標題: [其他] I HAVE A DREAM
無頭像
Evangeline
註冊會員

帖子 90
註冊 2012-8-4
用戶註冊天數 4291
用戶失蹤天數 4064
狀態 離線
172.30.114.173
我有兩個夢想

第1:
我希望大時可以入到想做個行,
而我想入GE係幕後製作! 劇團個d

第2:
我希望可以搵到我ge愛人  長相廝守
thats all~

and u?

Ivy
註冊會員

帖子 170
註冊 2012-8-3
用戶註冊天數 4292
用戶失蹤天數 4024
狀態 離線
202.140.108.98
只有一個

買間屋,同愛人睇下電視、傾下計、養下小動物、煮飯仔
簡簡單單生活就好

無頭像
ELKI
註冊會員

帖子 101
註冊 2012-8-22
用戶註冊天數 4273
用戶失蹤天數 3895
狀態 離線
218.103.33.71
家下係hk買樓好難.一d都唔簡單呢

carcar
版主

帖子 771
註冊 2012-7-11
用戶註冊天數 4315
用戶失蹤天數 3893
狀態 離線
42.98.65.9
目標係買樓,可能係好遠,但我相信我的起心肝向上係can do !

小馬
版主

帖子 108
註冊 2012-8-8
用戶註冊天數 4287
用戶失蹤天數 3764
狀態 離線
210.245.203.77
我好貪心,好多目標
1)專業技術更進一步,更上一層樓(最好有自己ga生意tim啦)
2)做個業主仔,有一片屬於自己的瓦傘頭
3)搵一個可相互珍愛嘅好伴侶

無頭像
kkmn2
註冊會員

帖子 43
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4313
用戶失蹤天數 3503
狀態 離線
116.49.132.237
喜歡的工作,跟伴侶一起住,養貓

cheuk
註冊會員

帖子 227
註冊 2012-7-19
用戶註冊天數 4307
用戶失蹤天數 3898
狀態 離線
219.78.164.38
中六合彩頭獎,買幾層樓收租,全職環遊世界,副業開間cafe過日晨

Ren
註冊會員

帖子 6
註冊 2012-7-29
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 3956
來自 hk
狀態 離線
119.236.199.97
1, 想身邊的人平平安安, 一切順利, 開開心心.
2, 生活過得無悔
3, 有錢冇錢都要記得享受人生

我都好似貪心gum tim

書皮
註冊會員

帖子 738
註冊 2012-7-17
用戶註冊天數 4309
用戶失蹤天數 4071
來自 吐露港
狀態 離線
218.103.172.158
呢排釣魚台單野咁甘...望住香港咁平靜, 其實我好驚要打仗/_____\
我唔想咁辛苦先有番個家, 咁就冇左
好驚冇野食...
好驚要家人受苦
好驚要同家人分開

所以好似好hea, 但此刻我真的希望中日友好、世界和平。

書皮
註冊會員

帖子 738
註冊 2012-7-17
用戶註冊天數 4309
用戶失蹤天數 4071
來自 吐露港
狀態 離線
218.103.172.158
如果唔計打仗, 實際ge:我最想快d還晒學費, 抽中居屋 / 儲夠錢買樓, 細細地, 但夠住就得喇!

唔實際:回到過去永遠不再回來時間不再前行

無頭像
Evangeline
註冊會員

帖子 90
註冊 2012-8-4
用戶註冊天數 4291
用戶失蹤天數 4064
狀態 離線
58.176.5.161
抽中居屋 <-- SEEMS VERY DIFFICULT WO@@ ESP. IN HK....

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 4020
來自 hk
狀態 離線
219.73.24.147

QUOTE:
原帖由 cheuk 於 2012-9-20 21:49 發表
中六合彩頭獎,買幾層樓收租,全職環遊世界,副業開間cafe過日晨

我想你應該是從事高收入的工作的人而竟然想用中六合彩買樓,置業夢對普通人來說真是難以成真 !

cheuk
註冊會員

帖子 227
用戶註冊天數 4307
用戶失蹤天數 3898
狀態 離線
哈哈,點解你會覺得我係高收入呢
既然topic係講dream,發夢當然係唔駛做,買六合彩當買個夢吧
我都覺得近年樓市太瘋狂,令置業變艱難
要上車兩個人的話應該唔會難以成真,一個人的話負擔的碓較大
但凡事都唔可以一步登天,要有計劃儲錢,努力向上爬令月薪增加

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 4020
來自 hk
狀態 離線
220.246.204.3

QUOTE:
原帖由 cheuk 於 2012-9-22 12:43 發表
哈哈,點解你會覺得我係高收入呢
既然topic係講dream,發夢當然係唔駛做,買六合彩當買個夢吧
我都覺得近年樓市太瘋狂,令置業變艱難
要上車兩個人的話應該唔會難以成真,一個人的話負擔的碓較大 ...

本人只是直覺思考,並無意打探你的職業和私隠,有任何得罪,敬請原諒!
「要上車兩個人的話應該唔會難以成真」,事實上我見真的是兩個人都搵幾萬以上,父母在職,不用負擔,才可以四年內儲到首期,買十年樓齡以內的樓宇,又見一朋友只搵一萬,但父母幫她付了超過六成樓價,買在原居對面 --╴即是隨時回家又食又拎,又見一對朋友想結婚,兩個收入只有三萬多,扣除家用,父母供養和什項,死儲死節約,都是望居屋復建才敢有罝業夢,樓市太瘋狂了。向上流的階梯似出現斷層,女同事都說最快就是嫁有錢人,男同事最好就是中六合彩。

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 4020
來自 hk
狀態 離線
220.246.204.3
My dream is 1) 回到自己心中理想的工作環境, 專注做自己喜歡的工作範疇                                                         

2) 搵一個對我專一,對感情及生活負責,可以信任的伴侶。  
                 3) 中六合彩  ----   i  )分錢予家人
                                          ii ) 買樓娶老婆
                                          iii ) 捐錢到慈善機構
                 4) 遊歷四方
                 5) 看盡天下書
最後是世界和平,家人和朋友身體健康!

cheuk
註冊會員

帖子 227
用戶註冊天數 4307
用戶失蹤天數 3898
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 little 於 2012-9-23 00:14 發表

本人只是直覺思考,並無意打探你的職業和私隠,有任何得罪,敬請原諒!
「要上車兩個人的話應該唔會難以成真」,事實上我見真的是兩個人都搵幾萬以上,父母又在職,不用負擔,才可以四年內儲到首期,買 ...

哈哈,放心啦我冇擔心你打探我,只係好奇啫
你講既都啱,我都識好多人靠父母既幫助好快可以上車,唔需要為買層樓去捱
不過咁講啦,只係佢地好彩,父母供書教學已經好偉大,置業本係子女自己既責任
用幾年去儲首期係好正常,買樓唔係買件衫一下子可以買到
第一層樓可能係舊d遠d,但上左車先,賺更多錢時可以換更好
我同意而家樓市太瘋狂,貧富懸殊,買樓越來越難
但世界總係唔公平既,如果冇先天既條件,唯一可以做既就係努力
並唔係想買樓既時候先開始努力,而係細細個已開始奮鬥
即使努力過後仍然得唔到自己想要既,人生都會多了些選擇

此網站將關閉,請到 www.limehk.com