個講者陰陰笑話共產黨就算落台, 都唔輪到"民主"主場, 因為, 係中國, 民族主義更多人認同, 仲叫大家為釣魚台"做番D野"

佢攪錯一樣野, 民族主義係大陸有心任由國民大鳴大放, 可以比D人發洩, 並唔係佢講到民族主義多人認同所以唔論到民主抬頭

無頭像
dorothy0989
註冊會員

帖子 144
註冊 2012-7-20
用戶註冊天數 4303
用戶失蹤天數 4002
狀態 離線
116.49.48.15

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2012-9-5 11:33 發表
我唔敢肯定釣魚台同台灣係唔係可以當係同一問題

上網搵了(當然不一定是對):

中國文獻記載釣魚台列嶼是在明朝或更早發現的。第二次世界大戰後,由美國控制。1972年5月15日,美國將砲瘚馱擖說A但中國方面( ...

無間道 

無頭像
Franky
註冊會員

帖子 85
註冊 2012-8-12
用戶註冊天數 4281
用戶失蹤天數 3914
狀態 離線
219.78.86.236
你點解覺得我親共?

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4300
用戶失蹤天數 4095
狀態 離線
119.246.2.165
好明顯我講緊"台灣政府"已經好親共..... ._.

無頭像
anky
註冊會員

帖子 21
註冊 2012-8-21
用戶註冊天數 4271
用戶失蹤天數 3127
狀態 離線
203.186.144.222
真心覺得我地妥協了這次的國民教育,以後就要妥協更多這個無能政府的要求。
可能到時我們連移民都不能,強逼妳要住在這個無能政府的管冶下。
今日妥協了,就等於我們的以後都敗了,不會再有「以後」。
香港人要站出來維護自己的未來,不好以為事不關己,己不勞心。
這是關係到妳地的未來。

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3696
狀態 離線
42.98.162.239
http://thehousenews.com/pong/yatming_300712/
龐一鳴: 國民教育(節錄)

當談到國民教育,我們無法只是單單談論接受或抗衡一個獨立的「洗腦式」學科,因為「洗腦」的過程無處不在,大至整個學制、文憑試的制定,小至校園的一個校規、課室的一株植物或一枝國旗,都在反映我們信奉著甚麼,塑造著甚麼。所以,我們需要的不只是純粹銳利的批判,而是帶著超越「國民教育」、甚至是超越教育的新思維,閉嘴去釋放孩子的聲音,赤腳去走進山中傾聽,讓孩子追尋什麼是美好的生活。

原來,問題不只是有沒有國民教育科,又或者要找誰來編一個更好的課程,而是我們為青年人創造了什麼美好的事情和經驗,可以讓他們成為獨立自由的靈魂。只是消極抵抗是不足夠的,我們需要主動出擊!

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4300
用戶失蹤天數 4095
狀態 離線
119.246.2.165

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2012-9-8 22:32 發表
http://thehousenews.com/pong/yatming_300712/
龐一鳴: 國民教育(節錄)

當談到國民教育,我們無法只是單單談論接受或抗衡一個獨立的「洗腦式」學科,因為「洗腦」的過程無處不在,大至整個學制、文憑試的 ...

中共一路都好鍾意玩滲透/同化, 好多野暗地裡做緊
警覺性低d就好易俾佢一點一點侵蝕...
就算名義上推倒國教科, 佢地一樣會o係其他科目做手腳
如果無一個警覺性, 無一個同佢對抗既心, 好快玩完

nicolepig
註冊會員

帖子 135
註冊 2012-7-25
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3961
狀態 離線
119.246.119.53
[大鳴大放] <<<< 同大家做少少注解..... http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8F%8D%E5%8F%B3%E9%81%8B%E5%8B%95    即是[反右運動]....左派即中共慘黨 = 社會主義 = 馬克思主義 >>>>> 創造平等的 [財富] 和 [基本權利]分配 , 睇落好現想呵可 XDD 其實好易會出現.[做又36唔做又36]的人......我覺得同最低工資的原理好似~!

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4282
用戶失蹤天數 3169
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nicolepig 於 2012-9-11 01:20 發表
<<<< 同大家做少少注解..... http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8F%8D%E5%8F%B3%E9%81%8B%E5%8B%95    即是....左派即中共慘黨 = 社會主義 = 馬克思主義 >>>>> 創造平等的 富] 和  ...

我只知大嗚大放, 係毛澤東引蛇出洞. 就係扮曬開放叫D人有咩唔滿意就講啦, 你講咗就死定了, 事後就被人打為右派. 係另一種思想鬥爭.....目的只係拉出反對自己的人...仲有一樣叫整風運動

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4282
用戶失蹤天數 3169
狀態 離線
總之以上都係文化大革命的預演. 顛顛地

無頭像
dorothy0989
註冊會員

帖子 144
註冊 2012-7-20
用戶註冊天數 4303
用戶失蹤天數 4002
狀態 離線
116.49.49.183
大聯盟決定要撤退廣場,其實我係唔認同佢地的做法。
明明已有市民的支持,每日都有穩定的數目,偏偏在最好的時刻離開。
其實可以直接罷課,但班家長又唔肯,而家大學生罷課咪當係走堂。
做唔到效果。

nicolepig
註冊會員

帖子 135
註冊 2012-7-25
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3961
狀態 離線
119.246.119.53
大聯盟決定要撤退廣場,其實我係唔認同佢地的做法。
明明已有市民的支持,每日都有穩定的數目,偏偏在最好的時刻離開。   <<<<真係?  當你對住個狼...用到學生啊伯絕食都唔退讓....證明六四民運果套已經唔 walk...佢地係中學生同埋D家庭主婦....一開學...九萬幾樣野殺埋身...
真係可以日以繼夜 夜以繼日留守?..以死相迫已經行唔通了...就無謂不思進隨...佢地大部份中學生都需要今年準備文憑試...考得唔好...又萬一考得唔好又會被抽抨...而且支的人都係工餘時間去支持佢...也不是一定日日到///無必要為難佢地...佢地所承受已經夠多...佢地所做的已得到關注

此網站將關閉,請到 www.limehk.com